Λουκέτο από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί

Σε καταστήματα και περίπτερα - Πού θα εφαρμοστεί το μέτρο - Στην Αττική τα περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα - Νέα καμπάνια ενημέρωσης μόνο για τηλεοπτικούς σταθμούς

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2020 11:01

ΑΘΗΝΑ

Νέα μέτρα σε καταστήματα λιανικής πώλησης με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα μέτρα αφορούν την Αττική, καθώς και άλλες «κόκκινες» περιοχές.
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων λιανικού πώλησης από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.
Από το μέτρο εξαιρούνται τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ υπογράμμισε πως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην Αττική, καθώς και στις περιφέρειες ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, όπως Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο.
Θα έχει, δε, ισχύ από τις 05:00 της 26/09/2020 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
Παράλληλα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και επιδημιολογικής επιτήρησης που κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, από το Σάββατο θα μπορούν να λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό «η εξάπλωση του κορονοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ». Διαβεβαίωσε ότι αν εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, δεν χρειάζονται άλλα.
Όπως διαμήνυσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. «Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία εξαρτάται απ’ όλους».
Σε ό,τι αφορά την Αττική ο υφυπουργός σημείωσε πως «υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους και αυστηρές ιχνηλατήσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι των στενών επαφών. Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα».

 

ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Διακόσια ογδόντα έξι κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από τα 286 επιπλέον κρούσματα, τα 249 είναι εγχώρια κρούσματα.
Αναλυτικότερα σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα κρούσματα:
- 37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το «πράσινο φως» για μια νέα ενημερωτική καμπάνια για τον κορωνοϊό, μέσω τηλεοπτικών σταθμών, έδωσε η κυβέρνηση.
Την απόφαση ανακοίνωσε στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η ενημερωτική καμπάνια θα γίνει στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, όπου και συζητείται το νομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων από τον «Ιανό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η νέα καμπάνια θα αφορά μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και θα έχει συνολικό κόστος 2.000.000 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και η αμοιβή του αναδόχου).
«Η ενημέρωση σώζει ζωές», είπε ο κ. Πέτσας, και πρόσθεσε: «Είμαστε σε κρίσιμη φάση και εξακολουθούμε να τα καταφέρνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Δεν εφησυχάζουμε όμως. Η πανδημία εξελίσσεται δυναμική και έτσι έχουμε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης».
Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως η ανάδειξη του αναδόχου θα γίνει με τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις. «Είναι διαδικασία που υποδεικνύει η ευρωπαϊκή επιτροπή και η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων», τόνισε.
Αναφερόμενος στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τη μείωση του φόρου στη διαφήμιση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως οι επαναποσβέσεις θα τονώσει την κατανάλωση, θα δημιουργήσουν τζίρο στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα, ενώ υπογράμμισε πως το κόστος θα είναι μηδενικό λόγω της πολλαπλασιαστικής ισχύος της διάταξης.

 

Μητροπολίτης κατά των μέτρων

ΑΘΗΝΑ
Σάλος έχει προκληθεί από τη στάση του Μητροπολίτη Καρπενησίου, ο οποίος σε δηλώσεις του για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου Καρπενησιώτη, προέτρεψε τους πιστούς να μην τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Στην Ευρυτανία δεν υπάρχουν κρούσματα και δεν χρειάζονται τα μέτρα που επιβάλλονται σε άλλες περιοχές» ανέφερε μεταξύ άλλων, αποτελώντας ένα ακόμη επικίνδυνο παράδειγμα προς αποφυγή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.
Μάλιστα, στα πλάνα που μετέδωσε το STAR Κεντρικής Ελλάδας, κανένας από τους πιστούς δεν φορούσε μάσκα, ενώ εμφανής ήταν ο συνωστισμός εντός του ναού.
Τη λύπη του για το γεγονός, ότι κανείς σχεδόν από τους πιστούς δεν φορούσε μάσκα στο εσωτερικό της εκκλησίας κατά τη θεία λειτουργία, εξέφρασε ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος. Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, τόνισαν από την πλευρά τους ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, και ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασσιός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass