Προσέφυγε στο ΣτΕ για τη μεταγωγή του

Με ποιο σκεπτικό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας απέρριψε το αίτημα Κουφοντίνα * Συγκέντρωση υποστηρικτών του αιτήματός του στην Αθήνα

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2021 9:55

ΑΘΗΝΑ
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, το οποίο απέρριψε το αίτημά του για ακύρωση της απόφασης μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.


Μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Σαραφιανού, ο πολυϊσοβίτης ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας:
την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου,
την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση,
την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.
Η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι η απόφαση για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού είναι παράνομη και ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός και «φωτογραφικός».
Σε ό,τι αφορά την αντισυνταγματικότητα, η πλευρά Κουφοντίνα ισχυρίζεται ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Σοφίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.
Τέλος, η πλευρά Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι έγινε «εικονική» μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα διοικητικά δικαστήρια «δείχνει» ως αρμόδια να κρίνουν το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με τη μεταγωγή του στις Φυλακές Δομοκού το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό του οι δικαστές αναφέρουν ότι το Συμβούλιο:
Απορρίπτει ως απαράδεκτα τα αιτήματα κατά της απόφασης της Γεν. Γραμματέως Αντεγκλητικής Πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της Γ.Γρ. ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.
Απορρίπτει ως απαράδεκτο ελλείψει δικαιοδοσίας το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής (πέραν διότι ήδη έχει απορριφθεί με διάταξη του εισαγγελέα Λαμίας) διότι η εκτελεστότητα των ατομικών πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί είτε από την διοικητική αρχή που έχει εκδώσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (άρθρο 210 ΚΠΔ)
Αποφάσισε ότι ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα (επανα)μεταγωγής στον Κορυδαλλό, για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους , και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας.
ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΜΗ ΣΟΦΟΥ
Σε δήλωση απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, προχώρησε ο δικηγόρος Θέμης Σοφός.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η «Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον», ενώ ο Θέμης Σοφός τόνισε πως «ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω». Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσέφυγε για την υπόθεση στο ΣτΕ.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κατά χιλιάδες συμμετείχαν για άλλη μία μέρα διαδηλωτές υπέρ του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στην διαδήλωση συμμετείχαν μέλη του δικηγορικού κόσμου, αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές. Χωρίς να υπάρξουν εντάσεις η πορεία πέρασε από την οδό Πανεπιστημίου και ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ομονοίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass