Πότε θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν τη σειρά τους

Eφτασαν τα 811 τα κρούσματα των μεταλλάξεων - Αύξηση διασωληνωμένων αλλά και ανατροπή για παράταση του lockdown

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2021 10:49

ΑΘΗΝΑ
Από 530 που ήταν τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 811, καθώς βρέθηκαν 281 νέα κρούσματα.

Τα κρούσματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.
Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τέσσερις είναι οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Από τα 281 νέα στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα (τα 269) αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012), ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Lineage B.1. 351/South Africa (Variant 501V2)
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_ 202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.
Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο μιας παράτασης στο lockdown. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή» σχολίασε. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ότι η «εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown». Τέλος, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για διαβατήριο εμβολιασμού αλλά για ψηφιακό πιστοποιητικό με το οποίο κάποιος δεν θα χρειάζεται να κάνει τεστ ή να μπει σε καραντίνα. «Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και εκτός ΕΕ, και είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας», σημείωσε.

 

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτύπωσε χθες την «εκτόξευση» στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης ο αριθμός των ασθενών αγγίζει τους 313. Για την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην προχθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι στην επικράτεια από τις συνολικά 656 κλίνες, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές.
Στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Την Τετάρτη, από τα συνολικά 755 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, τα 231 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 125 στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εκτός από την Αττική, ακόμα 15 περιοχές παρακολουθούνται στενά από τους λοιμωξιολόγους, καθώς το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται, προβληματίζει. Οι επιβαρυμένες περιοχές είναι οι εξής: Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά, Kάλυμνος, Θάσος, Κάρπαθος, Ιωάννινα, Ηράκλειο.

 

ΕΜΒΟΛΙΑ ΟΣΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΣΕΙΡΑ
Πώς θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού τους λόγω της Μήδειας εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε πως τα εμβόλια που δεν έγιναν, δόθηκαν σε συμπολίτες μας καθώς 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, και στην Αμυγδαλέζα έκαναν την πρώτη δόση. Για τους πολίτες που τελικά δεν εμβολιάστηκαν, εκείνοι θα ειδοποιηθούν με SMS για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και τοποθεσία του ραντεβού τους.
Ειδικότερα:
Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.
Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.
Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.
Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.
Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

 

Τέλος το «πράσινο» για την Ελλάδα στον χάρτη ECDC

- «Κόκκινη» η Στερεά
- Ζοφερή η κατάσταση στην ΕΕ

ΑΘΗΝΑ
Το νέο συνδυαστικό χάρτη για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στις χώρες της ΕΕ δημοσιοποίησε το ECDC. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που είχαν «πράσινες» ζώνες. Πλέον, το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας είναι στο «πορτοκαλί», με ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την Αχαΐα να είναι στο «κόκκινο».
Στον εν λόγω χάρτη απεικονίζεται ο σύνθετος δείκτης του για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη.
Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονται λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 άτομα πληθυσμού και πως η θετικότητα των τεστ είναι κάτω από το 4%.
Το πορτοκαλί αντιστοιχεί σε κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, με τον δείκτη θετικότητας μεγαλύτερο του 4% ή με τα νέα κρούσματα να κυμαίνονται από 25 έως 150 ανά 100.000 άτομα και με τον δείκτη θετικότητας κάτω από 4%.
Το κόκκινο σημαίνει ότι καταγράφονται πάνω από 50 κρούσματα (ανά 100.000) και ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από 4% ή ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τα 150 ανά 100.000.
Η νέα εβδομαδιαία έκθεση του ECDC έχει όμως και ένα θετικό στοιχείο για την Ελλάδα, η οποία παραμένει «πράσινη» στον χάρτη θετικότητας. Πράσινο χρώμα έχουν οι περιοχές όπου τα θετικά τεστ είναι κάτω από το 4%, ενώ με πορτοκαλί χρωματίζονται οι χώρες όπου έχουν 4% ή και μεγαλύτερη θετικότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass