Θα κλείσουν και σχολεία λόγω κορονοϊού

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ * ΚΕΔΕ: ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2020 9:15

Το γεγονός ότι θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία κατά τη φετινή σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, παραδέχτηκε η Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό.


«Ας είμαστε ρεαλιστές: Θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία φέτος», υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο είναι τόσο αναλυτικό το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολικές μονάδες.
Η υπουργός Παιδείας μίλησε για τις δύο κυβερνητικές προτεραιότητες για το άνοιγμα των σχολείων:
- Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία,
- Να προστατευτεί η υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.
«Οι ειδικοί ομοφώνως εισηγήθηκαν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων, με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που της έθεσαν εκπαιδευτικοί σε σχολείο της Ρεντίνας, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της σε εκπαιδευτικές δομές πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των υγειονομικών μέτρων που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, κατά το άνοιγμα των σχολείων, με τα αντίστοιχα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της καραντίνας, η υπουργός επισήμανε ότι «τον Μάιο ήμασταν σε μια άλλη φάση της πανδημίας, δεν είχαμε ακόμη δεδομένα».
Σημείωσε, δε, ότι «τον Μάιο δεν φορούσαμε μάσκα, η οποία εκμηδενίζει αποστάσεις», προσθέτοντας ότι «το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ είναι τελείως διαφορετικό τώρα» και είναι ενδεικτικό ότι «αν κανείς διαγνωστεί με κρούσμα, η πρώτη ερώτηση που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι αν φορούσε μάσκα ο φορέας και αναλόγως είναι τελείως διαφορετική η διαχείριση».

Η ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ
Ήδη έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρα οι μάσκες που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, χθες Παρασκευή, εστάλησαν σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και σήμερα Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής». Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Αναγκαία κρίνεται η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και τις ιδιαίτερες συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ειδικότερα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κλπ.
Κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων, καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.
Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (πχ ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κά) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές - παρασκευαστές των γευμάτων με πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.
Κρίνεται σκόπιμο, να διεξάγονται υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

ΚΙΝΑΛ: ΣΑΘΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Για «σαθρό σχεδιασμό ενόψει του ανοίγματος των σχολείων» κατηγορεί την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος, στο οποίος σημειώνεται ότι «η επιτελική ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδεικνύεται ακόμα μια φορά επικίνδυνη».
«Πέταξαν στην Αυτοδιοίκηση, στο παρά πέντε, την καυτή πατάτα της προμήθειας μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. To γεγονός όμως ότι κηρύχθηκε μερικώς άγονος ο διαγωνισμός της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και μάλιστα για συνολική ποσότητα 410.000 μασκών (!), αποκαλύπτει το σαθρό σχεδιασμό που καταρρέει πριν καν χτυπήσει το 1ο κουδούνι στα σχολεία», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.
Προσθέτει, επίσης, πως η κυβέρνηση είναι «αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί από Δευτέρα και για μια ακόμη φορά την καλούμε, έστω και αργά, να δώσει συγκεκριμένες λύσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass