Διπλασιάζονται τα πρόστιμα από Μ. Σάββατο ως Δευτέρα του Πάσχα

Για άσκοπες μετακινήσεις - Τι ισχύει για την παροχή βοήθειας - Στους 105 οι νεκροί στην Ελλάδα – 15 νέα κρούσματα, 2.207 συνολικά

Δημοσίευση: 17 Απρ 2020 20:23

AΘHNA
Την αυστηροποίηση των μέτρων για τις ημέρες του Πάσχα προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τις 09:00 του Μεγάλου Σαββάτου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση διπλασιάζεται και επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια αυτών των ημερών από 150 ευρώ το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ για κάθε άσκοπη μετακίνηση εντός και εκτός πόλεων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα επιβάλλεται αφαίρεση πινακίδων. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε θα ελέγχεται σαρωτικά η μετακίνηση Β4, δηλαδή για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.
Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ολόκληρη τη χώρα θα ελέγχονται τα οχήματα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό. Η συγκεκριμένη μετακίνηση θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια παραβίασης του μέτρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ στον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 πρόστιμο στον συνεπιβάτη.
Υπενθυμίζεται ότι για τις μετακινήσεις αυτές επιτρέπεται να επιβαίνουν στο όχημα δύο άτομα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε, δε, ότι αυτές τις ημέρες δεν θα επιτραπούν επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ακόμη πως οι λειτουργίες τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών, όπως και ότι «αύριο Μεγάλη Παρασκευή δεν θα πάμε στην περιφορά του επιταφίου», ενώ τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε Εβδομάδα των Παθών και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε που έχει αλλάξει τον τρόπο που βιώνουμε τις ημέρες αυτές.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες αυτές τις άγιες ημέρες.
«Τους ευχαριστούμε. Αποδεικνύουν ότι η αγάπη προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπο είναι πραγματική» και έκανε λόγο για «επίδειξη ξεχωριστής επιμονής και υπομονής, ευθύνης και καρτερικότητας, σε λίγες ημέρες με καμάρι θα λένε ότι η Ελλαδα νίκησε τον αόρατο εχθρό με εκείνους μαχητές. Αποδεικνύουν παγκοσμίως το φιλότιμο και των Ελληνων και αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες ξέρουν να μάχονται». Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι υπάρχουν και αυτοί οι ελάχιστοι, αλλά ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε πετύχει όλοι μαζί και απευθύνθηκε με αυστηρό ύφος τονίζοντας ότι συμπεριφέρονται λες και ο ιός δεν θα φτάσει σε αυτούς, δεν θέλουν να αλλάξουν ούτε μια ημέρα τις συνήθειές τους.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι τα μέτρα αυστηροποιούνται για αυτές τις ημέρες του Πάσχα προκειμένου αυτοί οι λίγοι να μην καταστρέψουν ό,τι με θυσίες έχουμε πετύχει όλοι μαζί.

 

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΤΗΣΕΩΝ
Αναφορικά με τις πύλες εισόδου, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου στις 12 το βράδυ η αναστολή των πτήσεων από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ολλανδία, ενώ ειδικά για τη Γερμανία, οι πτήσεις αφορούν μόνο την προσγείωση ή απογείωση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους ασθενείς που έρχονται στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προνοήσει για δωμάτια που οι ασθενείς μπορούν να μισθώσουν. Η συνεννόηση θα πραγματοποιείται με τους προϊσταμένους των τμημάτων ακτινοθεραπείας στον τηλεφωνικό αριθμό 2103248098, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων: Αττικό, Μεταξάς, Άγιος Σάββας, Άγιοι Ανάργυροι, Αλεξάνδρα και Αρεταίειο θα ενημερωθούν σχετικά με την εκκίνηση της πρωτοβουλίας την Τρίτη 29 Απριλίου στις 8 το πρωί. Ταυτόχρονα, αναφορικά με την κινητικότητα που καταγράφηκε χθες στα λογιστικά γραφεία για την αποφυγή συγχρωτισμού, «η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ηλεκτρονική, άρα οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζεται να μετακινούνται» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ σημείωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία λήξης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι μόνο ένα θετικό κρούσμα στον κορονοϊό εντοπίστηκε στους επιβάτες των τριών τακτικών πτήσεων από Ντόχα, Βρυξέλλες και Λάρνακα που έφτασαν χθες, ενώ εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και από τη διαδικασία ανίχνευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου σε σύνολο 416 δειγμάτων, ένα μόνο εντοπίστηκε θετικό, διαδικασία που κινήθηκε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στον οικισμό ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

 

Ο ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2.207. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 105. Από τα 2.207 κρούσματα, 569 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά 69 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία 68 έτη, 13 εκ των οποίων γυναίκες.

 

ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ
Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 105 καθώς ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες. Ο μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 73 έτη ενώ το 79% είχε υποκείμενο νόσημα. Από το σύνολο των νεκρών 29 ήταν γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι άνδρες.

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΟΣΙΑΣ
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μελέτες δείχνουν τη σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες. «Σε νεότερη ανάλυση τεσσάρων διαφορετικών κορονοϊών διαπιστώθηκε κορύφωση δραστηριότητας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Μια μελέτη σε ολλανδικό πληθυσμό 3% είχαν περάσει τη νόσο, στη Φινλανδία σε μια περιοχή συγκεκριμένη έφτασε στο 3.4%. Μελέτες τέτοιες δείχνουν τη σημαντική έλλειψη ανοσίας στο γενικό πληθυσμό» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως με τα τελευταία δεδομένα, η θνησιμότητα παραμένει πολύ υψηλή σε πολλές χώρες. «Στην Ελλάδα η κατάσταση που υπάρχει επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουμε».

 

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑ
Παράλληλα, αναφερόμενος στο Πάσχα ο κ. Τσιόδρας είπε πως αυτές οι ημέρες έχουν έναν θρησκευτικό χαρακτήρα. «Όταν πριν από 30 χρόνια σαν φοιτητής είχα επισκεφτεί το Άγιο Όρος για να δω μια ακραία μορφή ζωής, μου είχαν μείνει τα λόγια ενός μοναχού: ‘Η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάς στο μπαλκόνι, είναι εσωτερικό βίωμα’» σημείωσε. «Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία και τους πιστούς, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας» πρόσθεσε.

 

ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τον νέο κορονοϊό να αποτελεί δημιούργημα εργαστηρίων στην Κίνα επιχείρησε να βάλει ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συμμερίζονται το σενάριο που θέλει τον επικίνδυνο ιό να δημιουργήθηκε σε εργαστήρια, θέση την οποία προβάλλει επανειλημμένως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προήλθε από εργαστηριακά πειράματα» είπε χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, σημείωσε ότι προήλθε από τη φύση και συγκεκριμένα από τις νυχτερίδες. «Πώς πέρασε προς τον άνθρωπο, η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι έγινε μέσα από έναν μυρμηγκοφάγο» υπογράμμισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass