Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 18:16

Αρκούδες βολτάριζαν στη λίμνη Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πολίτες που βρίσκονταν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους στην Καστοριά, κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τρεις αρκούδες (μια μεγάλη αρκούδα και τα δύο μικρά της) να περπατούν στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη της πόλης, σε μια προσπάθεια να βρουν τροφή.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την κινητοποίηση της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς. Τα τρία ζώα εντοπίστηκαν, αργά χθες το βράδυ, να περπατούν κατά μήκος της Βόρειας Παραλίας, κοντά στο στάδιο, όπου υπό κανονικές συνθήκες (προ κορονοϊού) κάνουν βόλτα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η καραντίνα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας που υπάρχει από τις 8 το βράδυ, σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής, δημιούργησαν συνθήκες ώστε το ζώο να φέρει τα μικρά του στην πόλη και σ' ένα φυσικό χώρο που είναι η παραλία της λίμνης».

Μάλιστα, συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν τον περίπατο που κάνουν με το οικόσιτό τους σε αυτή την περιοχή», γιατί στην παρούσα στιγμή, μια εμπλοκή με την αρκούδα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, εάν το ζώο νιώσει ότι μπορεί να απειλούνται τα μικρά της.

Ήδη, κλιμάκιο της ομάδας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπίσει εάν το ζώο έχει δημιουργήσει χώρο διαμονής κοντά στον ιστό της πόλης, ή εξαιτίας της απουσίας όχλησης ή κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας κατεβαίνει από το βουνό για αναζήτηση τροφής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα γνωρίζει για την παρουσία του ζώου, επισημαίνοντας πως τα τελευταία 4 χρόνια ζει και κινείται στο πλησιέστερο βουνό έξω από τον αστικό ιστό της συγκεκριμένης περιοχής. Όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες ώστε να αισθανθεί το ζώο ότι το περιβάλλον της περιοχής είναι αφιλόξενο και ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης θα πρέπει να είναι -σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή- το πλύσιμο και το συχνό άδειασμα των κάδων απορριμμάτων.

Άμεσος στόχος της ομάδας άμεσης επέμβασης είναι η απομάκρυνση του ζώου από την περιοχή, τηρώντας παράλληλα όλα τα πρωτόκολλα ενεργειών που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

* * *

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ:

Δωρεά 110 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

ΑΘΗΝΑ

Στην αγορά 110 νοσοκομειακών κλινών και monitors για την ενίσχυση των ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων, προχώρησε o Ομιλος ΟΤΕ, στο πλαίσιο της προσφοράς 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η παράδοση των 110 κλινών, τύπου 3303-6, και των ισάριθμων monitors, τύπου Elite V8, συνολικής αξίας €1.540.000, θα ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου. Την αξιοποίηση του εξοπλισμού θα συντονίσει το Υπουργείο Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες των ελληνικών νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη διαθέσει 24 αναπνευστήρες, αξίας €275.760, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί στην υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας.

Ο Όμιλος ΟΤΕ θα προχωρήσει στην αγορά και πρόσθετου ιατρικού εξοπλισμού μέχρι το συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ, πάντα σε συνεννόηση με το συντονιστικό τμήμα του Υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και σειρά μέτρων για την προστασία των ανθρώπων του, τη θωράκιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και τη διάθεση παροχών και ψηφιακών εργαλείων, που διευκολύνουν τις αυξημένες ανάγκες των συνδρομητών του για επικοινωνία, συνδεσιμότητα, ψυχαγωγία και εργασία από το σπίτι.

* * *

ΆΓΙΟ ΟΡΟΣ :

Μέχρι 20 Απριλίου η αναστολή εισόδου

ΑΘΗΝΑ

Μέχρι τις 20 Απριλίου παρατείνεται η αναστολή εισόδου επισκεπτών-προσκυνητών στη χερσόνησο του Άθω, «εξαιρουμένων των, ενταύθα, εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών», σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του Αγίου Όρους.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «οι Αρχές και Υπηρεσίες στο Άγιο Όρος παρακαλούνται και καλούνται για τη συμμόρφωσή τους στις οδηγίες των ανωτέρω Ιερών Σωμάτων και της Διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και κάθε κυβερνητικής εντολής ή οδηγίας».

* * *

Νεκρός 16χρονος που μαχαιρώθηκε έξω από το ΚΥΤ της Μόριας

ΑΘΗΝΑ

Ένας 16χρονος Αφγανός μαχαιρώθηκε χθες τα χαράματα από 20χρονο ομοεθνή του λίγο έξω από τη βόρεια πύλη του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόρια, σε έναν ελαιώνα στη λεγόμενη «ζούγκλα».

Ο 16χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ήταν μέλος εξαμελούς οικογένειας Αφγανών που διαμένουν σε μια καλύβα έξω από τον κυρίως καταυλισμό του ΚΥΤ.

Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές στις πτέρυγες των ανηλίκων. Κατά τη διάρκεια τους τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα εκ των ανηλίκων αιτούντων άσυλο οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο. Όπως διαπιστώθηκε δυο από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

* * *

Τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά

ΑΘΗΝΑ

Mπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να πλήττει (και) την γειτονική Τουρκία, ωστόσο τα μαχητικά αεροσκάφη των «γειτόνων» μας συνεχίζουν τις προκλήσεις με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω στα 31.000 πόδια στις 16:20 μ.μ. και 5 λεπτά αργότερα πάνω από τη Στρογγύλη στα 31.000 πόδια επίσης.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

 

* * *

Συγχαρητήρια Πάιατ για τη διαχείριση της κρίσης

Σε τηλεδιάσκεψη με Κικίλια- Κοντοζαμάνη

ΑΘΗΝΑ

Τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, πραγματοποίησαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Πάιατ συνεχάρη την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για την μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊού και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών δομών της χώρας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την στενή συνεργασία τους σε όλα τα θέματα και ειδικότερα, στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνολογίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass