Επνιξε Στερεά Ελλάδα και τμήμα της Θεσσαλίας

ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΑΜΙΑΣ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ *ΕΠΕΣΑΝ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ»

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2020 9:05

Μετά από ένα πρώτο πέρασμα από τη δυτική Ελλάδα, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» σαρώνει τώρα τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμά του.


Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται πάνω από την Κεφαλλονιά και τη δυτική Πελοπόννησο. Ωστόσο, οι συνέπειές του έχουν γίνει αισθητές και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα όπου παρατηρούνται δυνατοί άνεμοι και μεγάλοι όγκοι βροχής.
Νωρίς χθες Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο και σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία.
Κοπηκε η εθνικη οδος Λαμιας – Καρπενησιου
Μετά το πλημμυρισμένο οδόστρωμα, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου με την υποχώρηση της γέφυρας στο ύψος του Παλιουρίου Καστρίου.
Από τον μεγάλο όγκο νερού υποχώρησε μεγάλο κομμάτι που ουσιαστικά έκοψε την εθνική οδό στα δύο. Εξάλλου, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στο ύψος της διασταύρωσης Λουτρών Υπάτης.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της 7ης ΕΜΑΚ για 4 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί τις πρώτες απογευματινές ώρες σε σήραγγα εργοταξίου του Ε65 (μετά από κατολίσθηση που υπήρξε λόγω της έντονης βροχόπτωσης) πάνω από την Στύρφακα.
Γενικά πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ύψος του Τυροκομείου «Ρούμελη».
Επίσης το Γραμμενόρεμα έχει καταστρέψει το δρόμο στο Τρίλοφο το οποίο δε δύναται να προσεγγιστεί ούτε με JCB! Στο Τρίλοφο μάλιστα τα ορμητικά νερά πέρασαν μέσα από τη «Μαγδάρα» τον χώρο που προοριζόταν πριν μερικά χρόνια για ΧΥΤΥ με ολοκληρωμένη μελέτη καταλληλότητας! Γενικά η κακοκαιρία φαίνεται ότι έπληξε όλη την κορυφογραμμή από το Τρίλοφο μέχρι τη Στύρφακα με τα δύο ενεργά ρέματα να κάνουν για μία ακόμη φορά τη μεγάλη ζημιά.
Στη Γραμμένη, σύμφωνα με το LamiaReport, καταστράφηκε γεώτρηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τρία καταστρεμμένα μαντριά.
Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα από το Λιανοκλάδι όπου το ύψος του νερού σε αρκετά σημεία του δρόμου φτάνει στο ένα μέτρο.
Δεκάδες εγκλωβισμένοι σε οχήματα αλλά και στα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι της περιοχής με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία να δίνουν μάχη με το νερό και το χρόνο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Να σημειωθεί ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος του Σταυρού προς το Λιανοκλάδι, αφού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.
Ούτε η Βόρεια Φθιώτιδα έχει μείνει εκτός κακοκαιρίας. Ο δρόμος από Ξυνιάδα για Ε65 είναι κλειστός από την τροχαία λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έχει πέσει στο οδόστρωμα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το lamianow με τον δήμαρχο Δομοκού Μπάμπη Λιόλιο μας ενημέρωσε πως η κατάσταση είναι δύσκολη στον Άγιο Στέφανο όπου ενεργούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού και παραμένουν στις επάλξεις για το εξελισσόμενο κύμα κακοκαιρίας.
“Ι.Χ δεν μπορούν να περάσουν. Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία γιατί έχει αρκετό νερό στο σημείο αλλά και μέσα στον Άγιο Στέφανο. H ένταση της βροχής είναι πολύ μεγάλη αυτήν τη στιγμή. Παραμένουμε στις επάλξεις αφού η ενημέρωση που έχουμε είναι πως τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας θα είναι επίσης έντονο” σημείωσε ο κ. Λιόλιος.
ΕΠΕΣΕ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟN ΑΛΜΥΡΟ
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο του Βόλου ο «Ιανός» αφού κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός. Η έντονη βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού τις τελευταίες ώρες είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει την παλιά γέφυρα αμέσως μετά το Αϊδίνι προς τον Αλμυρό.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ
*Καταστροφική αποδείχθηκε η επέλαση του κυκλώνα Ιανού και στην Καρδίτσα. Εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.
Ο Ιανός «χτύπησε» την Καρδίτσα λίγα λεπτά μετά τις 17:00, το απόγευμα της Παρασκευής, οδηγώντας στην κατάρρευση της γέφυρας.
Κόβεται έτσι η πρόσβαση προς την κοινότητα Πευκοφύτου του Δήμου Μουζακίου από τον Δήμο Μουζακίου και όλη την Ανατολική Αργιθέα από την πρόσβαση προς την πόλη του Μουζακίου.
Προβλήματα εντοπίζονται στο κέντρο της τοπικής κοινότητας του Δήμου Μουζακίου και στους οικισμούς Μεσσοράχης Δάφνης και Παλαιοχωρίου.
Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Φάνης Στάθης, σε κάποια σπίτια μπήκε νερό και η προσπάθεια επικεντρώνεται να αποφευχθεί να μπει και σε άλλα.
Επίσης σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στον δρόμο μεταξύ Κρυοπηγής και Ανθοχωρίου.
Όλα τα μηχανήματα του Δήμου συνέχισε ο κ. Στάθης, αλλά και των ιδιωτών βρίσκονται έξω και προσπαθούν να προλάβουν ζημιές ή να τις αποκαταστήσουν, ομαλοποιώντας την κατάσταση.

 

Εχει «μάτι» 50 χιλιομέτρων και ανέμους 90 χλμ/ώρα
ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ* ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΡΓΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΤΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του.
Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα. Σημειώνεται ότι λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και πτώσεις δέντρων. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατεγράφη στην Ιθάκη (86 χιλιοστά). Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος στροβιλιζόταν κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας το απόγευμα της Παρασκευής, κινείται πλέον αργά προς τα νότια, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Στην Αττική από τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αναμένονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Οι δορυφορικές εκτιμήσεις που λαμβάνει και επεξεργάζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα. Επιπρόσθετα, το δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραφε ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 χιλιοστών μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass