Υποχρεωτική και για 3 μήνες η μείωση μισθών των βουλευτών

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά πλήρη καταβολή στο Δημόσιο * Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του ΕΣΥ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2020 21:54

«Επικίνδυνη ολιγωρία» στην ενίσχυση του ΕΣΥ καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι ενάμιση μήνα μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης του εθνικού συστήματος υγείας.
Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγου σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει όλα τα μέσα για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος ενώ επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επιδοτεί την ανεργία και όχι τους εργαζόμενους και της υγιείς επιχειρήσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν» καθώς η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της το «μαξιλαράκι ασφαλείας» ενώ έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζήτησε να εκπονηθεί ένα γενναίο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα περιλαμβάνει:
1. πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα.
2. άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων και να υπάρξει πλήρης απαγόρευση απολύσεων.
3. Στοπ στον «εμπαιγμό» των ελεύθερων επαγγελματιών και καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
4. Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αντί του «απολύτως ανεπαρκούς» προγράμματος 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).
5. Παράταση τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
6. Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.
ΜΙΣΘΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού για καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών στο ταμείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊοϋ, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι αν και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση και τη στήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια δίνουν μέρος της αποζημίωσης σε δομές αλληλεγγύης. Κατηγόρησε, επίσης, την ΝΔ ότι την ίδια ώρα προχωρά σε «δωράκια» σε κλινικάρχες και καναλάρχες και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει και «ισχυρές δόσεις υποκρισίας». Ο κ. Χαρίτσης, τόνισε ότι με επιστολή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη Βουλή την υποχρεωτική καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών για τρεις μήνες και παράλληλα, προτείνει την επέκταση του μέτρου σε ευρωβουλευτές και γραμματείς υπουργείων αλλά και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, οι οποίες, όπως ειπε, «διπλασίασαν τις αμοιβές των στελεχών τους μέσα στην κρίση».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΥ
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ:
Αναφορικά με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
1. Στον πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
2. Στην άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους.
3. Στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
4. Στην επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί) και που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.
5. Στην επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.
6. Στην ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
7. Στην αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δεν μπορεί να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.
8. Στην προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορονοϊό. Παρότι μπορεί να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, το υπουργείο Υγείας παρά τις διαρκείς παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τεστ επί πληρωμή μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα».
*Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των ανθρώπων πρώτης γραμμής και επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υγειονομικών με τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass