Eκκληση στους εφήβους να εμβολιαστούν

Από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου * Για επιδημία των νέων προειδοποιεί ο Βατόπουλος * Επί ποδός οι επιστήμονες για τη Μετάλλαξη Δέλτα

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 9:20

Δεδομένη θεωρεί την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου (φωτ.). Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η παραλλαγή Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα καθώς, όπως εξήγησε, μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε την αύξηση των κρουσμάτων με τη συμπεριφορά μας και υπογράμμισε την τάση επέκτασης των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, και άρα πιο ευάλωτες στον ιό.
«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα», είπε.
Όπως εξήγησε επίσης, η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη», ανέφερε.
Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών η ίδια ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές τέλη Αυγούστου ενώ σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.
Αναφερόμενη στην επέκταση των εμβολιασμών σε παιδιά από 12 ετών και άνω που ανακοίνωσε προχθες ο πρωθυπουργός, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά».
Όπως είπε, αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένει;a τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΝΕΩΝ
«Επιδημία στους νέους». Με αυτήν τη φράση περιέγραψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος το νέο κύμα κορονοϊού που προκαλέσει αναταράξεις στην τουριστική σεζόν, με πιο τρανό παράδειγμα το μίνι lockdown στη Μύκονο.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, o καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στα νησιά κι έτσι δεν υπήρξε αντίστοιχη προετοιμασία.
«Μάλλον, υποεκτιμήθηκε η πιθανότητα και ο τρόπος που αυξήθηκε η επιδημία. Αυτό έγινε! Δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι ανάγκες σε χώρους καραντίνας. Το οποίο δεν είναι παράλογο. Υποτίθεται ότι αυτός που πήγε στο νησί είναι ελεγμένος. Υποτίθεται ότι οι άνθρωποι στα νησιά -οι γηγενείς κάτοικοι- είναι εμβολιασμένοι. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση ξέφυγε. Αλλά ξαναλέω ότι δεν έχουμε ακόμη βαριά περιστατικά κι αυτό είναι καλό», σημειώνει.
ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το κλείσιμο της Μυκόνου μετά την έξαρση του κορονοϊού στο νησί.
Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της Μυκόνου έγινε το περασμένο Σάββατο από τη ΓΓΠΠ, με διάρκεια ισχύος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Ιουλίου. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η πολυαναμενόμενη επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία περιορίζεται, τότε η Μύκονος θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.
Να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο έχει επιβληθεί σιωπητήριο με απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας 1 με 6 τη νύχτα.
Από την πρώτη στιγμή οι επιχειρηματίες του νησιού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτήν, εν μέσω καλοκαιριού. Από την επομένη ώρα της ανακοίνωσης ήρθαν και οι πρώτες ακυρώσεις, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν την έντονη απογοήτευσή τους. Οι ίδιοι, μάλιστα, πρότειναν μια σειρά μέτρων για να μπορέσει να «ξανανοίξει» το νησί και να μην πάει χαμένη η τουριστική σεζόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass