Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2021 11:50

Μόνο η ΝΔ υπέρ στο νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας

ΑΘΗΝΑ
Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε επί της αρχής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Επιφυλάχθηκαν για την συζήτηση στην ολομέλεια το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Προηγήθηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση κατά την οποία ακούστηκαν οι θέσεις των φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

 

Πειθαρχικός έλεγχος ιεραρχών

ΑΘΗΝΑ
Την πικρία και την αποδοκιμασία της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις ορισμένων κληρικών από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις για την Πασχάλια περίοδο εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών της το διήμερο 11 - 12 Μαΐου.
Γι’ αυτό και αποφάσισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να ζητήσει από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επόμενων ενεργειών της σχετικά με τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

 

Αίρεται η αναστολή αδειών υγειονομικών

ΑΘΗΝΑ
Την άρση της αναστολής των κανονικών αδειών για το υγειονομικό προσωπικό ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι «με απόφασή μου από αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα προχωρήσουμε στην άρση της αναστολής των κανονικών αδειών» και τόνισε ότι «με ευθύνη των μονάδων υγείας θα οργανωθεί η εύρυθμη λειτουργία κάθε υγειονομικής μονάδας».
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Τιμάμε τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση δίνουν το μεγάλο αγώνα για τη ζωή. Μαζί με τους γιατρούς έχουν συντελέσει να μείνει όρθιο το ΕΣΥ και να μην καταρρεύσει. Τους ευχαριστούμε και τους τιμούμε».
Αναλυτικότερα ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα τιμάμε τους ανθρώπους μας που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά το μεγάλο αγώνα για τη ζωή.
»Όλους αυτούς που σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.
»Με απόφασή μου και μετά από 6 μήνες συγκλονιστικής προσπάθειας, προχωράμε από αύριο 13 Μαΐου στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας».

 

Στα «σκαριά» ο κλιματικός νόμος
ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ 12 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ

ΑΘΗΝΑ
Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και με τη συμμετοχή των τεσσάρων Διαρκών Επιτροπών της Βουλής θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαΐου.
Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη θέσπισης ενός ελληνικού κλιματικού νόμου σε συνέχεια του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου.
Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση της κ. Γεννηματά και ορίστηκε να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων με στόχο να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις από όλους και να γίνει μία προεργασία ώστε να υπάρξει ένας ελληνικός κλιματικός νόμος που θα έχει ευρεία αποδοχή.
* Στο μεταξύ, δώδεκα περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώνουν δυνάμεις για τη συνδιαμόρφωση πρότασης κλιματικού νόμου στην Ελλάδα και τη θωράκιση της χώρας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Όπως υπογραμμίζουν, η προσπάθεια αυτή ενισχύεται σε ένα κομβικό σημείο, στον απόηχο της θετικής ανταπόκρισης του πολιτικού κόσμου και της δέσμευσης της Πολιτείας να καταθέσει σχέδιο κλιματικού νόμου σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου.
Ειδικότερα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη συγγραφή μίας επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης κλιματικού νόμου, με την ενεργό συμβολή πολιτών, φορέων, οργανώσεων και κινημάτων. Το προσχέδιο της πρότασης βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.klimatikosnomos.gr, ενώ ήδη σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν υποβληθεί εκατοντάδες σχόλια και τροποποιήσεις από ενεργούς πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Vouliwatch. Μέχρι στιγμής, στην προσπάθεια συμμετέχουν επίσης οι οργανώσεις: Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπεία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και SolidarityNow.
Σύμφωνα πάντα με τις οργανώσεις: «Απαραίτητο συστατικό ωστόσο είναι το περιεχόμενο του νόμου. Η χώρα μας παραμένει ευάλωτη απέναντι στην κλιματική κρίση. Εκτός από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ήδη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας περιλαμβάνουν αύξηση έως και κατά 80% της απώλειας αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και έκθεση έως και του 50% του πληθυσμού σε συνθήκες λειψυδρίας. Γι’ αυτό και απαιτείται όχι ένας διακηρυκτικού χαρακτήρα κλιματικός νόμος, αλλά ένα τολμηρό νομικό κείμενο που θα δεσμεύει τη χώρα σε εμπροσθοβαρή δράση με άμεσα εφαρμόσιμα φιλόδοξα μέτρα και πολιτικές, με στόχο τη διαμόρφωση μίας κλιματικά ουδέτερης και ανθεκτικής κοινωνίας», υπογραμμίζουν.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι οργανώσεις, ένας επιτυχημένος κλιματικός νόμος πρέπει να υπηρετεί:
1. Το στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5oC. Ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος κλιματικός νόμος πρέπει να στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030.
2. Την προστασία της φύσης. Ένας περιβαλλοντικά ακέραιος κλιματικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ως απαραίτητου συστατικού σε έναν ζωντανό και κλιματικά ανθεκτικό πλανήτη.
3. Όλους/ες τους πολίτες. Ένας κοινωνικά δίκαιος κλιματικός νόμος πρέπει να επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τα οφέλη του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, να αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές/ριες της ενεργειακής μετάβασης και να διασφαλίζει ουσιαστικά ατομικά δικαιώματα των πολιτών με έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass