Ταράζει τα «βρώμικα» νερά της Ιστιοπλοΐας η Μπεκατώρου

Οικουμενικό κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο μετά τις αποκαλύψεις της για σεξουαλική κακοποίηση από στέλεχος της Ομοσπονδίας - Ποιος είναι και τι απαντά - Είχαν προηγηθεί βαριές καταγγελίες ιστιοπλόων

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2021 12:37

ΑΘΗΝΑ
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ θέση υπέρ της χρυσής Ολυμπιονίκη πήραν τόσο ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ,  η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη κ.ά.


Στον απόηχο των επικρίσεων για τη στάση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας,  που ζήτησε από τη Σοφία Μπεκατώρου «να γίνει πιο συγκεκριμένη» στις καταγγελίες της, ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας πως θέλει να «υπερασπιστεί το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος», ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες «ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος». Αναλυτικά:
Η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998. Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος. Ο ίδιος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το όνομά του το έχει καταθέσει η Ολυμπιονίκης στον Εισαγγελέα πριν από περίπου έναν μήνα. Η αλυσίδα της σιωπής άρχισε να σπάει όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο με καταγγελίες κατά της Ομοσπονδίας. Η ίδια κλήθηκε σε καταγγελία και δήλωσε πως ο άνθρωπος που την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ήταν αυτός.
Ο γνωστός παράγοντας βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας κι από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου, με 7 διαδοχικές θητείες.

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο άνθρωπος που κατηγορεί η Σοφία Μπεκατώρου πως την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998, έσπασε τη σιωπή του. Μίλησε στο sports3.gr λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως η Ολυμπιονίκης τον έχει κατονομάσει για τη σεξουαλική της παρενόχληση. «Ναι, πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα», ανέφερε με ήρεμη φωνή όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου», ζητώντας να μην επιμείνουν άλλο στην ερώτηση.
*Παράλληλα, ο φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της τοπικής Ανατολικής Αττικής. Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα του Σαββάτου, η ΝΔ γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου, μετά τις κατηγορίες της Σοφίας Μπεκατώρου.
«Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ
Κορυφαία ονόματα της ιστιοπλοΐας έκαναν τον Σεπτέμβριο, με ένα video teaser συγκλονιστικές καταγγελίες κατά της ΕΙΟ, καθώς όπως λένε, άνθρωποι της Ομοσπονδίας, φέρεται να έχουν πει ότι εάν θέλουν μπορούν «να καταστρέψουν έναν αθλητή σε μία νύχτα». Το βίντεο δημιουργήθηκε με αφορμή την αγωγή που κατέθεσαν οι διοικούντες στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, εναντίον του Νίκου Κακλαμανάκη, αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ.
Μεταξύ των ιστιοπλόων που προχώρησαν στην καταγγελία μέσω αυτού του βίντεο είναι οι Σοφία Μπεκατώρου, Νίκος Κακλαμανάκης, Βασιλεία Καραχάλιου, Τάκης Μάντης, Παύλος Καγιαλής κ.ά.
Πιο συγκεκριμένα, η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρει: «Το μοναδικό πράγμα που είχαμε από την ομοσπονδία ήταν ένας συνεχής πόλεμος. Δεν νοείται να ακούω από πρόεδρο ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας ότι εγώ εάν θέλω έναν αθλητή τον καταστρέφω σε μία μέρα. Μάλιστα, σε μία νύχτα, είπε».
Η Βασιλεία Καραχάλιου, με τη σειρά της, λέει: «Ή είσαι μαζί τους και κάνουν προσωπικά deal ή είσαι απέναντί τους και σε πολεμάνε και όποιος αντέξει». Παράλληλα, ο Παύλος Καγιαλής, κάνει λόγο για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι ενώ ο Τάκης Μάντης μιλά για μία ομοσπονδία που μπορεί να οδηγήσει έναν αθλητή στα δικαστήρια. Μετά από αυτό το βίντεο, η Σοφία Μπεκατώρου κλήθηκε από τον Εισαγγελέα να καταθέσει για το συμβάν και κατήγγειλε πως ο άνθρωπος που την κακοποίησε ήταν ο Αριστείδης Αδαμόπουλος.

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με τη Σοφία Μπεκατώρου επικοινώνησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την επικοινωνία που είχε με την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, τονίζει ότι η απόφασή της να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα
*Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι «η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».
*Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή της τονίζει ότι η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης και με τη στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.
*Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τονίζει ότι: «Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά».
*«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της και να μιλήσουν» αναφέρει η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.
* Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα όλες αυτές τις ενέργειες», τονίζοντας επίσης πως «υπάρχει ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών».
* Με ανάρτησή της στα social media η Μαρέβα Γκραμπόφκσι χαρακτήρισε γενναία τη Σοφία Μπεκατώρου και έστειλε το μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας: «Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου».
Σημειώνεται ότι ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και η Γραμματεία Αθλητισμού ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας στις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Στο επίκεντρο των αρνητικών σχολίων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωση βρέθηκε τόσο ο χαρακτηρισμός της σεξουαλικής βίας που υπέστη η Ολυμπιονίκης ως «δυσάρεστο περιστατικό», όσο και οι υπόνοιες για καθυστερημένη καταγγελία.
«Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκη κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα», ήταν η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass