Ικανοποίηση στο ΚΙΝΑΛ για τα έγγραφα του FBI

Αρχίζει νέος κύκλος ερευνών για την υπόθεση «Novartis»

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 11:21

ΑΘΗΝΑ
Αφετηρία για ένα νέο κύκλο ερευνών στον Άρειο Πάγο αποτελούν τα απόρρητα έγγραφα του FBI που κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Γ. Αγγελής στην Βουλή και τους αρμόδιους αντεισαγγελείς που έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί σε νέα κατάθεση ο κ. Αγγελής αλλά και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις, στον Άρειο Πάγο, με την ιδιότητα του υπόπτου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί με πολυσέλιδα υπομνήματά τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis, μεταξύ των οποίων, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης. Μάλιστα, έχουν ήδη εξεταστεί και οι μάρτυρες υπεράσπισης που πρότειναν. Ωστόσο, εκτιμάται πως οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αφού λάβουν γνώση των επίμαχων εγγράφων θα δώσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις.
Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης μελετούν το σύνολο των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους ενώ αναμένουν και τις νέες καταθέσεις, των πρωταγωνιστών στην υπόθεση, πριν καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματά τους.
Πάντως, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει  οι αρμόδιοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, μεταξύ των οποίων οι ανωμοτί καταθέσεις αλλά και αυτές των μαρτύρων υπεράσπισης, πήραν τον δρόμο για τη Βουλή. Παράλληλα, οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να τους ενημερώσει για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει στο πλαίσιο της δικής της έρευνας.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ
Εν τω μεταξύ το Κίνημα Αλλαγής αισθάνεται δικαιωμένο τόσο για την διαβίβαση στην Προανακριτική Επιτροπή των 8 εγγράφων από το FBI, από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή όσο και από το περιεχόμενό τους.
Όπως εξήγησε ο γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τα έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία που είχε στηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.
Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου αποκαλύπτεται για ποιο λόγο η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αρνείτο επίμονα να τα παραδώσει. «Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός που επικαλέστηκε ότι ήταν απόρρητα επειδή είναι διαβαθμισμένα ενώ πρόκειται για το αντίθετο. Αποδεικνύεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από την Εισαγγελέα Διαφθοράς», τόνισε και δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής αποδεικνύεται πως είχε δίκιο όταν ζήτησε να καταθέσει ανωμοτί.
Ο γραμματέας της Κ.Ο επεσήμανε ότι το FBI αναφέρει ότι δεν έχει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα που είχε ζητήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς και υπογραμμίζεται πως στέλνει όσες πληροφορίες συγκέντρωσε αν θέλουν οι ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν στις έρευνές τους. Πρόσθεσε ότι προκύπτει ακόμη ο τρόπος με τον οποίο επιλέγησαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι οποίοι είναι στελέχη της Novartis.
Επίσης, εκτίμησε πως όλη η μεθόδευση αποσκοπούσε στην πολιτική ομηρία των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και στο κουκούλωμα του σκανδάλου του φαρμάκου. «Δεν τους ενδιέφερε να το ερευνήσουν αλλά θέλησαν να βάλουν στον τοίχο το ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε χαρακτηριστικά: Μακριά από εμάς που τα έχουμε υποστεί αυτά. Θέλουμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το Δικαστικό Συμβούλιο που είναι εγγύηση για να μην υπάρξουν πολιτικές διώξεις θα πάρει τις αποφάσεις».
Την ενημέρωση του ΚΙΝΑΛ απασχόλησε η επιθετικότητα της Τουρκίας για την οποία ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος του κόμματος υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε λέξη και πράξη της Τουρκίας θα πρέπει να απαντάται αντίστοιχα από την ελληνική πλευρά».
Για την ένταση και τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι κάθε προοδευτικός πολίτης είναι απέναντι στη βία και τον ρατσισμό και ασφαλώς απέναντι στον διχασμό που καλλιεργεί ο πρόεδρος Τραμπ.
Τέλος ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών Γιάννης Κουτσούκος, πρώην βουλευτής, ενημέρωσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις επόμενες ενέργειες του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα 10.119 ακίνητα για το οποία το ΣτΕ απεφάνθη ότι δεν μπορούν να εκχωρηθούν στο Υπερταμείο επισημαίνοντας την ευόδωση των προσπαθειών που είχε κάνει από τη προηγούμενη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής. Ανακοίνωσε ότι θα ξανακαταθέσει την πρόταση νόμου για αλλαγή του τρόπου ορισμού της ηγεσίας του Υπερταμείου- να γίνεται από την Βουλή κι όχι από τους δανειστές- και εξέφρασε την διαφωνία του ΚΙΝΑΛ σε κάθε εκχώρηση σχετικά με το νερό και την ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass