Ξεχάστε την 7η Δεκεμβρίου

ΠΕΤΣΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΑΔΩΝΙΣ: «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 12:37

ΑΘΗΝΑ
Μειώνονται καθημερινά οι πιθανότητες πλήρους επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει μεν αρχίσει, όχι όμως και η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων, όπως καταδεικνύουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία.


Τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «τα δεδομένα θα μας δείξουν τον δρόμο, όχι οι ημερομηνίες» επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες το πρωί για την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». Επισήμανε ότι «τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση και μείωση», τόνισε ότι οι εξαγωγές από τα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τις εισαγωγές, κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνει ο αριθμός των διαθέσιμων απλών κλινών covid κι ενώ η πορεία είναι πτωτική «θέλουμε περισσότερο χρόνο».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και θα πάμε λίγο αργότερα. «Πόσο αργότερα και με ποιον ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά τα σχολεία, αλλά θα υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν δεν υπάρχει θα ζητηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Για την ώρα συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων.
Υπογράμμισε στο σημείο αυτό με αφορμή ερώτηση για τις μετακινήσεις των φοιτητών ότι «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου και θα ήταν ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης το να ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις» και «η χαλάρωση τρέφει τον κορονοϊό». Ωστόσο, η επανένωση οικογενειών και τέτοιου είδους ζητήματα θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες. Είπε πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι χειμερινοί προορισμοί.
Σχετικά με τα εμβόλια και το πότε αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Εμείς πάντα λέγαμε ότι μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και τοποθετούσαμε χρονικά αυτή την αρχή στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. ‘Αρα, είμαστε μέσα στον σχεδιασμό μας. Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο καταλαβαίνουμε ότι είναι σχετικά μικρή, αλλά γι’ αυτό έχουμε πει ότι θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς μας και στα πιο ευάλωτα πρόσωπα του πληθυσμού και σιγά-σιγά θα επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς και στις άλλες ομάδες. Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν τον μήνα ώστε με τα 25 εκατομμύρια εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όλοι οι Έλληνες εάν το επιθυμούν να μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. Εδώ είναι το κρίσιμο, να πείσουμε τους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία και να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση».

 

ΑΔΩΝΙΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΟΧΙΚΑ
Το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 - Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές.

 

Σταθερά πάνω από 2.000 τα κρούσματα

ΑΘΗΝΑ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι 109.655, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 613 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 175 (28,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,2%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 611 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1055 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

 

«ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ»
«Εκτός από τον ιό έχουμε κι έναν δεύτερο εχθρό, αυτόν της ανακρίβειας και της ανευθυνότητας», αναφέρουν οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς, σχολιάζοντας δημοσιεύματα «για δήθεν έλλειψη οξυγόνου και ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη στους ασθενείς». Οι γιατροί διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι είναι «απολύτως αναληθή και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν φόβο, ανασφάλεια και ανησυχία προς τους πολίτες του Κιλκίς και ταυτόχρονα έλλειψη εμπιστοσύνης στο νοσοκομείο» και «αδικούν την καθημερινή τους προσπάθεια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass