Γραμματεία Ισότητας Φύλων στις Ενοπλες Δυνάμεις

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2021 20:15
Η γραμματέας (υπαξιωματικός  της Πολεμικής Αεροπορίας)  της Γραμματείας  Κατερίνα Κιουρτσίδου Η γραμματέας (υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας) της Γραμματείας Κατερίνα Κιουρτσίδου

Ένα πρωτοπόρο βήμα, που χαρακτηρίζεται από τόλμη και επιχειρεί την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των φύλων, επιχειρείται στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

Η ιδέα γεννήθηκε φυσικά από γυναίκες, υλοποιήθηκε από γυναίκες και με την αμέριστη στήριξη του μεγαλύτερου ποσοστού του ανδρικού πληθυσμού του στρατού, βρίσκει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Ο λόγος για τη δημιουργία Γραμματείας Ισότητας Φύλων, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες αυξάνουν σταδιακά την παρουσία τους στο ανδροκρατούμενο στρατιωτικό σώμα και η κοινωνία αποβάλλει με ρυθμό αργό μεν, αλλά σταθερό, προκαταλήψεις, ταμπού και αγκυλώσεις του παρελθόντος. «Με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης, προασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του στρατιωτικού προσωπικού από περιστατικά έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των Ένοπλων Δυνάμεων», δηλώνει στην «Ε» η γραμματέας (υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας) της Γραμματείας Ισότητας Φύλων, κ. Κατερίνα Κιουρτσίδου, και μας ενημερώνει αναλυτικότερα για τους στόχους αυτής της δράσης:
* Κυρία Κιουρτσίδου, η δημιουργία της Γραμματείας Ισότητας Φύλων, στη σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, αποτελεί ένα πρωτοπόρο βήμα και θα έλεγα ένα τολμηρό εγχείρημα. Με ποιο σκεπτικό δημιουργήθηκε και ποιοι είναι οι σκοποί της;
- Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων ιδρύθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΕΝΣ τον Μάρτιο του 2020, όπου και απέκτησε καταστατική νομιμοποίηση ως συμβουλευτικό όργανο της Ομοσπονδίας σε ζητήματα Ισότητας Φύλων. Η Γραμματεία απαρτίζεται από πέντε μέλη -τομεάρχες , όπου μία εξ αυτών είναι η κ. Μαρία Σησιού που υπηρετεί αυτήν τη στιγμή στη Λάρισα και έναν Εκπρόσωπο-Σύνδεσμο Ισότητας σε κάθε Πρωτοβάθμια Ένωση. Ο Εκπρόσωπος-Σύνδεσμος της ΕΣΠΕΛ είναι η κ. Μαύρου Χριστίνα, όπου οι δύο συναδέλφισσες ασχολούνται με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και τα μεταφέρουν στη Γραμματεία. Οι θεμελιώδεις αρχές και οι σκοποί της Γραμματείας Ισότητας Φυλών, μέσω των τομέων που συστάθηκαν, αυτού της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι:
- Η προστασία των εν ενεργεία στρατιωτικών από παραβάσεις νόμων και κανονισμών που αφορούν τη διάκριση του φύλου τους.
- Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
- Η ανάδειξη και επεξεργασία ζητημάτων - προβλημάτων Ισότητας των Φύλων με τεκμηριωμένες προτάσεις- εισηγήσεις.
- Η επικοινωνία και συνεργασία με ομοειδείς Γραμματείες εσωτερικού και εξωτερικού.
- Η ενημέρωση και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στα συνδικαλιστικά δρώμενα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένας από τους λόγους που διαπιστώσαμε ως Ομοσπονδία την επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας Γ.Ι.Φ. στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι όταν κατά τη διάρκεια ημερίδων - οδοιπορικών που πραγματοποιούσαμε ανά την Ελλάδα, μας μεταφέρανε συνάδελφοί/-ίσσες την ανάγκη σύστασης Γραμματείας Ισότητας Φύλων. Αυτό ήταν το έναυσμα, μα πάνω από όλα το υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης που διαθέτουμε, για την προάσπιση της αξιοπρέπειας του στρατιωτικού προσωπικού από περιστατικά έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των Ένοπλων Δυνάμεων».

* Πώς αντιμετωπίστηκε η δημιουργία της από το ευρύτερο σύνολο των στρατιωτικών; Υπήρξαν εμπόδια στο έργο σας και τι αφορούσαν αυτά;
- Το σύνολο των στρατιωτικών ήταν θετικοί σε αυτό το εγχείρημά μας, υπήρχαν όμως και οι εξαιρέσεις. Εμφανίστηκαν δημοσιεύματα συνάδελφων σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (sites), οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα εθνικά θέματα και την κρίσιμη κατάσταση της δημόσιας υγείας, στοχοποίησαν τη Γραμματεία Ισότητας Φύλων και εμένα προσωπικά, στη λογική μιας στερεοτυπικής σκέψης ότι οι Νοσηλεύτριες δεν μπορούν «ίσως και δεν επιτρέπεται» να συμμετέχουν στη θεσμική εκπροσώπηση, να είναι εκλεγμένα όργανα διοίκησης, άλλα και να ασχολούνται με την ισότητα φύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επειδή η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, δεν θα ήθελα στην παρούσα στιγμή να επεκταθώ περαιτέρω.

* Από τη δημιουργία της, μέχρι και σήμερα, έχουν απευθυνθεί σε εσάς άτομα που δέχθηκαν έμφυλη βία ή σεξουαλική παρενόχληση σε στρατιωτικές υπηρεσίες;
Πώς τις διαχειρίζεστε αυτές τις περιπτώσεις;
- Ναι έχουν απευθυνθεί συνάδελφοί/-ισσες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και έμφυλη βία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ενημερώσω τους συναδέλφους μου εν ενεργεία στρατιωτικούς, ότι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ (isotita@pomens.gr), ώστε να καταγγέλλουν περιστατικά έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο ρόλος της Γραμματείας είναι συμβουλευτικός, καθοδηγητικός και με τη σύμφωνη γνώμη του καταγγέλλοντος, παρεμβατικός, κοινοποιώντας όταν απαιτείται στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), στον Συνήγορο του Πολίτη και στους τομείς Ισότητας των πολιτικών κομμάτων.
Επίσης, προσφέρουμε δωρεάν νομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω νομικού συμβούλου και κοινωνικής λειτουργού, ενώ στο άμεσο μέλλον στη Γραμματεία Ισότητας Φύλων θα ενσωματωθούν και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής, καθώς και το σύστημα καταγγελιών που διαθέτει η Γραμματεία εξασφαλίζεται η ανωνυμία του καταγγέλλοντος».

Της Λένας Κισσάβου 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass