«Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη»

Δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης που αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα και συνολικά αύριο για το θέμα των υποκλοπών - Συστηματικά ψεύδη και απόπειρα παραπλάνησης καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το δικό του watergate, είναι ζήτημα Δημοκρατίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας - Τι λένε τα άλλα κόμματα - Προς σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2022 16:03

ΑΘΗΝΑ
«Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί», λέει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ, ενώ αναφέρεται προσωπικά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται πλήρης τοποθέτησή του για το θέμα τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση που παραχωρεί στο Βήμα της Κυριακής, και δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή , τονίζει «οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη».
Όπως φαίνεται και στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει για το θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια δήλωση θα επαναλάβει και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, τη Δευτέρα. Ειδικότερα:


Σε δήλωση – παρέμβαση για την υπόθεση της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, θα κάνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα περιμένει την επανέναρξη της Βουλής για να τοποθετηθεί επί των πρόσφατων ραγδαίων εξελίξεων – που συν τοις άλλοις οδήγησαν και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος – αλλά θα κάνει δήλωση τη Δευτέρα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πάντως πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα απευθύνει διάγγελμα.
Από την αντιπολίτευση τίθεται ξεκάθαρα θέμα διερεύνησης της υπόθεσης μέσω εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ενώ υφίσταται ακόμη τεράστιο κενό επίσημης ενημέρωσης για τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί τόσο η δικαστική έρευνα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς, όσο και το τι γίνεται με το περίφημο λογισμικό «Predator» που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
To Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι θα ρίξει «άπλετο φως» στην υπόθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να δοθεί σκληρή μάχη.
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι επιχείρησαν συστηματικά και με ψευδείς ειδήσεις να υποβαθμίσουν το θέμα της παρακολούθησής του κινητού του τηλεφώνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα: «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».
* «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το δικό του watergate, είναι ζήτημα Δημοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στο ίδιο πνεύμα, σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε  υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το πρωί του Σαββάτου για το θέμα των υποκλοπών, τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί καθώς είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
* Το ΚΚΕ τονίζει:«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».
* Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός να πάει τώρα σε εκλογές για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».
* «Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί» σχολιάζει το Μέρα25.
ΕισαγγελικΗ παρΕμβαση για τη διαρροΗ
Την ίδια ώρα, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο για τη διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί προσωπικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διέρρευσαν εκτός ΕΥΠ στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Χθες αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Έλληνα Ευρωβουλευτή μάλιστα την περίοδο -δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό- που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος σε χθεσινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1.
Πρόσθεσε δε ότι «παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης το alter ego του Πρωθυπουργού, συγγενής και στενός συνεργάτης του. Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, για τα μάτια του οποίου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε μόνη της τη μείωση των τυπικών προσόντων ώστε η επιλογή του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, να τοποθετηθεί σε αυτή τη νευραλγική θέση».
«Η ΕΥΠ ανήκει στο στενό πυρήνα του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους», στο γραφείο του Πρωθυπουργού και πολιτικός προϊστάμενος της είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όταν η ΕΥΠ προχωρά σε παρακολουθήσεις σημαινόντων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων, το ελάχιστο που πρέπει να πράξει είναι να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο.
Πόσα γνώριζε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από πότε; Αυτό το καίριο ερώτημα δεν θα απαντηθεί όπως θέλει η κυβέρνηση αλλά όπως ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Σχολιάζοντας τη στάση των κυβερνητικών στελεχών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μάντζος είπε «αυτή τη φορά ο κ. Γεραπετρίτης ας έρθει πλάι στον Διοικητή της ΕΥΠ και ας πει όλη την αλήθεια που δεν είπαν εννέα ημέρες πριν, ενώ χθες έψαχνε με sms τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσει για κάτι που ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης εδώ και μέρες».

 
Θ. Κουκάκης: Επιχειρείται εκφοβισμός μαρτύρων
Η παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ και κυρίως η παραίτηση του Γ.Γ. του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα των παρακολουθήσεων» δηλώνει στην «Αυγή» ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και προσθέτει: «Δεδομένου ότι ήδη εδώ και ένα μήνα έχω υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή μου, αναμένω πως η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα».
Ο δημοσιογράφος συμπληρώνει ότι «σε σχέση με την αγωγή στην οποία προχώρησε ο κ. Δημητριάδης, τόσο εναντίον μου -ζητώντας να σβήσω tweets!- όσο και κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, την χαρακτηρίζω ως ενδεικτική του πανικού του.
Με λύπη μου πάντως διαπιστώνω ότι από κάποιους επιχειρείται ο εκφοβισμός μαρτύρων και προσώπων που δύνανται να συνδράμουν περαιτέρω στην έρευνα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θα πρέπει τόσο η Δικαιοσύνη όσο και δημοσιογραφία, ελεύθερες και ανεπηρέαστες, να κάνουν τη δουλειά τους» καταλήγει ο Θανάσης Κουκάκης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass