Ο κορονοϊός «πνίγει» την Αττική

ΕΞΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ *ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ 4

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2021 9:30

ΑΘΗΝΑ
Μπορεί στην Αττική εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα να βρίσκονται σε ισχύ πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο αυτά δεν έχουν προλάβει να «αποδώσουν» και έτσι ο κορονοϊός «σφυροκοπά» το Λεκανοπέδιο.


Για μια ακόμα ημέρα, η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι 1.153 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι περίπου τα μισά από τα 2.301 του συνόλου της χώρας. Στη χειρότερη κατάσταση, καταγράφοντας κοντά στα 300 κρούσματα, βρίσκεται ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 288 μολύνσεις. Ακολουθεί ο Πειραιάς, για τον οποία προ ημερών ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με 199 κρούσματα. Ανησυχία προκαλεί ότι και χθες, έξι περιοχές της Αττικής είχαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 186 κρούσματα και 155 «δίνει» ο Βόρειος Τομέας Αθηνών.
Ακόμα, 130 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική και δύο λιγότερα, δηλαδή 128, στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Τέλος, Δυτική Αττική και νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν 42 και 25 κρούσματα αντίστοιχα. Αναλυτικά:
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 288
- Πειραιάς 199
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 186
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 155
- Ανατολική Αττική 130
- Νότιος Τομέας Αθηνών 128
- Δυτική Αττική 42
- Νησιά του Αργοσαρωνικού 25

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ 4
Θολά είναι μερικά σημεία των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών από εδώ και στο εξής.
Η μεγάλη αλλαγή στο sms στο 13033 αφορά ουσιαστικά την εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ.
Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο σούπερ μάρκετ ή τράπεζα επιθυμούν εντός του δήμου τους, στέλνοντας SMS με τον κωδικό 2. Ωστόσο εκτός δήμου υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός 2χλμ.
Αντιθέτως όσον αφορά τη μετακίνηση με τον κωδικό 6, αυτή δεν έχει χιλιομετρικό περιορισμό. Ωστόσο οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με ΙΧ για να γυμναστούν, παρά μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατό τους.
«ΘΟΛΗ» ΟΔΗΓΙΑ
«Θολή» είναι και η οδηγία για την παροχή βοήθειας (κωδικός 4) καθώς οι αρχές θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κάνουν πιο αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πολίτης ψεύδεται ή όχι.
Τι θα πει όμως πιο αυστηρός έλεγχος και τι ερωτήσεις μπορεί να σου γίνουν σε περίπτωση που μετακινηθείς με τον συγκεκριμένο αριθμό; Απαντήσεις σε αυτό έδωσε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.
Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.
Με λίγα λόγια αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικεία, τότε είναι πολύ πιθανό να πρεπει να αιτιολογήσουν γιατί πηγαίνουν και οι δύο μαζί. «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι τον Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΙΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα), ο υφυπουργός δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.
«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός. Την ίδια ώρα ο περιορισμός στην μετακίνηση 6 με sms στο 13033 φαίνεται να δούλεψε, καθώς οι παραλίες της Αττικής δεν γέμισαν χθες ασφυκτικά αν και Σάββατο. Ο κόσμος λιγοστός στην παραλία και με αποστάσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι τολμηροί που έριξαν μια βουτιά ή έβαλαν το μαγιό τους να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass