«Επιστρατεύονται» ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία

Τρομάζει η αύξηση νεκρών, κρουσμάτων και διασωληνωμένων *Τα μέτρα που προτείνουν ειδικοί

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2020 9:25

Νέα ΚΥΑ εκδόθηκε χθες για τη δέσμευση κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών από κορονοϊό, όπως και για πρόσθετο κόστος 30 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών για τον ίδιο λόγο.


Eν τω μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για την επέλαση του κορονοϊού και τις αντοχές του συστήματος Υγείας.
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων καθημερινά, οι ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, χτυπούν καμπανάκι για την κρισιμότητα της κατάστασης
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον Σωτ. Τσιόδρα, ενημέρωσε τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας.
Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία και να κινούνται σταθερά πάνω από τα 300 ημερησίως, ενώ ανησυχητική θεωρείται η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, και από 38 που ήταν στις αρχές του μήνα έφτασε τους 73 χθες.
Μέσα σε μία εβδομάδα (από την Πέμπτη 17/9 έως την Τετάρτη 23/9) καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα, ενώ τρομάζει η ραγδαία αύξηση των θανάτων από κορονοϊό, καθώς από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι, έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό 38 ακόμη άνθρωποι. O αριθμός των νεκρών από κορονοϊό πλέον έχει φτάσει τους 366 με εννέα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε λίγες ώρες, μόνο χθες .
Εκρηκτική θεωρείται η κατάσταση στην Αττική -είναι η περιοχή που συγκεντρώνει και λόγω πληθυσμού το 40% με 60% των κρουσμάτων καθημερινά- και παρόλο που επισήμως διαμηνύεται ότι ένα δεύτερο lockdown ακόμα δεν είναι κοντά, παραμένει πάντα στο «τραπέζι».
Οι αρμόδιοι θεωρούν πολύ κρίσιμο το επόμενο 10ημερο, και «δείχνουν» προς την επιδημιολογική εικόνα στο τέλος του μήνα, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστούν άλλα πιο σκληρά μέτρα, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών.

Μετρα τωρα ζητουν οι ειδικοι
Τη λήψη μέτρων τώρα, ζητούν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζοντας φόβους για ακόμη πιο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υποστήριξε ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα».
Πρότεινε μεταξύ άλλων την καθολική χρήση μάσκας «μέσα-έξω», την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και την χορήγηση κουπονιών για ταξί.
Οι φοβοι...
«Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά γιατί πιέζεται το σύστημα υγείας» τόνισε στην ίδια πηγή, ο Aλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξήσεις σε αυτά τα νοσήματα γίνονται ραγδαία».
«Μέσα σε ημέρες είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Το είδαμε στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και αυτό φοβόμαστε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.
Όπως σημείωσε «δεν έχουμε ραγδαία αύξηση άρα κάτι έχει γίνει αλλά έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε.
«οχι σε lockdown, ναι σε μετρα»
Αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός lockdown εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτύχει όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση για 3-4 εβδομάδες με τέτοια συσσώρευση διασωληνωμένων μπορεί να μην φτάνουν οι ΜΕΘ και να φτάσουμε σε εικόνα Ιταλίας».
*Την ανάγκη τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί είτε είναι τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα «τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ’ αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας.
Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι – τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας».
Προκειμένου, όπως είπε, να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία.
Τι εξεταζεται
Οι αρμόδιοι θεωρούν πολύ κρίσιμο το επόμενο 10ημερο, και «δείχνουν» προς την επιδημιολογική εικόνα στο τέλος του μήνα, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστούν άλλα πιο σκληρά μέτρα, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας.
Η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων είναι τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται.
«Αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προσθέτοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση.
Ο ίδιος μιλώντας στο Σκάι, επανέλαβε ότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών. «Περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ», σημείωσε ο ίδιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass