ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

Δεν δεχόμαστε εγκλωβισμό στις τουρκικές ακτές

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2020 10:24

ΑΓΚΥΡΑ
Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, ενώ την ίδια στιγμή… καλεί σε διάλογο της χώρες της Μεσογείου προκειμένου να βρουν κοινά αποδεκτή λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της και επιτέθηκε στην Ελλάδα για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες, «η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με τη συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ».
«Έτσι η Τουρκία προχωρά τις έρευνες» είπε, καθιστώντας σαφές πως το Oruc Reis θα συνεχίσει με τις έρευνες και εκτοξεύοντας νέες απειλές. «Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές».

 

ΖΗΤΑ… ΔΙΑΛΟΓΟ
Την ίδια στιγμή με το μπαράζ απειλών, ο πρόεδρος της γείτονος απηύθυνε έκκληση να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι χώρες της περιοχής για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Ας ενωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου. Ας βρούμε μια φόρμουλα που να είναι αποδεκτή από όλους και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων». Τόνισε, δε, πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. «Είμαστε πάντα εκεί, έτοιμοι για την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και σε δίκαιη βάση».

 

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Σε νέα εμπρηστική ανακοίνωση αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «πειρατική» τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ανέφερε πως το Oruc Reis βρίσκεται για σεισμικές έρευνες σε αδειοδοτημένες περιοχές της TPAO.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι έρευνες είχαν στο παρελθόν σταματήσει με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έπειτα από τις παραινέσεις Γερμανίας και Ε.Ε. Εκείνες οι κινήσεις καλής θέλησης ωστόσο, ανέφερε, έγιναν για να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία να δράσει αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση στα κανάλια επικοινωνίας.
Η τουρκική ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, αφού υπέγραψε «πειρατική συμφωνία» με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Αναφέρει πως η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, εστάλη το Oruç Reis για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί πιο παλιά, σημειώνει η ανακοίνωση.
Η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται τα δικαιώματα που, σύμφωνα με αυτήν, έχει και απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Προειδοποιεί πως κανένας δεν μπορεί να την αποκλείσει από τη Μεσόγειο που ήταν υπό τουρκικό έλεγχο για αιώνες. «Όσοι νομίζουν πως είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Μεσογείου θα απογοητευτούν», αναφέρει. Σε απειλητικό τόνο η Τουρκία αναφέρει πως έχει τις δυνάμεις και την ικανότητα να καταστρέψει όλες τις συμμαχίες του κακού που έχουν συγκροτηθεί εις βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή δεν είναι κλιμακώση, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά άσκηση του δικαιώματος άμυνας αν χρειαστεί. Δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο, καταλήγει, σε μια έμμεση αναφορά στις έρευνες του Oruc Reis.

 

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ:
Η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες του Ορούτς Ρέις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Πηγή ΑΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass