ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΟΔΕ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Από τον "εθνάρχη" στην Τρόικα

* Τα λάθη που έγιναν, οι επιλογές που δικαιώθηκαν και η συστράτευση που δεν είναι «πολυτέλεια» αλλά «ανάγκη»

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:17

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή της, γιόρτασε σε δύο δόσεις-μία στη Χαλκιδική και μία στην Αθήνα- η Νέα Δημοκρατία, η πορεία της οποίας είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Έτι περαιτέρω δε είναι και συμβολικά «δεμένη» με την ίδια την απαρχή της μεταπολίτευσης, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επονομαζόμενος «εθνάρχης» και ιδρυτής της ΝΔ, κατεβαίνοντας από τη σκάλα του αεροπλάνου που τον έφερνε από το Παρίσι, «πνίγηκε» μέσα σε ένα πλήθος παραληρούντων Ελλήνων, που του επιφύλαξαν υποδοχή «σωτήρα». Αυτή είναι η σκηνή που «οριοθέτησε» τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα.

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πολλές προσδοκίες επαληθεύτηκαν αλλά και πολλές ελπίδες διαψεύστηκαν, πολλές επιλογές δικαιώθηκαν αλλά και πολλά λάθη «πληρώθηκαν» και ακόμη πληρώνονται στις μέρες μας και μάλιστα με το ακριβότερο τίμημα, στα χρόνια της κρίσης.

Και η Νέα Δημοκρατία στα 40 χρόνια που πέρασαν, «μεγάλωσε» πολιτικά, εξελίχθηκε, μετεξελίχθηκε, πέρασε από «συμπληγάδες» και βεβαίως πολιτικά, πρακτικά και ιστορικά, επωμίστηκε εκ των πραγμάτων μέρος της ευθύνης των όσων συνέβησαν ή δεν συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο ενός ισχυρού δικομματικού συστήματος- που ακόμη και αφού ξεκίνησε η κρίση «επιβίωσε» ατόφιο μέχρι τις εκλογές του 2009 και με «παραλλαγή» το 2011- Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μοιράστηκαν την εξουσία επί τέσσερις δεκαετίες, με το ΠΑΣΟΚ να έχει την κυβερνητική μερίδα του λέοντος. Και, εκεί το 2011 η «ιδιοτροπία» της κρίσης το 'φερε οι πάλαι ποτέ «αντίπαλοι» να βρεθούν συγκυβερνώντες και ο δικομματισμός, αν δεν έχει φθάσει στο τέλος του, πάντως να αλλάζει τον έναν εκ των βασικών πρωταγωνιστών. Τώρα, όσον αφορά στην «τύχη» του δικομματισμού, οι επόμενες εκλογές, όποτε θα γίνουν, θα δείξουν αν τελικά μπορεί να έχει μέλλον.

Πώς πέρασαν όμως αυτά τα 40 χρόνια για τα στελέχη της ΝΔ; Πως βλέπουν την πορεία τεσσάρων δεκαετιών του κόμματος, αλλά και το παρών και το μέλλον του τα ίδια τα «παιδιά» του;

Στο ερώτημα απαντούν καταθέτοντας τις απόψεις τους, ο για δεύτερη θητεία πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας, Δημήτρης Παπαευθυμίου, αλλά και δύο πρώην πρόεδροι της ΝΟΔΕ ο Ευάγγελος Γρουσόπουλος που διετέλεσε πρόεδρος από το 1985 έως το 1990 και ο Βασίλης Μπατζηλιώτης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1994 έως το 2001 και από το 2004 έως το 2010.

Συνολικά από τη ΝΟΔΕ Λάρισας από ιδρύσεως της ΝΔ και λειτουργίας της κομματικής οργάνωσης έχουν περάσει 9 πρόεδροι οι οποίοι κατά σειρά ανάληψης των καθηκόντων τους, αρχής γενομένης από το 1974 έχουν ως ακολούθως: Χουλιάρας Κωνσταντίνος ιατρός, Γανοχωρίτης Αντώνιος ιατρός, Θεοδωρίκας Ευριπίδης δικηγόρος, Γρουσόπουλος Ευάγγελος δικηγόρος, Αγγελακόπουλος Θωμάς γυμναστής, Καλόγηρος Νικόλαος ιατρός, Μπατζηλιώτης Βασίλειος κτηνίατρος, Λόλας Κωνσταντίνος ιατρός, Μπατζηλιώτης Βασίλειος (στη δεύτερη θητεία), Παπαευθυμίου Δημήτριος, δικηγόρος.

 

Από τις απόψεις που διατυπώνουν οι τρεις πρόεδροι στην «ΕτΔ» απορρέει το μήνυμα ενότητας και συστράτευσης που και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε και στις δυο ομιλίες του σε Χαλκιδική και Αθήνα και που αποτελούσε και το όραμα του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή «για μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη χωρίς αποκλεισμούς».

Παράλληλα όμως, ασκείται και κριτική για την πορεία και την παρουσία της ΝΔ σήμερα με τον Β. Γρουσόπουλο να παρατηρεί ότι η ΝΔ πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της και να επιμείνει στις διακηρυγμένες αρχές του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού και να παρατηρεί ότι «ένα από τα βασικά σφάλματα του παρελθόντος που διαπράξαμε σαν παράταξη, είναι το ότι μόλις γίναμε κυβέρνηση το 1990 προσπαθήσαμε να μιμηθούμε το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι το κατηγορούσαμε».

Με τον Βασίλη Μπατζηλιώτη να επισημαίνει: «Όλα αυτά τα χρόνια η Ν.Δ. πολεμήθηκε όσο κανένα άλλο κόμμα στη χώρα μας αλλά η παράταξή μας στάθηκε, αντιστάθηκε, πάλεψε, εδραιώθηκε και δικαιώθηκε πλήρως για όλες τις εθνικές επιλογές της».

Και το νυν πρόεδρο Δημήτρη Παπαευθυμίου να τονίζει:

«Στην ιστορική και πάλι αυτή καμπή, το μήνυμα της επετείου των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η χωρίς εγωισμούς συστράτευση όλων μας και η απεμπλοκή από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος για να μην χαθούν όσα με απίστευτες θυσίες πέτυχε τα τελευταία χρόνια ο λαός μας και για να μην υπάρξει ποτέ πια επιστροφή στην επίπλαστη και καταστροφική «ευημερία» που επαγγέλλονται τα σημερινά λαϊκιστικά μορφώματα».

Συγκεκριμένα οι τρεις πρόεδροι επισημαίνουν τα ακόλουθα:

 

 

 

Ευαγγ. Γρουσόπουλος: Προσπαθήσαμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ το '90

 

 

 

Διατέλεσα πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, από τις αρχές του 1985 μέχρι και την άνοιξη του 1990, δηλαδή ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση και τη χώρα την κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Τότε είχαμε μια πολύ ισχυρή κομματική οργάνωση στη Λάρισα, πλην όμως και το ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετά ισχυρό την εποχή εκείνη και μας δυσκόλεψε η ανατροπή του.

 Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι αλλιώς. Η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση σε μια χώρα που έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Έλαβε σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Κατά την άποψή μου η Ν.Δ. σήμερα για να βελτιώσει την εικόνα της και να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του λαού πρέπει να επιμείνει στην εδραίωση της πίστης στις διακηρυγμένες αρχές της, στον Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό, στην Αξιοκρατία, σε ένα κοινωνικό πρόσωπο της παράταξης που θα πιστεύει και θα δρα για ένα κοινωνικό κράτος, για την ανάγκη να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, για την ανάγκη να υπάρχει δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους πολίτες. Να υπάρχει έλεγχος στους ισχυρούς, δίκαιη κατανομή ευθυνών και βαρών σε όλους, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε Κοινωνική Δικαιοσύνη σε ένα Κράτος Δικαίου με ηθική στην άσκηση της εξουσίας. Και να εγκαταλειφθεί η πολιτική της ψευτοαριστεροποίησης ή της ψευτοδεξιοποίησης, κατά περίπτωση, για τον ευκαιριακό προσεταιρισμό οπαδών. Πρέπει να ασκείται σοβαρή πολιτική και να αποφεύγεται η τοποθέτηση στις νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού ατόμων στερουμένων ουσιαστικών και τυπικών προσόντων οι οποίοι με την ανικανότητά τους σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια.

Να χρησιμοποιούνται ικανά και μορφωμένα άτομα που θα πολιτεύονται σταθερά πάνω στις δημοκρατικές αρχές της παράταξης και σύμφωνα με τους κανόνες της ηθικής της κοινωνίας. Έτσι πρέπει να έχει οργανωμένο τον κυβερνητικό και τον κρατικό μηχανισμό που να εξασφαλίζει ένα σύστημα με αρχές της χρηστής διοικήσεως και ασφάλειας δικαίου.

 Για μένα, ένα από τα βασικά σφάλματα του παρελθόντος που διαπράξαμε σαν παράταξη, είναι το ότι μόλις γίναμε κυβέρνηση το 1990 προσπαθήσαμε να μιμηθούμε το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι το κατηγορούσαμε. Αυτό κάναμε και το 2004 με τους αλόγιστους διορισμούς. Η τότε αντιπολίτευση ζητούσε τη μονιμοποίηση 300.000 εκτάκτων κι εμείς ζητούσαμε συγγνώμη επειδή θα μονιμοποιούσαμε μόνον 100.000!

 Αυτά μπορούν να διορθωθούν μόνο με την επιβολή αξιοκρατικών αρχών. Η μέθοδος συγκέντρωσης οπαδών με διορισμούς στο δημόσιο, ικανοποίησης μικροαναγκών (ρουσφετολογία) ή εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών ούτε ηθική είναι και ούτε αποδίδει. Το έδειξε η μικρή πολιτική μας ιστορία. Αυτή η κατηγορία πολιτών αλλάζει παράταξη προς χάριν των μικρών ή των μεγάλων συμφερόντων της κατά περίπτωση και σε σημείο που δεν θυμάται ποιο κόμμα ψήφισε στην προηγούμενη εκλογή.

 Κατά την άποψή μου οι οικονομικά ισχυροί, «οι έχοντες», αντιλαμβανόμενοι ότι η σημερινή κυβέρνηση τους έχει κάπως στριμώξει, έχει περιορίσει την ασυδοσία τους, επενδύουν στην ακυβερνησία της χώρας κατά τη θεωρία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Έτσι εξηγείται το φαινόμενο ώστε οι ισχυρές οικονομικές τάξεις να είναι με πάθος εναντίον της Ν.Δ. και να τάσσονται με την Αριστερά.

 

 

Β. Μπατζηλιώτης: η ΝΔ δικαιώθηκε για τις εθνικές επιλογές της

 

Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4 Οκτωβρίου 1974, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Ίδρυσε τη Ν.Δ. Φέτος γιορτάζουμε τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Γεμάτα αγώνες και αδιάλειπτη παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε υπερήφανοι γι' αυτήν την παράταξη, για τον ρόλο που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει, αυτή η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη. Γιατί τον αγώνα που ξεκινήσαμε εμείς οι Νεοδημοκράτες για δημοκρατία, για ανάπτυξη και για ισχυρή Ελλάδα, δεν τελειώνει ποτέ. Για εμάς στη Ν.Δ. το μοναδικό μας χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε βαθιές ρίζες στο παρελθόν, και οδηγούμε με σιγουριά τη χώρα στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο ιδρυτής της παράταξής μας στο συνέδριο της Χαλκιδικής έβαλε τους στόχους:

1. Η παράταξη να υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους.

2. Έδωσε τον κοινωνικό χαρακτήρα και άπλωσε δίχτυ προστασίας στους αδύναμους Έλληνες.

3. Μίλησε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

4. Διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση.

5. Έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και "έδωσε λήθη" στο παρελθόν.

6. Μίλησε για πατριωτισμό που στη δική μας ιδεολογία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.

 

Βεβαίως κατά καιρούς η πολιτική πόλωση διχάζει. Αλλά όταν υπάρχει αγάπη για την πατρίδα και προσήλωση για κοινό μέλλον, τότε προχωράμε όλοι μαζί, για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος που δίχασαν και έφεραν τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα μας. Όλα αυτά τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω και πολλά άλλα, είναι η ταυτότητα της παράταξής μας. Αυτήν την ταυτότητα υπηρέτησαν όλοι οι αρχηγοί του κόμματός μας από τον ιδρυτή και εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή και συνεχίζουμε με τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ν.Δ. πολεμήθηκε όσο κανένα άλλο κόμμα στη χώρα μας (έως και θύματα θρηνήσαμε, να μην ξεχνάμε τον Παύλο Μπακογιάννη), αλλά η παράταξή μας στάθηκε, αντιστάθηκε, πάλεψε , εδραιώθηκε και δικαιώθηκε πλήρως για όλες τις εθνικές επιλογές της. Σήμερα τις αποδέχονται σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοί μας. Αυτοί που μας πολεμούσαν λυσσαλέα. Θυμηθείτε το «Ε.Ο.Κ. και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» που δονούσε τις πλατείες και τα πεζοδρόμια από εγκάθετους και επαγγελματίες συνδικαλιστές. Θυμηθείτε τους διχαστικούς και εμπρηστικούς λόγους που ακούγονταν στη Βουλή, τον λαϊκισμό που γιγαντώθηκε, τους ‘’κολλάδες’’ κ.ά. Παρ' όλα αυτά η παράταξή μας έμεινε ακλόνητη στην πορεία της. Γι' αυτό εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε υπερήφανη για την κληρονομιά και την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Ιδρυτής και εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Να μην ξεχνάμε και να θυμίζουμε στον ελληνικό λαό, ότι τον λαϊκισμό και τις κοινωνικές παροχές με δανεικά τις πλήρωσε και τις πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός. Ίσως και εμείς στην πορεία μας όταν κατά καιρούς κυβερνήσαμε αυτό τον τόπο να κάναμε λάθη, να παρασυρθήκαμε από τη σοσιαλιστική μανία της εποχής. Ποτέ όμως δεν είπαμε στον ελληνικό λαό "Τσοβόλα δώστα όλα" και το "λεφτά υπάρχουν". Όσο για τους "ψευτοπροοδευτικούς" που πασχίζουν χρόνια να αλλάξουν το ρου της ιστορίας, να αλώσουν την εθνική μνήμη και να κατεδαφίσουν παραδοσιακές αξίες, δεν τα κατάφεραν. Δυστυχώς τώρα ανακάλυψαν ότι υπάρχει Άγιο Όρος και Βατικανό και ας δηλώνουν άθεοι. Γράψε αλίμονο στον ελληνικό λαό εάν επικρατήσουν οι δυνάμεις της ανευθυνότητας και της υποσχεσιολογίας.

 

Οι πάλαι ποτέ δυνατοί της δεκαετίας του ΄80, τα παιδιά της αλλαγής επανέρχονται στο προσκήνιο μέσα από νέες συνιστώσες. Ας θυμηθεί ο ελληνικός λαός το παρελθόν και ας κρίνει. Ποιοι μας έφτασαν ως εδώ κάθε φορά και ποιοι νοικοκύρευαν το ελληνικό κράτος.

 Ας συνεχίσουμε το όραμα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη χωρίς αποκλεισμούς και όλοι μαζί ενωμένοι (εναπομείναντες και αποχωρήσαντες). Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, όταν προέχει η σωτηρία της πατρίδας μας, ώστε να προφυλαχθούμε από τους λαϊκιστές και τους ψευτοκουλτουριάρηδες, οι οποίοι δεν έχουν να αντιπαραθέσουν στον ελληνικό λαό παρά μόνο αναχρονιστικές και ξεπερασμένες αριστερές ιδεολογίες. Παράδειγμα απτό οι ευρωπαϊκές χώρες που προσπάθησαν να δοκιμάσουν αριστερές κυβερνήσεις, επέστρεψαν στην κεντροδεξιά το συντομότερο δυνατό.

 

Δημ. Παπαευθυμίου: Συστράτευση τώρα χωρίς εγωισμούς

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την καταστατική διακήρυξη του πλέον σύγχρονου, ευρωπαϊκού και αποτελεσματικού πολιτικού φορέα στη χώρα μας, της Νέας Δημοκρατίας. Στην ιδρυτική Διακήρυξη της Χαλκιδικής, ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Εννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Η παρουσία της παράταξης από την ίδρυσή της στις 4 Οκτωβρίου 1974 και μέχρι σήμερα απετέλεσε και αποτελεί καταλύτη για την πολιτική σταθερότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και βέβαια τη διασφάλιση και κατοχύρωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Η ειρηνική και αναίμακτη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, μετάβασή μας από την πολιτική αστάθεια και τη δικτατορία στη Δημοκρατία και η απόφαση ένταξής μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες αποτελούν τη μεγαλύτερη προσφορά της παράταξης αλλά και της εμβληματικής προσωπικότητας του ιδρυτή της στην πατρίδα.

Η εθνική ενότητα, που ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και επιτεύχθηκε χάρις στη δική του αποφασιστικότητα, είναι υποχρέωση όλων σε μια Δημοκρατία. Αλλά είναι και κύριο και πρωταρχικό καθήκον κυρίως εκείνων που δικαιώθηκαν για τις επιλογές τους. Όμως εθνική ενότητα δεν σημαίνει να επιστρέψουμε στα ίδια σφάλματα. Δεν σημαίνει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Δεν σημαίνει να αφήσουμε όσους νοσταλγούν τις χειρότερες στιγμές από το χθες, να υπονομεύσουν το αύριο του τόπου.

Εθνική συμφιλίωση σημαίνει να προχωρήσουμε όλοι μπροστά σε ένα καλύτερο αύριο. Όχι να ξαναζήσουμε τους διχασμούς του χθες.

Σήμερα, με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του ελληνικού λαού, με τα όποια λάθη κι αν έγιναν, λόγω της πιεστικής, από άποψη χρόνου, υποχρέωσης αντιμετώπισης καταστάσεων, τα οποία σε κάθε περίπτωση χρήζουν άμεσων διορθώσεων, τη θέληση και άλλων πολιτικών δυνάμεων να προσαρμοσθούν και να συνεισφέρουν στις επιδιώξεις του έθνους, η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια κράτησαν τη χώρα ζωντανή να δείχνει τον δρόμο εξόδου από τα μνημόνια και εισόδου στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

"Ελευθερία σημαίνει να είσαι όρθιος και ισχυρός» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσοι οδηγούν τη χώρα να γονατίσει, όσοι τη φέρνουν και την ξαναφέρνουν να ζητά δανεικά για να ζήσει, δεν την οδηγούν στην Ελευθερία της. Την οδηγούν στην υποταγή της. Τα τελευταία χρόνια, η παράταξη αυτή παρέλαβε τη χώρα σε μια κρίση δανεισμού, που την προκάλεσε κυρίως ο αχαλίνωτος λαϊκισμός.

Μπορεί να έγιναν, πράγματι, λάθη στην πορεία. Μπορεί κι εμείς να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όλα όσα οδήγησαν στην κρίση. Αλλά «λεφτά υπάρχουν», εμείς δεν είπαμε ποτέ, ενώ να στηρίξουμε τη χώρα στα δύσκολα, δεν διστάσαμε ποτέ.

Για πολλούς το καθήκον προς την Πατρίδα μπορεί να μην σημαίνει πολλά πράγματα. Κάποιοι το θεωρούν, ίσως, πολύ «ξεπερασμένο», ή και πολύ «συντηρητικό». Ας θυμηθούμε όμως μία κουβέντα που είχε πει κάποτε ο Κωστής Στεφανόπουλος: «Αν μας λένε συντηρητικούς, το δεχόμαστε. Γιατί θέλουμε να συντηρήσουμε τη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο».

Στην ιστορική και πάλι αυτή καμπή, το μήνυμα της επετείου των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η χωρίς εγωισμούς συστράτευση όλων μας και η απεμπλοκή από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος για να μην χαθούν όσα με απίστευτες θυσίες πέτυχε τα τελευταία χρόνια ο λαός μας και για να μην υπάρξει ποτέ πια επιστροφή στην επίπλαστη και καταστροφική «ευημερία» που επαγγέλλονται τα σημερινά λαϊκιστικά μορφώματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass