Επιστρέφουν εργαζόμενοι και μαθητές δημοτικού

Τι επανεκκινεί ξανά από σήμερα * Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέδες, αναψυκτικά και εισιτήρια

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2020 9:20

Σημαντικές προσθήκες στην καθημερινότητά μας, σηματοδοτεί φέτος η πρώτη μέρα του καλοκαιριού.


Σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου ένα ευρύ φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων επανεκκινεί, καθώς η χώρα «ξορκίζει» την πανδημία του κοροναϊού, τηρώντας όμως όλα τα μέτρα και τις οδηγίες προκειμένου να «μείνουμε ασφαλείς».
Εκτός από τους μικρούς μαθητές των δημοτικών που επιστρέφουν στα θρανία, από σήμερα, επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους 50.000 εργαζόμενοι, ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις, γίνονται πυκνότερες και λίγο πιο φτηνές οι μετακινήσεις, ανεβάζουν ρολά τα ξενοδοχεία και οι κατασκηνώσεις, ενώ ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό τα θερινά σινεμά. Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
ΤΙ «ΑΝΟΙΓΕΙ»
Από σήμερα λοιπόν, επιστρέφουν 50.000 εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, ενώ επανεκκινούν:
-ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας
-θερινοί κινηματογράφοι
-catering
-καντίνες σε αθλητικούς χώρους
-κολυμβητήρια
-τατουάζ
-βιβλιοθήκες
-κτήματα για εκδηλώσεις
-γραφεία συνοικεσίων
Από σήμερα επιτρέπεται να ανοίξουν εκ νέου οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό πόσα από τα καταλύματα τελικά θα το κάνουν.
Τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή.
Επίσης, θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΠΑ
Επίσης από σήμερα μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ, τα αναψυκτικά και όλα τα μη αλκοολούχα ποτά. Οι καταστηματάρχες περιμένουν να δουν αν αυτό θα προσελκύσει περισσότερους θαμώνες, καθώς το ζητούμενο είναι η μείωση να περάσει στην κατανάλωση.
Ειδικότερα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:
- Μεταλλικό νερό
- Αναψυκτικό τύπου κόλα
- Λεμονάδα-Λεμονίτα
- Πορτοκαλάδα
- Βυσσινάδα
- Παγωμένο τσάι
- Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
- Καφές, τσάι
- Υποκατάστατο γάλακτος
- Σοκολατούχο γάλα
- Φρουτοχυμός
- Νέκταρ χυμών
- Τονωτικά παρασκευάσματα
- Ισοτονικά παρασκευάσματα
- Ενεργειακά ποτά
Επίσης, το 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:
- Εισιτήρια κινηματογράφων
- Αεροπορικά εισιτήρια
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)
Η αλλαγή του ΦΠΑ επιφέρει αλλαγές και στην τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Με τη λήψη των μέτρων προστασίας, επανέρχονται από σήμερα σταδιακά και πολλά από τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε πολλά εκ των οποίων θα εφαρμοστούν αισθητά μειωμένες τιμές. Με αφετηρία την 1η Ιουνίου επανακυκλοφορούν:
- οι αμαξοστοιχίες IC54 και IC55 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αυξάνοντας τον αριθμό των δρομολογίων σε 5 ζεύγη ανά κατεύθυνση.
- στο τμήμα του Προαστιακού Θεσσαλονίκης- Λάρισας οι αμαξοστοιχίες 1591-1592-1597-1598-1590-1593-1594-1599-2593-2594-2597-3590-2592-2595-2596-2599 και στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, οι αμαξοστοιχίες 1571, 1573, 1575, 1577, 1579, 2571, 2575, 1572, 1574, 1576, 1578, 2570, 2572, 2576.
ΣΙΝΕΜΑ
Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων, μάλιστα ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των σινεμά θα είναι μειωμένο από 24% στο 13%, σε μία προσπάθεια στήριξης του κλάδου, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Ωστόσο, η επαναλειτουργία των κινηματογράφων δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προ κορονοϊό εποχή. Κι αυτό, διότι θα εφαρμοστούν ειδικά μέτρα για την ασφάλεια θεατών και εργαζόμενων.
Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, τα θερινά σινεμά θα λειτουργήσουν με μέγιστη πληρότητα 40% επί των συνολικών θέσεων.
Οι θεατές, από την πλευρά τους, καλούνται να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας, ενώ θα επιτρέπονται οι παρέες έως τεσσάρων ατόμων.
Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία και των κλειστών κινηματογράφων, οι οποίοι -επίσης- θα λειτουργούν με μέγιστη πληρότητα 40%.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση της αίθουσας και των καθισμάτων έπειτα από κάθε προβολή ταινίας. Την ίδια ώρα, μπαρ και κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο στα θερινά όσο και στα κλειστά σινεμά, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας προστασίας είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Η είσοδος, τέλος, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο.
ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ
Επαναλειτουργούν επίσης οι Κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17.
Η λειτουργία τους θα γίνει με τους κανόνες που εφαρμόζονται ήδη στις λαϊκές αγορές.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass