Συνεργασία Ελλάδας-NASA

*Ο Γεραπετρίτης υπέγραψε τη συμμετοχή στο «Αρτεμις» για την εξερεύνηση του διαστήματος *Συναντήθηκε με τον Αν. Μπλίνκεν

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2024 8:45

ΑΘΗΝΑ
Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Η θεματολογία του Στρατηγικού Διαλόγου είναι εξαιρετικά πλούσια και ανάμεσα στα θέματα φέρεται να είναι και η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega ξεκαθάριζαν πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως όλον τον σχεδιασμό που καταβάλλεται για να εκσυγχρονιστούν οι δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Η  ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν την τελετή υπογραφών, τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών.
«Είμαι ευγνώμων για την συνεργασία μας στο πρόγραμμα Αρτεμις στο πλαίσιο του 5ου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ. Η εταιρική σχέση μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πριν έναν χρόνο επισκέφτηκα την Αθήνα και ενισχύσαμε τον διάλογό μας. Συνεργαζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια, στηρίζουμε την Ουκρανία, προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αποκρινόμαστε στις φυσικές καταστροφές και υπερασπιζόμαστε στην διατλαντική συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουμε τα F-35 στη Ελλάδα» είπε αρχικά ο Μπλίνκεν.
«Μαζί θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Πάμε σε νέα σύνορα μαζί. Η Ελλάδα γίνεται μέλος μιας ομάδας κρατών που έχει στόχο την πιο ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μέσω της συμφωνίας αυτής θα βασιστούμε στη συνεισφορά της Ελλάδας και των εμπειρογνωμόνων της. Οπως είπε ένας αρχαίος Ελληνας, «η αστρονομία συγκινεί την ψυχή» πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΡΤΕΜΙΣ»
Το σχέδιο «Αρτεμις» θέλει να χρησιμοποιήσει τη Σελήνη ως ενδιάμεσο στάδιο, με τελικό προορισμό την αποστολή ανθρώπων στον ‘Αρη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, η NASA θα έχει δημιουργήσει έναν μικρό διαστημικό σταθμό (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Από αυτό το σταθμό θα ξεκινούν πλέον οι αποστολές προσελήνωσης, επανδρωμένες και μη, και σε αυτόν θα επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση του έργου τους στη σεληνιακή επιφάνεια.
Στόχος της NASA είναι να στείλει το 2024 δύο αστροναύτες (οπωσδήποτε την πρώτη γυναίκα, μαζί με έναν άνδρα) κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού και να έχει έως το 2028 εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ανθρώπινη παρουσία γύρω και πάνω στη Σελήνη. Για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι του προγράμματος «Αρτεμις», η NASA θα χρησιμοποιήσει τη διαστημική κάψουλα Orion (έχει ήδη κάνει μια μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση), την οποία θα μεταφέρει ο υπό κατασκευή τεράστιος πύραυλος Space Launch System (SLS).
Στο τέλος του 2020 προγραμματίζεται η πρώτη πιλοτική πτήση του SLS με την ονομασία «‘Αρτεμις 1», που θα στείλει γύρω από τη Σελήνη το μη επανδρωμένο Orion. Θα ακολουθήσει η αποστολή «‘Αρτεμις 2» το 2022, που θα στείλει τέσσερις Αμερικανούς αστροναύτες γύρω από τη Σελήνη. Το 2024 η αποστολή «‘Αρτεμις 3» θα μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες στο σεληνιακό διαστημικό σταθμό Gateway, που στο μεταξύ θα έχει τεθεί σε τροχιά. Στη συνέχεια, την ίδια χρονιά, οι δύο από αυτούς τους τέσσερις αστροναύτες θα επιχειρήσουν την επιστροφή στη Σελήνη μέσα σε μια άκατο που θα έχει κατασκευασθεί από ιδιωτική εταιρεία.
Παρόντες στην τελετή υπογραφών, ήταν ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass