Εγιναν 25.000 εμβολιασμοί με 40 πόντους χιόνι

Συνεπείς στο ραντεβού το 90% των πολιτών - Πέθανε 87χρονος στο Ηράκλειο

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2021 13:25

ΑΘΗΝΑ
Πιστοί στο ραντεβού τους για εμβολιασμό ήταν χθες οι πολίτες, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».


Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 25.000 εμβολιασμοί, που αποτελεί και ρεκόρ, από τους 30.000 που ήταν προγραμματισμένοι για χθες. Οπως τόνισε, η ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών είχε αρκετές δυσκολίες, ωστόσο το 90% προσήλθε στο ραντεβού του.
Στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη διενεργήθηκαν 1.400 και 600 εμβολιασμοί, αντίστοιχα, και σε πλήρη ανάπτυξη θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά, ενώ έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού στις ηλικίες 75-79.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας ήταν ελάχιστα και αυτά αφορούσαν το Καπανδρίτι και το Ολυμπιακό Χωριό, όπου υπήρξε πρόβλημα με την πρόσβαση τον εργαζομένων. Ζήτημα υπήρξε και στα εμβολιαστικά κέντρα Ικαρίας και Κεφαλονιάς.
Οι πολίτες που έχασαν το ραντεβού τους θα μπορούν να το προγραμματίσουν εκ νέου. Μεταξύ άλλων, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 550.000 εμβολιασμοί.

 

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα.
Η δυναμικότητά του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. Σήμερα ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα. Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.
Εχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.
Τα δύο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στους εμβολιασμούς του πληθυσμού για τον κορονοϊό συμμετέχει και ο στρατός.

 

ΠΕΘΑΝΕ 87ΧΡΟΝΟΣ
Ουδεμία σύνδεση έχει με τον εμβολιασμό του για τον κορονοϊό ο θάνατος του ηλικιωμένου στην Κρήτη, σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ. Μιλώντας στο zarpanews.gr ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης ανέφερε πως ο ηλικιωμένος που πήγε με τον εγγονό του στο νοσοκομείο νωρίτερα τη Δευτέρα, εμβολιάστηκε κανονικά, όμως λίγα λεπτά μετά κι ενώ όλα έδειχναν φυσιολογικά, κατέρρευσε. Έγιναν προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, με τον άνδρα να συνέρχεται, μετά από λίγο όμως να υφίσταται ξανά ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των γιατρών επί τουλάχιστον 45’, να φεύγει από τη ζωή.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης, σημερα  θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή στον άτυχο ηλικιωμένο για να βρεθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του, χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, καμία ένδειξη αλλεργίας στο εμβόλιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass