Κανένα ελαφρυντικό στο «Διευθυντήριο»

Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου - Σήμερα η αγόρευση της εισαγγελέως επί των ποινών - Σε ποιους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2020 12:23

ΑΘΗΝΑ
Μια... ανάσα πριν οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής ακούσουν τις ποινές που τους επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία «πάγωσε».

Και αυτό γιατί ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός μόλις άκουσε την απόφαση των δικαστών να μην αναγνωρίζουν κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, ως μέλος της οποίας έχει και ο ίδιος καταδικαστεί, ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου καταγγέλλοντας παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.
«Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του το δικαστήριο. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 11 με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ποινών.
«Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντί μας, έχει καταπατηθεί το τεκμήριο της αθωότητας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει» δήλωσε ο Γιάννης Λαγός απευθυνόμενος στο δικαστήριο.
Ο δικηγόρος του Κωνσταντίνος Πλεύρης, αρνητής του ολοκαυτώματος, τον οποίο διόρισε, ήταν εκείνος που ανέλαβε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου, αίτημα στο οποίο δεν συμπεριέλαβε την εισαγγελέα της έδρας.
Ήταν λίγο πριν τις 12 το πρωί όταν ξεκίνησε μια χρονοβόρα διαδικασία με τις συνθέσεις του δικαστηρίου να διαδέχονται η μία την άλλη. Τα μέλη του δικαστηρίου κατέβηκαν από την έδρα προκειμένου να κριθεί το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.
Ωστόσο, η πρόεδρος που ανέβηκε στην έδρα δήλωσε κώλυμα καθώς ως επίκουρη ανακρίτρια είχε χειριστεί στο παρελθόν σκέλος της έρευνας της υπόθεσης. «Έτσι μπράβο έναν έναν τους στέλνουμε στα σπίτια τους» ήταν η αντίδραση του Γιάννη Λαγού.

 

Ο Κ. ΠΛΕΥΡΗΣ
Η αίτηση αποχής έγινε δεκτή και στην έδρα ανέβηκε νέα πρόεδρος οπότε και άρχισε να συζητείται η αίτηση του ευρωβουλευτή. Ήταν η ώρα που ο Κωνσταντίνος Πλεύρης πήρε τον λόγο υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας».
«Εδώ δεν έγινε δίκη προσώπων αλλά δίκη ιδεών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης. Και πρόσθεσε «Εδώ δεν δικάζονται φασίστες και δημοκράτες αλλά αξιόποινες πράξεις... Εγώ είμαι ακροδεξιός, είναι ποινικό αδίκημα η ιδέα μου;».
«Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου. Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους, έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων  των ΜΜΕ στη δίκη» τόνισε.
Η εισαγγελέας της έδρας με τη σειρά της ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος Λαγού «ως αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά» επισημαίνοντας ότι «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά περιστατικά αλλά στηρίζεται σε υπόνοιες».
Μετά από διάσκεψη τριών ωρών η σύνθεση του δικαστηρίου που ορίστηκε να αποφανθεί απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών. «Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του το δικαστήριο συμπληρώνοντας ότι οι «υπόνοιες πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και όχι σε υποκειμενικά κατά την άποψη των αιτούντων».

 

ΤΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Το πρωί στις 11 πμ αναμένεται, εκτός απροόπτου, η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών. Η εισαγγελική λειτουργός έχει ως οδηγό της την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που αναγνώρισε σε συνολικά 14 κατηγορούμενους.
Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Μόνο τέσσερις πρώην βουλευτές «κέρδισαν» ελαφρυντικά που θα φέρουν αλλαγές στο πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζουν.
Πρόκειται για τους:
Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα οι οποίοι έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.
Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ενώ
ο Μιχάηλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Σε επιπλέον οκτώ κατηγορουμένους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλο.
Τέλος, στους κατηγορούμενους Δήμου και Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Αμέσως μετά την εισαγγελική πρόταση θα τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης ενώ τον τελευταίο λόγο για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους έχει το δικαστήριο.
* Τη θέση του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δηκτικά και ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η Δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

 

Γιατί σταμάτησε το αντιρατσιστικό ν/σ;

Καίρια παρέμβαση Αντ. Ρουπακιώτη που δείχνει παρέμβαση Μπαλτάκου-Σταμάτη
* Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ και απάντηση Πέτσα

 

ΑΘΗΝΑ
«Σοκαριστικά» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όσα υποστήριξε, χθες  ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι τώρα που οι εγκληματίες νεοναζί οδηγούνται στο φυσικό τους περιβάλλον, στη φυλακή, «περιμένουμε από τη ΝΔ να απαντήσει στα όσα σοκαριστικά κατήγγειλε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που αποκάλυψε πως “ενώ ήμασταν έτοιμοι να τυλίξουμε τη Χρυσή Αυγή, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε stop”».

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
«Όση λάσπη και να ρίξουν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν να ξεγράψουν από τη μνήμη των πολιτών ποιοι είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους έθρεψαν, γιγάντωσαν και ξέπλυναν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ποιοι διοργάνωναν μαζί τους τα συλλαλητήρια για τη δήθεν «προδοσία» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιοι έλεγαν μεσούσης της δίκης πως «η ΧΑ είναι σαν να μην υπάρχει». Ποιοι ζητούσαν «μία σοβαρότερη Χρυσή Αυγή για συνεργασία με τη ΝΔ» και ποιοι χαρακτήριζαν «ράκος» τον δολοφόνο Ρουπακιά επειδή βρισκόταν στο εδώλιο της Δικαιοσύνης.
Τώρα που οι εγκληματίες νεοναζί οδηγούνται στο φυσικό τους περιβάλλον, στη φυλακή, περιμένουμε από τη ΝΔ να απαντήσει στα όσα σοκαριστικά κατήγγειλε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που αποκάλυψε πως «ενώ ήμασταν έτοιμοι να τυλίξουμε τη Χρυσή Αυγή, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε stop». Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από τον όψιμο αντιφασισμό τους».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑ
Κληθείς να σχολιάσει όσα υποστήριξε ο Αντώνης Ρουπακιώτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι. «Ολοι ξέρουν ότι επί Αντώνη Σαμαρά παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη η Χρυσή Αυγή και όλοι όσοι εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση και με κυβέρνηση Μητσοτάκη, φτάσαμε στην καταδίκη τους».

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
Σημειώνεται, ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, υποστήριξε ότι όταν το 2013 ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης «πέσαμε με τα μούτρα, με τους επιστημονικούς συνεργάτες, τους δικαστές που προβλέπεται ότι έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και με τη συναίνεση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, που ήταν στέλεχος της ΝΔ, και μέχρι τον Μάιο του 2013 είχαμε ετοιμάσει ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έχοντας υπόψη ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε. Κι ενώ είμαστε έτοιμοι, στην κυριολεξία, να στείλουμε τον τόμο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου: ΣΤΟΠ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Υπήρξε μέγας θόρυβος. Και αντέδρασαν οι ελληνοαμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις. Αντέδρασε το συμβούλιο των εβραϊκών οργανώσεων εδώ. Αντέδρασε ο Συνήγορος του Πολίτη.... Γιατί σταμάτησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Θα μπορούσε να αποτρέψει μια δολοφονία. Αν ψηφιζόταν ομόφωνα από τη Βουλή, θα έπαιρναν μηνύματα και τα Σώματα Ασφαλείας κι ενδεχομένως και κάποιοι εισαγγελείς. Θα διαχεόταν στην ελληνική κοινωνία ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, του ναζισμού και τους φασισμού. Σταμάτησε. Το κόψανε. Και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε αυτό το νομοσχέδιο να το επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας, κύριος Μπαλτάκος και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κύριος Σταμάτης. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αυτός ο νόμος να ψηφιστεί το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass