Στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάγεται η ΕΑΒ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ F16

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2024 7:01

ΑΘΗΝΑ
Με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) το οποίο, όρισε με υπουργική απόφαση, συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Στη συνάντηση μετείχε σύσσωμη η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης - Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας «η Ατζέντα 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις προβλέπει αναβαθμισμένο ρόλο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παίζει έναν κομβικό ρόλο. Η υπάρχουσα κατάσταση στην ΕΑΒ δεν είναι παραδεκτή. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να διαπιστώσει πού ακριβώς βρίσκεται η ΕΑΒ. Να εξυγιάνει τα οικονομικά της, να ανατάξει την επιχείρηση, να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, με σεβασμό πάντοτε στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».
Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το νέο ΔΣ της ΕΑΒ που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια αποτελούν οι:
α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος (ε.α), ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος,
β. Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος ε.τ. του Αρείου Πάγου, ως αντιπρόεδρος,
γ. Γεώργιος Καραδήμας, αντιπτέραρχος (ε.α), ως εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα παραγωγής και εργοστασίων της εταιρείας - Chief Operating Officer (COO),
δ. Δημήτριος Σκαλαίος, μηχανολόγος μηχανικός - οικονομολόγος, ως εντεταλμένος σύμβουλος, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα και την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας - Chief Restructuring Officer (CRO),
ε. Ιουλία Πανταζοπούλου, οικονομολόγος, ως πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής,
στ. Ιωάννης Κορακάκης αντιναύαρχος (ε.α), ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,
ζ. Γεώργιος Παπαγεωργαντάς, οικονομολόγος, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,
η. Δήμητρα Φραγκισκάκη, δικηγόρος, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και
θ. Νεκτάριος Μπανάκας, μηχανολόγος μηχανικός, ως μη εκτελεστικό μέλος.
TO ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ F16
Ο κ. Δένδιας μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και με αφορμή την προμήθεια των F35, τόνισε πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει μία «κούρσα εξοπλισμών» σημείωσε ωστόσο πως και μετά την προμήθειά τους η χώρα μας θα διατηρήσει την υπεροχή στον αέρα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε με νόημα, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα συμφέρον να βλέπουν την Ελλάδα να απειλείται από μία άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- δηλαδή από την Τουρκία - με αμερικανικά οπλικά συστήματα. «Θα ήταν σοφό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχουν όροι που θα αναγκάζουν την Τουρκία στην ορθή χρήση των οπλικών συστημάτων και να μη χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Σε ό,τι αφορά το κόστος προμήθειας των F35, o Νίκος Δένδιας τόνισε πως τόσο ο αριθμός των αεροσκαφών όσο και η μορφή που θα έχουν, είναι αρμοδιότητα του ΓΕΑ το οποίο θα εισηγηθεί στο ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια η πρόταση θα περάσει στην πολιτική ηγεσία για τελική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.
«Το στρατηγικό δόγμα της χώρας είναι η αποτροπή, εμείς θέλουμε το πιο εξελιγμένο, όχι αυτό που υπάρχει μόνο σήμερα αλλά αυτό που θα υπάρχει και αύριο» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass