ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΗΡΘΑΝ ΞΑΝΑ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2014 12:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:49

ΑΘΗΝΑ

Πειθαρχικά και ποινικά θα διωχθούν οι φοιτητές που διέκοψαν χθες το πρωί τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Όποιος διαπράττει ένα αδίκημα, πρέπει στην συνέχεια να λογοδοτήσει γι' αυτό» ανέφερε. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παραβίασης ασύλου και παράνομης παρακράτησης ατόμων» προσθέτει.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει, επειδή δεν θα το ανεχτώ να ξαναγίνει. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να κυβερνηθεί έτσι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Ποτέ δεν είπα σε φοιτητή ότι δεν θα τον ακούσω και μάλιστα είχαμε φροντίσει, ώστε να ακουστούν εν ηρεμία τα αιτήματά τους, γιατί σε πολλά μπορεί να έχουν δίκιο, κανείς δεν το αρνείται αυτό. Αντί να έρθουν όμως το μεσημέρι και να συζητήσουμε ήρεμα όπως είχαμε αποφασίσει, προτίμησαν να μπουν στην αίθουσα το πρωί, να μη μας αφήσουν να συνεδριάσουμε και να μη μας αφήσουν και να βγούμε από την αίθουσα κλείνοντας τις πόρτες» ανέφερε ακόμη ο κ. Φορτσάκης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε συγκαλέσει τη Σύγκλητο, η οποία όμως δεν συνεδρίασε καθώς στην αίθουσα της πρυτανείας εισέβαλε ομάδα φοιτητών ζητώντας την συμμετοχή της στη συζήτηση.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο πρύτανης ζήτησε από τους φοιτητές να φύγουν από την αίθουσα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Τότε ο κ. Φορτσάκης απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πόρτες είχαν κλείσει και δεν μπορούσε να βγει έξω. Για περίπου μία ώρα ο πρύτανης, τα μέλη στης Συγκλήτου και οι φοιτητές έμεναν μέσα στην αίθουσα της πρυτανείας αντιδικώντας για την παρουσία των φοιτητών στη συνεδρίαση.

Τελικά, ο κ. Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα ορισθεί για επόμενη ημέρα.

Η ένταση στα Προπύλαια πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών Αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη.

Οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών Αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για αύριο Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

«Από ό,τι φαίνεται οι κομματικοί γκαουλάιτερ δεν βάζουν μυαλό και στον ευαίσθητο χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης» σχολιάζει Το Ποτάμι με αφορμή την εμφάνιση, τις τελευταίες ώρες, στα πανεπιστήμια ομάδων με κομματικά συνθήματα.

Το Ποτάμι, σε σχετική ανακοίνωση, θέτει δύο ερωτήματα προς όλα τα κόμματα: Αφενός «ποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις στα πανεπιστήμια» και αφετέρου εάν «έχουν εμπιστοσύνη στους φοιτητές, τους καθηγητές και τις πρυτανικές αρχές να χαράξουν μια νέα πορεία για το δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς προστάτες και καπελώματα».

         

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass