Δίκαιη αποζημίωση από τον παγετό

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 9:18

Εντείνονται οι πιέσεις του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας κι άλλων περιοχών που επλήγησαν από τον παγετό της 8ης Απριλίου με μαζικές κινητοποιήσεις και ανακοινώσεις διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση για την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων από τον

ΕΛΓΑ.
Την ίδια ώρα το μπλοκ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας θέτει αίτημα οικονομικής στήριξης στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα 26 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία μετράει τεράστιες ζημιές στον αμπελώνα της, ενώ η γειτονική Ιταλία καταγράφει ζημιές στον ελαιώνα της Απουλίας και της Τοσκάνης που μπορεί να υπερβαίνουν το 70% της επερχόμενης παραγωγής.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, δεσμεύτηκε κατά την απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις ζημιές από τον πρόσφατο παγετό, για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από τον παγετό παραγωγών.
Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε τον πρόσφατο, επαναλαμβανόμενο παγετό ως ακραίο καιρικό φαινόμενο για τα δεδομένα της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια. Διευκρίνισε ότι η περίπτωση του «Ιανού» είναι διαφορετική, καθώς τότε είχαμε ολική καταστροφή, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι επειδή οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων. Ζήτησε, μάλιστα, την αρωγή της αντιπολίτευσης σε αυτήν την προσπάθεια, όσο και στην πρωτοβουλία που έχει ήδη αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, για τη θωράκιση του Οργανισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».
Ο υπΑΑΤ διευκρίνισε ακόμα πως «το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, 15-30 Μαΐου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η ουσιαστική καταγραφή των ζημιών, με προσοχή και σχολαστικότητα, και σε αυτό ζητάμε και την αρωγή σας, προκειμένου να μην υπάρξει αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν, ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους».
Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ
Στο μεταξύ η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη των αγροτών, των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων μεταποίησης και τυποποίησης των φρούτων που επλήγησαν από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «η φετινή χειμερινή περίοδος διαμόρφωσε πολλές φορές συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή φρούτων στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας, αλλά και στους Δήμους Αμυνταίου και Βελβεντού, καθώς και σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Μετά τους παγετούς της 25ης και 26ης Μαρτίου, η ολοκληρωτική καταστροφή επήλθε τις πρωινές ώρες της 9ης και 10ης Απριλίου και άφησε ζημιές που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 100%. Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή και την εθνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα και ορισμένες ίσως δεν λειτουργήσουν καθόλου. Απειλείται έτσι άμεσα το μέλλον ενός κλάδου που από τα μεταποιημένα προϊόντα (κονσέρβες, χυμοί, κατάψυξη) εισάγει στη χώρα περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ και από τα νωπά περισσότερα επίσης από 350 εκατ. ευρώ και απειλείται η θέση του leader της παγκόσμιας αγοράς για την κομπόστα ροδάκινου που με τόσους κόπους και θυσίες κατακτήθηκε. Ο κλάδος των πυρηνοκάρπων δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τις ανυπέρβλητες αυτές καταστάσεις και οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση την άμεση στήριξη, τόσο των πληγέντων αγροτών όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επομένως, είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Πολιτείας με μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν, αφενός να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της φετινής χρονιάς και αφετέρου να στηριχθεί η θέση του κλάδου των πυρηνοκάρπων στην παγκόσμια αγορά. Τα μέτρα που μπορούν να στηρίξουν την επιβίωση και την προοπτική του κλάδου είναι τα παρακάτω και θα πρέπει να ενταχθούν όλες οι εταιρείες και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που τα πληγέντα προϊόντα προσφέρουν τουλάχιστον το 30% του κύκλου εργασιών τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass