«Πράσινο» για νηπιαγωγεία-δημοτικά και στις «κόκκινες» περιοχές

Για τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου άναψε -με κατά πλειοψηφία απόφασή της- η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε έκτακτη συνεδρίασή της - Με SMS η μετακίνηση των γονέων - Εναρξη τηλεκπαίδευσης από σήμερα για γυμνάσια και λύκεια

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2021 9:05

ΑΘΗΝΑ
«Πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο, άναψε η επιτροπή λοιμωξιολόγων σε έκτακτη συνεδρίασή της το απόγευμα της Πέμπτης.


Σύμφωνα βέβαια με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον «διχασμό» των εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αφού αρκετοί ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα γενικώς των σχολείων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν τη συνεδρίαση των επιστημόνων, ο δήμος Σητείας είχε ανακοινώσει πως αναβάλλει το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, λόγω της έξαρσης κορονοϊού.
Με ανακοίνωση για τα σχολεία που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας, «κλείδωσε» ότι τα δια ζώσης μαθήματα -δηλαδή τα κανονικά μαθήματα με φυσική παρουσία- για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για τα σχολεία ελήφθη στη βάση της επιτροπής των ειδικών, ενώ υπενθυμίζει ότι με εγκύκλιο που εστάλη στις μονάδες γνωστοποιείται ότι «οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, σημερα, Παρασκευή 8/1».
Με την ίδια ανακοίνωση επισφραγίστηκε και η ημερομηνία έναρξης μαθημάτων με τηλεκπαίδευση για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης».

 

ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη φάση, κατά την οποία είχαν ανοίξει τα σχολεία, οι γονείς θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο. O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο». Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.
Η μεμονωμένη μετακίνηση μαθητή είναι επίσης εφικτή με τη συμπλήρωση της σχετικής βεβαίωσης κίνησης.

 

«ΟΧΙ» ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΕΕΙ Η ΣΗΤΕΙΑ
Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, με απόφαση του Δημάρχου, Γιώργου Ζερβάκη, μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά και των Μονάδων Ειδικής Αγωγής του Δήμου Σητείας, ενώ τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν μέχρι και τις 17 του μήνα να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς πέρα από τα πολλά κρούσματα κορονοϊού που «οδήγησαν» στο σκληρό lockdown την Τοπική Κοινότητα Παλαικάστρου, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα μέσα στην πόλη της Σητείας.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ
Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,  θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη: για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας. Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

 

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ
Εν τω μεταξύ βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) που καταγράφει την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού.
Το ECDC ανανεώνει τα δεδομένα του κορονοϊού για όλη την Ευρώπη, αναφορικά με τα νέα κρούσματα κορονοϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από αυτά. Διαχρονικά, η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κατά το δεύτερο, σφοδρότερο και για την Ελλάδα, κύμα του κορονοϊού. Στον χάρτη, που παρουσιάζει συνδυαστικά τα παραπάνω δεδομένα από την πανδημία του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο οποίος ανανεώθηκε χθες, η Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.
Για την ακρίβεια, οι μόνες περιοχές που αποτυπώνονται με «πράσινο» (δηλαδή, ποσοστό θετικότητας μικρότερο του 4% και αριθμός νέων κρουσμάτων μικρότερος των 25 ανά 100.000 πληθυσμού) βρίσκονται στην Ελλάδα (Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Ήπειρος) και στη Νορβηγία.
Θυμίζουμε πως η χώρα μας ανακοίνωσε χθες 510 νέα κρούσματα κορονοϊού, παρά το γεγονός πως την Τετάρτη ο αριθμός των τεστ ήταν περιορισμένος εξαιτίας της αργίας των Θεοφανίων.
Σχεδόν στο σύνολό της η χώρα μας βάφεται «πορτοκαλί», που υποδηλώνει πως ο βαθμός θετικότητας υπερβαίνει κατά τι το 4%, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να μην υπερβαίνει (με εξαίρεση τη Ροδόπη, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία) τα 150. Ακόμη πιο ενθαρρυντική μοιάζει η εικόνα της χώρας μας αναφορικά με το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, το ποσοστό θετικότητας στον κορονοϊό είναι μικρότερο του 4%. Το ποσοστό αυτό -θυμίζουμε- είχε επισημάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας λίγες ημέρες πριν η χώρα μπει σε lockdown τον περασμένο Οκτώβριο, ως δείκτη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Πριν από έναν μήνα ακριβώς, στις 7 Δεκεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας υπολογιζόταν σε 7%.
Στον χάρτη, το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών καταγράφει ποσοστό θετικότητας άνω του 4%, με εξαίρεση τις σκανδιναβικές χώρες (πλην της Σουηδίας) και τη μικρή νησιωτική χώρα της Μάλτας.

 

Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού δημοσιεύει στην αναλυτική αναφορά για την πορεία της πανδημίας ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με αυτή, σε σύνολο 510 διαγνώσεων το τελευταίο 24ωρο, 18 είναι εισαγόμενες, ενώ 16 ακόμη περιπτώσεις διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες της χώρας. Από τα 492 εγχώρια κρούσματα κορονοϊού, 187 εντοπίζονται στην Αττική και 65 στη Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες ήταν περιορισμένος σε σύγκριση με την Τετάρτη. Στην Αττική, τα μισά σχεδόν κρούσματα εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα, δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η Δυτική Αττική, που παραμένει σε καθεστώς αυστηρού lockdown, παρουσιάζει 24 περιπτώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass