Χωρίς όπλα στα «χαρακώματα» οι γιατροί

Τεράστιες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2020 18:32

ΑΘΗΝΑ
Την ώρα που αυξάνονται και στη χώρα μας οι νεκροί και τα κρούσματα της φονικής επιδημίας του κορονοϊού και κατά συνέπεια οι ανάγκες για νοσηλεία, οι νοσοκομειακοί γιατροί -που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης- βγάζουν κραυγή αγωνίας!


Κι αυτό γιατί βρίσκονται στα χαρακώματα σχεδόν άοπλοι, όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, κενά στα μέσα ατομικής προστασίας για να μην νοσήσουν, χωρίς επαρκή υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

 

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί και με κινητοποίηση που έκαναν πρόσφατα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα αλλά και να προχωρήσει στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνουν ότι το 11% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί και τονίζουν ότι «ο ηρωισμός είναι δεδομένος αλλά θέλει προσωπικό και εκτός από την ατομική ευθύνης υπάρχει και η κρατική».

 

«ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ»
Ενδεικτικά των ελλείψεων είναι όσα είπε στο MEGA ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών.
«Δεν υπάρχουν επαρκείς αναπνευστήρες σε όλο το σύστημα υγείας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ και τεράστια έλλειψη προσωπικού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο Θριάσιο υπάρχει προς το παρόν απόθεμα σε αναλώσιμα, χρήσιμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ωστόσο οι ποσότητες είναι περιορισμένες.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ανάφερε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν έχουν κατάλληλο προσωπικό, ούτε τις ΜΕΘ που χρειάζονται ούτε κατάλληλα μέτρα προστασίας. Πρέπει να φτιάξουμε όσες περισσότερες ΜΕΘ μπορούμε». Επίσης ο κ. Γιαννακός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το 12% των διαπιστωμένων κρουσμάτων είναι από το υγειονομικό προσωπικό. Μίλησε ακόμα για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει αυτή την τιτάνια μάχη στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Παμμακάριστος» και «Αγ. Βαρβάρα» είναι πλέον αποκλειστικά για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.
Ωστόσο παρατηρούνται ελλείψεις σε χειρουργικές μάσκες, μάσκες υψηλής προστασίας και υλικό στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύονται 31 ασθενείς με ήπια συμπτώματατα.
Στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, εξάλλου όπου θα γίνει μια μονάδα που θα υποδέχεται αποκλειστικά κρούσματα κορονοϊού, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει παροχή οξυγόνου παρά μόνο μπουκάλες.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Σύμφωνα με τους εργαζομένους του «Αττικόν», νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιδραστήρια και βασικό εξοπλισμό προστασίας κατά του ιού.
Τους εργαζόμενους προβληματίζει το γεγονός ότι περιστατικά που δεν έχουν σχέση με την πανδημία παραμένουν στο νοσοκομείο και δεν απομακρύνονται.

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Σε 27 από τα 130 δείγματα που έχουν γίνει έλεγχοι στο νοσοκομείο Καστοριάς κανένα δεν βρέθηκε θετικό. Όλα αφορούν στους εργαζομένους του νοσοκομείου, ενώ αναμένονται και τα υπόλοιπα. Το νοσοκομείο ωστόσο υπολειτουργεί, τη στιγμή που καταφθάνουν συνεχώς ύποπτα κροήσματα. Η μονάδα παραμένει ανοιχτή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και του προσωπικού, όπως είπε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στο MEGA.

 

ΤΟ ΕΚΑΒ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Για τις αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία μίλησε στο MEGA και ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέροντας πως «παρ’ όλο που προετοιμάστηκαν έγκαιρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με επιχειρησιακά σχέδια, αν δεν βοηθήσουμε όλοι και δεν δείξουμε στον μέγιστο βαθμό την κοινωνική μας ευθύνη, κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να αντιδράσει με τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιδράσει».
Ακόμα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αλόγιστη χρήση των ΕΚΑΒ, μιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για επείγοντα περιστατικά.

 

«ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ – ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ»
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία με κινητοποίηση την Πέμπτη, προβάλλοντας ως ένα από τα κύρια αιτήματα την επίταξη των ιδιωτικών δομών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και γραμματέας της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ηλίας Σιώρας: «Στον πόλεμο δεν πάνε μόνο οι κρατικοί γιατροί αλλά και ιδιώτες. Να επιταχθούν και ιδιωτικές δομές. Ακραίο παράδειγμα η εξέταση για το τεστ που δίνει ο κόσμος από 120 έως 450 ευρώ. Να επιταχθούν όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ».

 

«ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ»
Ο κ. Σιώρας σημείωσε ότι «χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού» και έκανε έκκληση να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, να αναπτυχθούν νέα κρεβάτια στις ΜΕΘ και να προστατευθεί το υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλοντας ότι «μας δίνουν τις μάσκες με το σταγονόμετρο». Καλά τα συνθήματα περί ατομικής ευθύνης, «αυτή η κρατική ευθύνη πού είναι;» είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass