KYΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Η κυριαρχία της χώρας είναι στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 στον αέρα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 10:06

ΑΘΗΝΑ
Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια για τη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον αέρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.


«Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. Επίσης είναι σαφές γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο Αιγαίο από το 1995 στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας σαφή αναφορά στο casus belli (αιτία πολέμου) εκ μέρους της Τουρκίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το Αιγαίο υπογράμμισε ότι «η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 μίλια στον αέρα».
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε στα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις αναφορές Χρυσοχοΐδη για τα περί εθνικισμού των 12 μιλίων. Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε σχετικά ότι επί πρωθυπουργίας Τσίπρα «καθόταν ο κ. Καμμένος στα κυβερνητικά έδρανα. Ο συνοδοιπόρος σας δεν σας ενοχλούσε;».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «και επί των δικών σας ημερών εκδίδονταν Navtex με πραγματικά πυρά της Τουρκίας μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός κε Τσίπρα». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κινείται «σε μια λογική που παραπέμπει σε μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα υπενθυμίζοντας τα γεγονότα στον Έβρο και έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και «σύνδεση του μεταναστευτικού με τις επιβουλές της εθνικής κυριαρχίας».
Κάνοντας λόγο για «απειλή που απέκρουσε η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις» ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η μάχη εκείνη βρήκε τη συνέχειά της με την αποτελεσματική φύλαξη της επικράτειάς της και τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών. Κατά 72% μειώθηκαν οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο. Στα νησιά είναι οι μισοί από όσους ήταν το 2019».
«Στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για ενεργητική διπλωματία εξαπολύοντας επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
«Πού ζείτε κ. Τσίπρα; Δεν έχετε καταλάβει τι έκανε η χώρα τους τελευταίους 6 μήνες; Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι μετατρέψαμε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον Δεκέμβριο ως χρονικό όριο όπου μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις στην Τουρκία με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Δεν γνωρίζετε ότι αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει τις κυρώσεις;» συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν βλέπετε ότι οι ΗΠΑ που είχαν μια στάση ουδετερότητας για πρώτη φορά στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια; Στις ΗΠΑ δεν βλέπετε διακομματική συναίνεση που αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως ταραχοποιό;».
«Όλα αυτά τι είναι; Παθητική διπλωματία; Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ «Το μόνο που ακούω είναι συγγνώμη δεν προφτάσαμε» απαριθμώντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, όπου «ήρθε η ΝΔ να το κάνει».
«Αυτά δεν δείχνουν μια ενεργητική διπλωματία;» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ
Με επίπληξη στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον για «περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του ελληνικού κοινοβουλίου» καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε στην αίθουσα να ακούσει την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε βάρος του οποίου έχει καταθέσει μομφή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συγκυρία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μομφής θυμίζοντας ότι την Πέμπτη εκδόθηκε η νέα προκλητική navtex της Τουρκίας που έθεσε σε επιφυλακή τις ΕΔ, το δικαστήριο ανακοίνωνε την απόφασή του για τη Χρυσή Αυγή ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνόταν στους πολίτες για τον κορονοϊό.
Κάνοντας λόγο για μια μέρα κατά την οποία η δημοκρατική εγρήγορση, συναντιόταν με την εθνική αξιοπρέπεια και την προστασία της δημόσιας υγείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν μια «μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από καθημερινότητα και να βαδίσουμε ενωμένοι», «εσείς» -είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα «επιλέξατε να μείνετε αδιάφορος για τις εθνικές απειλές και την υγεία των Ελλήνων. Πιεσμένος από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα επιλέξατε να διχάσετε. Επιστρατεύοντας το πιο σοβαρό αντιπολιτευτικό σας όπλο».
«Επιτρέψατε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να θυμίσει το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μια πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών μετατράπηκε σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Ο δικό σας υπουργός κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σας το θύμισε ο κ. Λαφαζάνης τον οποίον τα δικά σας ΜΑΤ έδερναν» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν με τον νόμο Κατσέλη. Είχατε καταψηφίσει τον νόμο Κατσέλη, σας ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε να μιλήσουμε για την υποκρισία σας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε γιατί δεν κατέθεσαν συνολική πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Γιατί αφήσατε εμένα έξω άπό το κάδρο; Εσείς δεν μας καταγγείλατε ως κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων;» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τρέμετε γιατί ξέρετε ότι δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών και γι’ αυτό δεν ζητάτε εκλογές. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους πολίτες».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλητηριάζει τους πολίτες σε αντίθεση με την κυβέρνηση που «ενώνει και συνθέτει». «Η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη. Στη δημαγωγία σας η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του νέου πτωχευτικού κώδικα και εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση ονομάζει το νομοσχέδιο ως δεύτερη ευκαιρία σημείωσε: «Η μάστιγα του ιδιωτικού χρέους τελειώνει. Δίνουμε τη δυνατότητα να διαγραφούν μέρος των χρεών με απώλεια περιουσίας για να μην ταλαιπωρούνται για μια ζωή οι πολίτες και δεν θα μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».
Δεν γίνεται με το νομοσχέδιο η εκδίωξη από τα σπίτια γιατί δίνεται η δυνατότητα στους πτωχευμένους πολίτες να μισθώσουν το σπίτι και να το ξαναποκτήσουν μόλις ανακάμψουν, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο τομή στο ιδιωτικό χρέος που είναι δυσβάσταχτο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση παρά την πανδημία εφαρμόζει με συνέπεια το οικονομικό της πρόγραμμα και αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα, στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε να καλύψει το κόστος της μισθοδοσίας στις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας και αναφέρθηκε παράλληλα στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και στο ταμείο Εγγυοδοσίας για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και στα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.
Αυτή η κυβέρνηση – είπε ο πρωθυπουργός- έχει τη δυνατότητα να δανείζεται φτηνά από τις αγορές φτιάχνοντας μαξιλάρι.
Το 2016, 17 και 18 έγιναν διαγραφές εφοπλιστών κλπ από τις τράπεζες σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ως ψεύτη και υποκριτή. «Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας και έρχεστε στον τόπο τους εγκλήματος να μιλήσετε για τις τράπεζες. Να είστε πιο προσεκτικός κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες ανταγωνιστικές στον τουρισμό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ανάκαμψης και της ανάσχεσης της κρίσης.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε παράλληλα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στη Φώφη Γεννηματά για την κριτική τους. «Χτίσαμε αξιοπιστία και ενισχύσαμε την εικόνα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:

Τι θα κάνετε εάν έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;

ΑΘΗΝΑ
Σε υψηλούς τόνους και με εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τον λόγο που κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα.
«Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση, πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της κρίσης της πανδημίας, να καταθέτετε πρόταση μομφής. Και θα ήθελα ευθύς εξαρχής να αντιστρέψω το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από την πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πώς θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πώς θα παίρνουν την πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες», είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας  και μας λέγατε ότι δεν κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δεν διασφάλισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε απανωτά Συμβούλια Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα έξι μίλια, είπε: «Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;»
Ειδική αναφορά, έκανε στον καταδικασθέντα χρυσαυγίτη φυγά Χρήστο Παππά, επιτέθηκε κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και είπε ότι ενώ οι παραβιάσεις και η προκλητικότητα εντός των 12 μιλίων συνεχίζεται προφανώς για να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Κατηγόρησε τη ΝΔ για εθνικισμό λέγοντας ότι «οι εθνικιστές και ο εθνικισμός διαχρονικά σε αυτόν τον τόπο κατοικοεδρεύει, ανθίζει και αναπτύσσεται στη δικιά σας παράταξη». Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη.
Εξηγώντας γιατί κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μορφής εξήγησε:
-Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 19, δεν έληξε η προστασία αλλά η  δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο ν. 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία. Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική  για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια, είπε.
«Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για τη μελλοντική κατάργηση της. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται: Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τι να δεσμευτούμε;» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς τον Νοέμβριο του 2019 ότι «θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας. Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταϊκούρας: Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον νέο νόμο πτωχεύουν όλοι, ένα νοικοκυριό, όπως μια επιχείρηση κι ένας μισθωτός και ένας έμπορος, προσθέτοντας ότι δεν στοχεύεται μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και σε μισθούς και επιδόματα.
Χαρακτήρισε τον νόμο σκληρό και ανελασιτικό και ζήτησε να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας.

 

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:

Ο κ. Τσίπρας εξυπηρετεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

ΑΘΗΝΑ
«Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε νέες περιπέτειες τη χώρα σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, δημιουργώντας νέα αδιέξοδα στην οικονομία, στην κοινωνία και στους πιο αδύναμους. Οι πολίτες δηλώνουν την ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους, γι’ αυτό και η δική μας μομφή, η μομφή του ΚΙΝΑΛ, είναι εις βάρος της κυβέρνησης συνολικά» δήλωσε από τη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης μομφής.
Ακολούθως άσκησε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά σαν από μηχανής Θεός στρεφόμενος εναντίον του υπουργού Οικονομικών και βγάζοντας την κυβέρνηση από τα πολιτικά αδιέξοδα» καθώς τέτοιες κινήσεις τη συσπειρώνουν. «Επιβεβαιώνεται, πρόσθεσε, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Το κενό της αντιπολίτευσης που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύπτει πλέον το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα αποτελεσματικά».
Άσκησε επίσης κριτική εις βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση με την Τουρκία. «Αφήνεται χώρο στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας. Η μυστική και φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια, επιτρέψατε στο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Έχετε προσωπικά την ευθύνη για όσα συμβαίνουν κύριε πρωθυπουργέ από τη στιγμή που αρνηθήκατε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών» όπως είπε.
Σοβαρά λάθη σύμφωνα με την κ. Γεννηματά υπήρξαν και ως προς τον χειρισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Χάσατε τον έλεγχο κύριε Μητσοτάκη, είπε. Από τον Αύγουστο ήταν φανερό ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη. Το μόνο που κάνατε όμως ήταν να φτιάξετε έναν χάρτη που συνεχώς κοκκίνιζε χωρίς να παίρνετε μέτρα και έρχεστε εκ των υστέρων να παρέμβετε».
Τέλος, αναφορικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα αυτόν καθ’ αυτόν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι οδηγεί σε μαζικούς πλειστηριασμούς, δεν δίνει καμία ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες που χρωστάνε, μετατρέπει στην καλύτερη περίπτωση τον ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή του σπιτιού του και δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας μας.

 

 

ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:

Εγκλημα διαρκείας για τη λαϊκή κατοικία ο Πτωχευτικός Κώδικας

ΑΘΗΝΑ
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί ένα «έγκλημα εις βάρος της λαϊκής κατοικίας που ο ΣΥΡΙΖΑ προσχεδίασε και η Νέα Δημοκρατία ολοκλήρωσε» δήλωσε από τη Βουλή ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «η δική μας μομφή προς όλους εσάς, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., είναι δεδομένη καθώς οδηγήσατε στη χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει τώρα ως δεύτερη ευκαιρία το γεγονός ότι κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους. Λίγο ακόμα και θα μας ζητήσετε να σας στήσουμε και άγαλμα που για πρώτη φορά χάνεται το δικαίωμα να διαχειρίζεται ο μισθωτός, ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας τα εισοδήματά του, αλλά ακόμα και τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιεί για την εργασία του, όταν δεν καλύπτει το 40% των χρεών του για 6 μήνες και χρωστά ποσό άνω των 30.000 ευρώ».
Όπως εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οφειλέτης που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο δάνειό του, όποιο τυχόν εισόδημα, θα περνά για τα επόμενα 3 χρόνια στα χέρια των πιστωτών για την αποπληρωμή των χρεών του. Ο ίδιος ο εργαζόμενος και η οικογένειά του θα πρέπει να ζουν το πολύ με 570 – 600 ευρώ, που είναι το όριο της εξαθλίωσης. Επί 3 χρόνια δηλαδή θα δουλεύει για την τράπεζα κρατώντας μονάχα κάποια ψίχουλα ο ίδιος για να μπορεί να ζήσει».
Σημείωσε δε ότι «ο πτωχευμένος θα απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης. Αλήθεια αυτό το αίσχος εσείς κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το βαφτίζετε ως δεύτερη ευκαιρία; Αυτό είναι μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναληστέψουν οι τράπεζες και οι ολιγάρχες τους μισθωτούς, τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες. Και δυστυχώς, αυτό το έγκλημα εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεσή σας, θα καταφέρετε να θολώσετε τα νερά στης σύμπλευσής σας, γελιέστε. Ήδη ο πρώτος που σας μέμφεται είναι ο ελληνικός λαός».

 

 

ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Μας διχάζει η κυβέρνηση

ΑΘΗΝΑ
«Την ώρα που απαιτείται εθνική ομοψυχία εξαιτίας της προκλητικής στάσης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα μας δίχαζε και θα είχαμε αντιπαράθεση. Κακώς τον έφερε την παρούσα χρονική συγκυρία» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος.
Για τον κ. Βελόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά ολόκληρης της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις, αλλά ακολουθεί μια συλλογική στρατηγική που χαράσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό που κατάφερε ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή ήταν να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και να δώσουν ταχθούν στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών 158 βουλευτές» σημείωσε.
Αφού υπογράμμισε ότι η οικονομία αποτελεί εθνικό θέμα, είπε ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί τα σπίτια των Ελλήνων. «Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε 100.000 ευρώ τους κουρεύεται το 90% του ποσού που οφείλουν, αλλά όταν ένας φτωχός Έλληνας χρωστάει 15.000 ευρώ δεν του χαρίζεται ούτε ένα ευρώ» υπογράμμισε.
Παρότρυνε τέλος την κυβέρνηση να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα «ακόμη κι αύριο το πρωί» στα 12 ναυτικά μίλια «ώστε να δείξουμε στην Τουρκία ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας».

 

 

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:

Γενικευμένη επίθεση στην κοινωνία

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25 από την ψηφοφορία

ΑΘΗΝΑ
Το ΜέΡΑ25 «αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό αποχωρεί από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας τη συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έναντι του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά για τη συνολική του πολιτική, ασκώντας διμέτωπη, όσο και οξύτατη κριτική. Όπως είπε , αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, αλλά είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας, ιδίως μιας καπιταλιστικής όπου τα πάντα εξαρτώνται από τι χρωστάει ποιος σε ποιον. Σκληρή ήταν η κριτική του κ. Βαρουφάκη και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον οποίο επέκρινε, τόσο για τη θητεία του την περίοδο 2012-2014, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όσο και για τη σημερινή του πολιτική. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν σε θέση να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την ύφεση και ότι παρουσιάζει την κατάρρευση ως επιτυχία. Τον επέκρινε επίσης για «ανθελληνικές πράξεις» μεταξύ των οποίων ότι «σιγοντάρησε» τον κ. Στουρνάρα στο κλείσιμο των τραπεζών το 2015.
* Επιτιθέμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι από τη μία ένας πρωθυπουργός, που προσπαθούσε να περάσει στα ψιλά το έκτρωμα του Πτωχευτικού που επιχειρούσε να ψηφίσει. Από την άλλη ένας αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «που προσπάθησε μ’ ένα σμπάρο να πετύχει δυο τρυγόνια: Και να πει ότι ανεβάζει τόνους για το Πτωχευτικό και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, να δημιουργήσει συνθήκες άλλης μιας κοκορομαχίας με την οποία να καλυφθεί αμηχανία του κ. Τσίπρα μπροστά σ’ έναν Πτωχευτικό Νόμο που δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να ολοκληρώνει το έκτρωμα που εκείνος έκτισε στις πλάτες των πιο αδύναμων πολιτών». Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επιδόθηκε σε εντυπωσιακή υποκρισία χύνοντας ποταμούς κροκοδείλιων δακρύων για την προστασία της 1ης κατοικίας. Επίσης ήταν αυτή που δρομολόγησε την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά και ήταν επίσης η κυβέρνηση Τσίπρα που « έκτισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών που επεκτείνει σήμερα ο Πτωχευτικός της ΝΔ».
Εν κατακλείδι, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κ. Σταϊκούρα είναι το ίδιο απαράδεκτη όσο και η πολιτική, και γενικότερα, η τακτική που ακολουθεί το Υπ. Οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός», παρά το γεγονός, όπως είπε ότι η ευθύνη είναι συλλογική, όλης της κυβέρνησης.

 

 

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Για Χρ. Σταϊκούρα, με 158 κατά και 133 υπέρ

AΘHNA
Απορρίφθηκε η πρόταση μορφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με 158 κατά έναντι 133 υπέρ. Συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές. Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με επίκεντρο τον πτωχευτικό κώδικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας, κατά υπουργού ή κυβέρνησης. Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.
Τις δύο προηγούμενες φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, το 1991 οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές, και το 2001, 18 ώρες με 53 ομιλητές. Τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Τασούλας, δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε “απαράμιλλο σημείο”.
Σημειώνεται ότι η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών – λόγω των υγειονομικών μέτρων – ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass