Ορυκτές πρώτες ύλες θεμέλιο για την πράσινη ευρωπαϊκή βιομηχανία

Η «ευκαιρία» για την Ελλάδα στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη καινοτόμων βιομηχανικών εφαρμογών προηγμένης τεχνολογίας

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2020 9:22

ΑΘΗΝΑ

Η πανδημία του Covid-19, και κυρίως οι υγειονομικές και οικονομικές της επιπτώσεις,

επανέφεραν στο προσκήνιο με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη υλοποίησης της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, δηλαδή την ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας που θα στοχεύει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα βασίζεται σε καινοτόμες βιομηχανικές εφαρμογές και προηγμένες τεχνολογίες.
Βασική προϋπόθεση η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση των χωρών της Ευρώπης σε ορυκτές πρώτες ύλες και μέταλλα, δηλαδή σε πόρους που είναι απολύτως αναγκαίοι για την παραγωγή αναλώσιμων και αγαθών προηγμένης τεχνολογίας.
Το ζήτημα γίνεται πιο επίκαιρο και ζωτικό από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς ότι ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, διαγνωστικά τεστ, χειρουργικά εργαλεία, υλικά ατομικής προστασίας, όλα έχουν ως βάση τους τις ορυκτές πρώτες ύλες. Και όχι μόνον αυτά. Συνολικά, η Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ευρώπης βασίζεται στην παραγωγή αγαθών με κύρια συστατικά τον ορυκτό πλούτο. Υπολογιστές, μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα που στοιχειοθετεί την αναγκαιότητα για επάρκεια, αυτονομία και ασφάλεια στον ανεφοδιασμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με τις συγκεκριμένες πρώτες ύλες.
Ο ορυκτός πλούτος είναι το μέλλον
Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης; Η νέα εποχή των ορυκτών πρώτων υλών αφήνει πίσω της τον άνθρακα και αναδεικνύει τη σημασία του χρυσού αλλά και άλλων ορυκτών υλών και μετάλλων όπως ο χαλκός, ο χάλυβας, το κοβάλτιο, το λίθιο, το νικέλιο, οι σπάνιες γαίες... Ωστόσο, αν και πρωτοσχηματίστηκε ως Ένωση Ανθρακος και Χάλυβος, η ΕΕ εξαρτάται σημαντικά για την κάλυψή της σε αυτούς τους πόρους από τρίτες χώρες. Έτσι, αναγκάζεται σε συστηματικές εισαγωγές, παρότι οι συγκεκριμένες χώρες δεν ασκούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι σήμερα και παρότι υπάρχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ορυκτών και μετάλλων εντός των ευρωπαϊκών εδαφών.
Οι προκλήσεις της «πράσινης» εποχής
Ο μύθος ότι η Πράσινη Οικονομία γυρίζει την πλάτη στα Μεταλλεία καταρρέει καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ προϋποθέτει τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων που θα γίνει ο κινητήριος μοχλός για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Βιομηχανία. Οι προκλήσεις στο εξής είναι: Η αύξηση της εξόρυξης και η επεξεργασία μεταλλευμάτων με νέες τεχνολογίες. Η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων μεταλλουργίας. Οι βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικά για την Ελλάδα, ο εξορυκτικός κλάδος μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης καθώς η χώρα μας διαθέτει σηµαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος συνίσταται σε ποικιλία ορυκτών και µεταλλευµάτων µε µεγάλο βιοµηχανικό ενδιαφέρον.
Η υψηλή ποιότητα και οι πολλές και εξειδικευμένες χρήσεις των ορυκτών που διαθέτει η Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ και γενικότερα με την διεθνή αγορά, δίνει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικονομία της χώρας που μπορεί να ηγηθεί στον εφοδιασμό αυτής της κρίσιμης αλυσίδας στην ΕΕ. Ο εξορυκτικός κλάδος μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα τον πλούτο που βρίσκεται στην ελληνική γη και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ειδικά της περιφέρειας. Έτσι, θα συμβάλει σημαντικά στην αποκέντρωση της ανάπτυξης, δημιουργώντας καλές και σταθερές θέσεις εργασίας οι οποίες θα συμβάλουν στην προσέλκυση και παραμονή, ιδιαίτερα των νέων, στις τοπικές κοινωνίες. Προϋπόθεση η εκπόνηση και υλοποίηση μιας στρατηγικής διαχείρισης του ορυκτού πλούτου μέσω ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου και μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μια Εθνική Πολιτική για την Αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών πρέπει:
α) Να θέτει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
β) Να εντάσσει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό των υποδομών.
γ) Να εξασφαλίζει τον εντοπισμό περαιτέρω αξιόλογων κοιτασμάτων και την αξιοποίησή τους.
δ) Να αξιοποιεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη.
ε) Να διαμορφώνει ένα σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης.
στ) Να επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του Μεταλλευτικού Κώδικα.
ζ) Να εξασφαλίζει επάρκεια πόρων και οργανωτικών υποδομών στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες, τεχνογνωσία και διασφάλιση της νομιμότητας.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η χώρα μας μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ και να ηγηθεί του έργου υλοποίησης της κρίσιμης αλυσίδας: επάρκεια – αυτονομία – εξόρυξη – παραγωγή. Κι αυτό διότι διαθέτει αφενός πλούσιο σε κοιτάσματα μεταλλευμάτων υπέδαφος κι αφετέρου τις βιομηχανίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν το δύσκολο project της εξόρυξης, επεξεργασίας και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Η Ελληνικός Χρυσός δραστηριοποιείται από το 2004 στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική ενισχύοντας τα κρατικά έσοδα, απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους, στηρίζοντας ενεργά Έλληνες προμηθευτές και τοπικές επιχειρήσεις και δίνοντας ανάσα ζωής στην περιφερειακή οικονομία. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα από την υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς.
Η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με μεταλλευτικές δραστηριότητες που:
α) Βασίζονται απαρέγκλιτα στην αρχή της βέλτιστης περιβαλλοντικής διαχείρισης.
β) Διέπονται από τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας.
γ) Αξιοποιούν υπεύθυνα την υψηλή τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία που προσφέρει η προηγμένη μεταλλευτική επιχειρηματικότητα μέσω της μητρικής εταιρίας Eldorado Gold.
δ) Εφαρμόζουν πιστά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, συχνά ξεπερνώντας ακόμα και τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.
Στρατηγική της επιλογή είναι να αποτελεί πρότυπο υγιούς παραγωγικότητας και η δραστηριότητά της να αφήνει το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα προάγοντας την καινοτομία, την έρευνα και τη γνώση. Παράλληλα, η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, επενδύοντας σε δράσεις κοινής ωφέλειας για τον τουρισμό, την παιδεία, την κοινωνική και περιβαλλοντική μέριμνα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Η εταιρεία δημιουργεί έτσι τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η περιοχή να συνεχίσει να ευημερεί και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Είναι κοινή παραδοχή ότι στον 21ο αιώνα το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από στρεβλώσεις κι αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός πλούτος και η αξιοποίηση του είναι εθνική επιλογή ευθύνης προς τη βιώσιμη Ανάπτυξη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass