Δημοσίευσε χάρτες με «υφαλοκρηπίδα της» σε Ρόδο, Κρήτη και «άφαντο» το Καστελόριζο

Η Αγκυρα -κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της- κατέθεσε έγγραφα στον ΟΗΕ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2020 10:23

ΑΘΗΝΑ
Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα καθώς η τουρκική εταιρεία πετρελαίου κατέθεσε αίτηση προς τις αρχές ενέργειας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές πλησίον σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, για την ακρίβεια στα 6 μίλια.


O πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος αεροναυτιλιακών θεμάτων της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτζιγιές με μήνυμά του, δημοσίευσε δυο χάρτες για τα σημεία τα οποία η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.
Στους δύο χάρτες καταγράφονται όλες οι βλέψεις και οι θεωρίες των γειτόνων περί υφαλοκρηπίδας των νησιών.
Ο Ερτζιγιές στον έναν χάρτη, τον οποίο δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αναφέρει πως «δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως κατατέθηκαν οι συντεταγμένες της στα Ηνωμένα Έθνη». Ενώ ο δεύτερος χάρτη παρουσιάζει τις θεωρίες των Τούρκων για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα διεκδικεί πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας καθώς ισχυρίζεται πως μέχρι εκεί εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. Παράλληλα διεκδικεί οικόπεδα και μέσω των Τουρκοκυπρίων ανατολικά της Μεγαλονησου. Ενώ δεν υπολογίζει τη Ρόδο, την Κρήτη και «εξαφανίζει» το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τους χάρτες επίσης η Τουρκία κάνει «δικά της» και Κάσο, Κάρπαθο.
Οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων που η Τουρκία θέλει να κάνει γεωτρήσεις είναι σαφή.
Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).
Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass