«Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση με αγρότες

*Δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά πρέπει πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους, δήλωσε *Θα ωφεληθούν άμεσα οι παραγωγοί από το ρεύμα, ανέφερε ο Σκυλακάκης *Εντός των ημερών ανακοινώνεται μέτρο για 100% κάλυψη πληγέντων

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2024 7:00

ΑΘΗΝΑ
Διάλογο με δημοσιογράφους είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις διαδηλώσεις των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, ρωτήθηκε για το αν σκοπεύει να συναντηθεί με τους αγρότες από τα μπλόκα, μέσα στις επόμενες ημέρες, απαντώντας: «Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους...». Οι δημοσιογράφοι επέμειναν στην ερώτηση για το αν επίκειται συνάντηση μαζί τους, με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα». Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Τσιόδρια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες. «Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Από την πλευρά τους, οι αγρότες χαρακτηρίζουν τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή και σήμερα Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Χθες εξάλλου, έχουν προχωρήσει σε συμβολικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ. Στις 13:00 οι αγρότες του Νομού Σερρών, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, έκλεισαν (για 15 λεπτά) την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, όπως και για 15-20 λεπτά την Εγνατία και στο ύψος του Δερβενίου. Την ίδια ώρα, άλλοι αγρότες αναμένεται να έχουν φτάσει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.
Τα μπλόκα που σχεδιάζουν οι αγρότες
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγρότες εξετάζουν είτε την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, είτε το συντονισμένο αποκλεισμό των Εθνικών Οδών της χώρας. Ήδη πάντως η ένταση ανέβηκε στο μπλόκο της Χαλκιδικής ανάμεσα στους αγρότες και στην Αστυνομία, όταν η πορεία των αγροτών με τα 35 τρακτέρ ξεκίνησε από το μπλόκο της Χαλκιδικής και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν το κονβόι των βαρέων μηχανημάτων στο ύψος του Λακκώματος επί της Εθνικής Οδού Μουδανίων-Θεσσαλονίκης. Στόχος των διαμαρτυρόμενων είναι να προσεγγίσουν το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο του Γραφείου του.

Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Στα μέτρα για το ρεύμα που αφορούν τους αγρότες αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολλαπλές παρεμβάσεις και από κάποιες εξ αυτών αυτές οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα, όπως είπε.
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε ότι στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:
Μείον 10% στο αγροτικό ρεύμα
Ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών που έχουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται οι αγρότες και φτάνουν τα 87 εκατ. ευρώ, όπου στη μεν Θεσσαλία θα δοθούν 8 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ η ΟΕΒ εκεί θα περάσει στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με ρύθμιση των χρεών της, με το κράτος να πληρώνει το 75% των χρεών, ενώ παράλληλα στους υπόλοιπους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων θα γίνει ρύθμιση δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο.
Το πρόγραμμα «Απόλλων», με το οποίο θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών ώστε να δοθεί αποκλειστικά ρεύμα στους Οργανισμούς αυτούς, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με χαμηλότερη τιμή.
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε σχέση με τους συνεργατικούς οργανισμούς και τους αγρότες που έχουν συμβολαιακή γεωργία, όπου επίσης θα υπάρχει μια μακροχρόνια σύμβαση από τους παρόχους, πιθανότατα τη ΔΕΗ, ώστε μέσω φωτοβολταϊκών και μπαταρίας που θα επιδοτηθούν από το κράτος να έχουν επί δεκαετία ρεύμα 30% κάτω. Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι από το πρώτο και το δεύτερο κομμάτι των μέτρων θα επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες.

ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ανέφερε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, ωστόσο τόνισε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων. Αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων και στα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι ειδικά για τη Θεσσαλία προχωράει η απονιτροποίηση, οι προκαταβολές στο ζωικό και στο φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν σε 15 ημέρες και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για να καλυφθεί εισόδημα για τα επόμενα δύο χρόνια. «Βεβαίως έγιναν αστοχίες ειδικά με τις καθυστερήσεις στην κρατική αρωγή, αλλά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού από 5.000 έως 10.000», υπενθύμισε ο κ. Κελέτσης.

 

Μπλόκο από τρακτέρ στο τελωνείο Νίκης

ΑΘΗΝΑ
Στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στη Φλώρινα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς τη Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.
Καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης, διέρχονται εκατοντάδες φορτηγά από τη Βόρεια Μακεδονία με προορισμό δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη, στο Προσήλιο Κοζάνης και την Αχλάδα Φλώρινας, μεταφέροντας λιγνίτη για τις ανάγκες λειτουργίας των τριών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί μόλις 15 χλμ από τη γραμμή των συνόρων στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Νωρίτερα απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κτίριο της Αντιπεριφέρειας στη Φλώρινα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας τοποθέτησαν δέματα με άχυρο στην είσοδο του κτιρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπερειφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, ζήτησαν την αναθεώρηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, και πιο συγκεκριμένα να μην εγκριθεί καμιά εγκατάσταση Φ/Β από το Συντονιστικό της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην Δυτ Μακεδονία εάν προηγουμένως δεν ενταχθούν ως προτεραιότητα επενδύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας αλλά και του πρασινίσματος της παραγωγής τους.
Οι αγρότες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί οι προτάσεις για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στις αγροκτηνοτροφικές τους επιχειρήσεις απορρίπτονται με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στα δίκτυα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass