Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξή μας

Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας - Μητσοτάκης: Nα αποσύρει τους απελπισμένους στον Εβρο ο Ερντογάν - Δήλωσε ακόμα πως «ίσως να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2020»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 17:27

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Την αλληλεγγύη και την στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Εβρο.


Η καγκελάριος Γερμανίας υποστήριξε μια νέα έκδοση του συμφώνου της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η Μέρκελ, μιλώντας στο ελληνογερμανικό φόρουμ, εξέφρασε την κατανόησή της για το βάρος που φέρει η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση εάν προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας» προς την κυβέρνηση της Αθήνας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της», τόνισε. «Η Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς το χάρτη, έχει μία γεωγραφική θέση που την θέτει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και ο πόλεμος στη Συρία, οι εντάσεις στο Λίβανο, τα ζητήματα στη Λιβύη, τα ανεπίλυτα θέματα των θαλάσσιων συνόρων και της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, όλα αυτά τα θέματα αφορούν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Και ειδικά αυτές τις ημέρες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν αυτό δεν έγινε απολύτως αντιληπτό, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το προσφυγικό και τη μετανάστευση πολλών απελπισμένων ανθρώπων χωρίς προοπτική», ανέφερε. «Ως ο πρώτος σταθμός για όσους αναζητούν άσυλο, ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η χώρα αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη. Και γι’ αυτό –θέλω ρητά να το υπογραμμίσω για μία ακόμα φορά- αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας», συμπλήρωσε.
«Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το 2020 δεν είναι 2015. Όμως κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι το Προσφυγικό και η μετανάστευση μπορούν να λυθούν, όπως συχνά λέγεται, μιας και δια παντός, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να βάλουμε σε τάξη το Προσφυγικό και τη μετανάστευση, να τα κατευθύνουμε και να τα μειώσουμε. Και αυτός είναι ο στόχος των συζητήσεων, που εγώ και πολλοί άλλοι διεξάγουμε από το 2015 και πάλι αυτές τις ημέρες, κυρίως με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan. Γιατί, παρ’ όλη την κατανόηση για το μεγάλο βάρος που η Τουρκία φέρει με την υποδοχή 3,5 εκ. προσφύγων από τη Συρία και πολλών άλλων προσφύγων, δεν μπορεί να αναμένει καμία κατανόηση, αν προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι μετά καταλήγουν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη, και γι’ αυτό τάσσομαι με όλες μου τις δυνάμεις υπέρ του να τεθεί σε ένα νέο επίπεδο η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων η Ανγκελα Μέρκελ.

 

ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
Αισθανόμαστε ως Γερμανία συνυπεύθυνοι για το ότι, πέραν της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, θα πρέπει να βοηθηθούν παιδιά που είναι άρρωστα, ιδιαίτερα ευάλωτα, ασυνόδευτα, που βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της η Ελλάδα, και γι’ αυτό η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα «συνασπισμό των προθύμων» με μία λελογισμένη συνεισφορά.

 

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο, μετά το σύντομο τετ-α-τετ που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν κοινή είσοδο στην αίθουσα του Φόρουμ. Οι δύο πολιτικοί μπήκαν μαζί και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα. Όπως έχει ανακοινωθεί, στο επίκεντρο των συζητήσεών τους θα τεθούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα νέα προβλήματα οδηγούν την Ελλάδα να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές και προσέθεσε:
«Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν».
Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άγγελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις: «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.
Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης» τόνισε.

 

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας να αναπτυχθεί και να κατευθυνθεί σε νέους τομείς.
«Μετράμε ήδη κάποιες πρώτες νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, π.χ. με την Volkswagen για την μετατροπή ενός νησιού σε ενεργειακά πράσινο» τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει «ένα νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει δισ. επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο».
«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατ. των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς, αναφέροντας την πράσινη ενέργεια, τη φαρμακευτική τεχνολογία, την νέα διαχείριση των απορριμμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass