Σταματήστε αμέσως τις ενέργειές σας στην Αν. Μεσόγειο

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ στην Αγκυρα - Απειλές συμβούλου του Ερντογάν κατά Μπάιντεν - Η Κύπρος απαντά με αντι-Navtex για το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 6

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2020 12:36

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Με ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να τερματίσει αμέσως τις δραστηριότητές της, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου. «Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες δραστηριότητες γεώτρησης από το σκάφος Γιαβούζ σε μια θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή», προσθέτει.
«Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να εμπλακούν πλήρως και με καλή τη πίστει σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Εν τω μεταξύ νέα επίθεση και νέες απειλές εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά η τουρκική πλευρά κατά του υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν, αυτή τη φορά δια στόματος του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Συγκεκριμένα, ο Καλίν, στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο twitter: «Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι μέρες που διατάζατε την Τουρκία τελείωσαν. Αλλά αν ακόμα πιστεύετε ότι μπορείτε να προσπαθήσετε, κάντε το. Θα πληρώσετε το τίμημα».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία το περασμένο 24ωρο εξέφρασε έντονα την οργή της μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που έγινε viral και στο οποίο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καλεί να υποστηριχθούν οι αντίπαλοί του.
Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times τον Δεκέμβριο, όμως το βίντεο που τον δείχνει να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση επανεμφανίστηκε χθες Σάββατο καταλαμβάνοντας’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Τουρκίας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήριζε τον Ερντογάν «αυταρχικό», κατήγγελλε την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους και πρότεινε να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση.
«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», έλεγε ο Μπάιντεν.
Πρέπει, εξηγούσε, η Ουάσινγκτον να «ενθαρρύνει» τους αντιπάλους του Τούρκου ηγέτη «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».
Μπορεί η συνέντευξη του Μπάιντεν στους New York Times να μην είχε προκαλέσει αξιοσημείωτες αντιδράσεις μετά τη δημοσίευσή της τον Ιανουάριο σε έντυπη μορφή, όμως το βίντεο προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, όπου η προεδρία αντέδρασε έντονα.

 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο.
Μάλιστα, η τουρκική πλευρά, με σχετική ανάρτησή της στο Twitter, έδωσε και στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα και πληροφορίες ανέφεραν πως από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε την Τετάρτη (12/08) «επακούμβηση» με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές στο τουρκικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με την ελληνική φρεγάτα. Μάλιστα, η φρεγάτα «Λήμνος», μετά το περιστατικό, ήταν απόλυτα αξιόπλοη και συμμετείχε στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας.

 

ΑΝΤΙΝΑVΤΕΧ ΚΥΠΡΟΥ
Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος σε προχθεσινή Navtex της Άγκυρας, με την οποία παρατείνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass