Ψήφισμα-ράπισμα για το κράτος δικαίου

Υπερψηφίστηκε από Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους, Πράσινους και Αριστερά

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2024 7:21

ΑΘΗΝΑ
Τραυματισμένη βγαίνει η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το ψήφισμα των τεσσάρων πολιτικών ομάδων (Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς) υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβουλίου κατατάσοντας και με τη βούλα της Ολομέλειας τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες.

Το ψήφισμα ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων. Υπέρ της έγκρισης τάχθηκαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Επίσης 26 ευρωβουλευτές απείχαν.
Το ψήφισμα ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όπως και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία και κατέληξε στην περικοπή κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη.
Οι παρασκηνιακές ενέργειες της κυβέρνησης με τις πλάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έφεραν -όπως αναμενόταν- αποτέλεσμα καθώς το ψήφισμα πέρασε με σχετικά άνετη πλειοψηφία όμως λειτούργησαν αναφανδόν ως πολιτική ασπίδα στον Έλληνα πρωθυπουργό που πασχίζει να μακιγιάρει το προφίλ του προοδευτικού ηγέτη.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η στάση που τήρησαν οι έλληνες ευρωβουλευτές στην ψηφοφορία αλλά και οι «επτά» του ΕΛΚ που ενέκριναν το ψήφισμα, σπάζοντας τη «γραμμή Βέμπερ». Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει μέσω του ψηφίσματος την εργαλειοποίηση των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών.
Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το λεγόμενο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε διαφορετικό εισαγγελέα, όπως και για τις πολιτικές πιέσεις, εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass