Ακραία πόλωση στη Βουλή για τις υποκλοπές

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ - ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2023 7:16

ΑΘΗΝΑ
Στο κόκκινο βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών καθώς συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. H συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του αιτήματος του ΣΥΡIZA με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ενδεχόμενο... αδικαιολόγητης απουσίας ή διαφοροποιήσεων.


Χθες η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έλειπαν και οι προσωπικές επιθέσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κόντρα Χατζηδάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει.
«Πέραν της διάστασης της πρότασης δυσπιστίας, η συζήτηση δεν αφορά το δέντρο αλλά το δάσος. Και το δάσος είναι η συνολική σύγκριση των πεπραγμένων μας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει σύγκριση. Και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και είναι εκκωφαντικά», επισήμανε αρχικά ο κ. Πιερρακάκης.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
«Ο ρόλος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι διττός. Απέδειξε ότι καταφέρνει να λύνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά μεγάλες εξωγενείς κρίσεις», είπε σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «το μεγάλο δίλημμα των εκλογών θα είναι κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση;».«Το δίλημμα θα είναι: Με τις δυνατότητες της χώρας ή τους φόβους; Ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωγενείς κρίσεις;» ανέφερε. Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «συνωμοσιολογία που υπονομεύει τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «για αυτό η συζήτηση πρέπει να αφορά το δάσος, δηλαδή το μέλλον της χώρας, το ποιοι είμαστε και πού πάμε ως χώρα και να διεξάγεται με το λεξιλόγιο του μέλλοντος».
Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη ότι «επικαλείται συνωμοσιολογίες αποφεύγοντας να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα κακόβουλα λογισμικά και οι παράνομες παρακολουθήσεις».
«Θα απαντήσετε για τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις; Θα απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν ή θα συνεχίσετε την απαράδεκτη απαξιωτική σας συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και στις ανάγκες του λαού», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.
«Δεν μιλώ τυχαία για συνωμοσιολογία, γιατί είναι στα έργα σας με κάθε τρόπο. Φτάνει πια με τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσοχή όμως γιατί καμιά φορά γυρίζει ανάποδα ο ανεμιστήρας τη λάσπη σε αυτόν που την εκτοξεύει», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε «καβάλα στο άλογο» έτοιμη να ρίξει την κυβέρνηση. Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα δεν δέχεται μαθήματα από αυτούς που πρωτοστατούσαν έξω από τη Βουλή και φώναζαν να καεί η Βουλή. Πολύ όψιμα θυμάστε τη δημοκρατία», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.
Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
Αν και επιβεβαιωμένο θύμα των υποκλοπών, αν και η ΕΥΠ που κάνει τις παρακολουθήσεις είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει «πεπεισμένος» ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με τη δυσώδη αυτή υπόθεση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής (κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός αντέδρασε αμέσως με δύο διαφορετικές αλλά καίριας σημασίας απομακρύνσεις. Αυτή του γγ του πρωθυπουργού και εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ένας πρωθυπουργός που έχει επιδείξει σεβασμό για τους θεσμούς. Κυρίως, όμως, στην περίπτωσή μου, και μιλάω ανθρώπινα, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες, κοινή διαδρομή».
Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης; Μήπως είναι πολύ δίπλα σας; Ειλικρινά απορώ, με πόση άνεση καταλήξατε να λέτε ότι θα καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας; Δεν υπάρχει η έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας; Τουλάχιστον αποχωρήστε, μη συμμετάσχετε για να μη θεωρηθεί ότι υπονομεύετε την κυβερνητική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, κατηγορώντας τη για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα. «Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Πολύ απλά, το πολιτικό σύστημα και ιδίως η ΝΔ έχει βαλθεί να βγάλει τα μάτια της. Στον βωμό της εξουσιομανίας της η κυβέρνηση, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές και πολιτικό ήθος, έχει αποφασίσει να το πνίξει στον βούρκο και στη λάσπη». Ο κ. Καμίνης, μίλησε ακόμα για «εμπάθεια της κυβέρνησης με τελευταίο επεισόδιο την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, χαρακτηρίζοντάς τον φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, όπως είπε.
«Η πορεία του κ. Ράμμου 40 χρόνια στο ΣτΕ λέει πολλά. Γνωρίζω το ήθος του και το πώς διασφαλίζει την αξιοπρέπειά του. Αντί να διασύρετε υπολήψεις των μελών της ΑΔΑΕ γιατί δεν τα καλείται στην Επιτροπή Θεσμών, όπου εκεί θα έχετε και τον αντίλογο ενώ αφήνετε φιλικά σας μέσα να ρίχνουν λάσπη; Αυτό είναι μια πρακτική της κυβέρνησης που συνεχίζεται και στη Βουλή υιοθετώντας την αντιδημοκρατική αντίληψη ότι όποιος δεν είναι φίλος είναι εχθρός», ανέφερε και συνέχισε:
«Επιδίδεστε σε ένα κυνήγι μαγισσών, προσπαθώντας να συσπειρώσετε το κομματικό σας ακροατήριο χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι πέφτετε στην ίδια παγίδα που στήνετε. Εκφράζω τη βαθειά ανησυχία μου για τον θεσμικό κατήφορο που επέλεξε η κυβέρνηση να ακολουθήσει, αυτό δείχνει την ένδεια των επιχειρημάτων της και αποδεικνύει την οικτρή θέση στην οποία την έφερε το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών». «Η υπερασπιστική γραμμή την οποία επιλέγει η κυβέρνηση, πλήττει τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass