Οι 18 «κόκκινες» περιοχές λόγω κορονοϊού

METAΞΥ AYTΩΝ ΛΑΡΙΣΑ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΠΙΕΡΙΑ, ΓΡΕΒΕΝΑ *ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ, ΛΕΕΙ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 9:10

ΑΘΗΝΑ
Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών:
Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.
Επισήμανε,  πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Αρνητές εμβολιασμών υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Στόχος μας είναι να μελετήσουμε με προσοχή τις μελέτες και να μιλήσουμε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» σημείωσε από την πλευρά της η λοιμωξιολόγος κα Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε: «Με την ενημέρωση για τα δεδομένα των κλινικών μελετών θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο των αρνητών. Η εθνική επιτροπή Εμβολιασμών τη Δευτέρα έχει πάλι συνάντηση για τις ομάδες που θα προτεραιοποιηθούν μετά τους υγειονομικούς».ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Τα κρούσματα χθες 27/11 ήταν 2.013. Επιπλέον σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 101 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Από τα νέα κρούσματα, τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.1287.
607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2,102 θανάτους συνολικά στη χώρα. Χθες, το Mega μετέδωσε ότι πέθανε ο ένας από τους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με C-130 από τη Δράμα. O συγκεκριμένος ασθενής είχε διακομισθεί στο «Αττικόν» και εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως η κατάσταση των άλλων δύο διασωληνωμένων ασθενών, που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία, είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.
Η αεροδιακομιδή των τριών ασθενών έγινε μέσα σε ειδικές κάψουλες, ενώ προηγουμένως είχαν μεταφερθεί με ασθενοφόρα από τη Δράμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καβάλας.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δεκαπέντε φιλοξενούμενοι και πέντε εργαζόμενοι στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Νικόλαος» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό από τη Μονάδα Φροντίδας, οι ηλικιωμένοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, παραμένουν στις εγκαταστάσεις της, αλλά σε διαφορετικό κτίριο και οι εργαζόμενοι σε καραντίνα στο σπίτι τους. Τόσο οι φιλοξενούμενοι όσο και οι εργαζόμενοι είναι ασυμπτωματικοί.
Έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των ηλικιωμένων, ενώ οι υπεύθυνοι της μονάδας ακολουθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ
Συγκίνηση προκαλεί η πρωτοβουλία που πήραν εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη να προσφέρουν φαγητό στους ήρωες αυτής της πανδημίας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο Θεόδωρος Δημητριάδης πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών μίλησε στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ και σημείωσε: «Η δράση ξεκίνησε πριν τέσσερις μέρες και παίρνουν μέρος όλα τα καταστήματα. Μαγειρεύουμε για τους ήρωες, για τους ανθρώπους που είναι στη πρώτη γραμμή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στις ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ».
Αυτή τη στιγμή φτιάχνουν 25 μερίδες τη μέρα και από εβδομάδα σχεδιάζουν να πάνε και σε άλλα νοσοκομεία, υπολογίζοντας να φτάσουν τις 100 μερίδες ημερησίως.
*Στο μεταξύ, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσα από το Facebook και αγκαλιάστηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ γίνεται πραγματικότητα. Ο νοσηλευτής κ. Σάββας Δημητριάδης, που δίνει τη μάχη εργαζόμενος σε ΜΕΘ-covid, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα κάλεσμα ώστε εθελοντές να υποστηρίξουν το υγειονομικό προσωπικό που αυτές τις μέρες είτε λόγω εντατικής εργασίας, είτε λόγω καραντίνας, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πολλές φορές και στις πιο απλές καθημερινές εκκρεμότητες.
Περισσότερα από 30 άτομα επικοινώνησαν μαζί του την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και ακόμα περισσότεροι απλοί πολίτες για να συνεισφέρουν με τον χρόνο τους, κάνοντας ψώνια, μαγειρεύοντας, βοηθώντας με κάποιες μετακινήσεις, όλα όσα θα έκανε κάποιος στην καθημερινότητά του, εάν δεν βρισκόταν σε καραντίνα ή σε πολύωρη εφημερία στο νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ κ. Μπάμπης Κοροξενός πήρε την ιδέα υπό την αιγίδα του κι έτσι η εθελοντική ομάδα ξεκίνησε να οργανώνεται μέσα σε δύο μόλις μέρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass