Νικητής χωρίς αντίπαλο ο Κασσελάκης στο Συνέδριο

Δεν θα γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρόταση Φάμελου - Ν. Παππά * Εντονη αντιπαράθεση με Ολγα Γεροβασίλη

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2024 7:50
Αν θέλεις εκλογές σε 10 μέρες καν’τες μόνος σου, είπε στον Κασελάκη η Γεροβασίλη. Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου  δεν έχω λόγο να γίνουν, ανταπάντησε ο αναβαπτισθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημοποιώντας την «ανακωχή»   Αν θέλεις εκλογές σε 10 μέρες καν’τες μόνος σου, είπε στον Κασελάκη η Γεροβασίλη. Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω λόγο να γίνουν, ανταπάντησε ο αναβαπτισθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημοποιώντας την «ανακωχή»

ΑΘΗΝΑ
Τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, καθώς πέρασε από το Συνέδριο η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας για την αναβολή τους.

Αφού το Συνέδριο ψήφισε με ανάταση χεριών, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τον λόγο και είπε: «Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές. Πάμε Μπροστά».
Νωρίτερα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Όλγας Γεροβασίλη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του, ζήτησε καθαρές λύσεις και λύτρωση, με εκλογές στις 10 Μαρτίου. Η Όλγα Γεροβασίλη του ζήτησε να πάρει πίσω την πρόταση και το «βρείτε μου αντίπαλο».
«Αν θέλεις εκλογές σε 10 μέρες καν’τες μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις» του είπε. «Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης. Αναλυτικά:
Τέλος στο θρίλερ των τελευταίων 24ώρων με την συμβιβαστική λύση μη εκλογής νέου προέδρου έδωσε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και επικράτησε το σενάριο της αναβάπτισης του προέδρου του χωρίς κάλπες.
Το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, έδειξε να μην επιθυμεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε λίγους μήνες και επέλεξε να ψηφίσει τη συμβιβαστική πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, που προέβλεπε τη μη διεξαγωγή εκλογών.
ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, θέλησε να «χρεώσει» στην Όλγα Γεροβασίλη την υπαναχώρηση. «Η Ολγα Γεροβασίλη είπε εάν θέλεις σε έναν μήνα πήγαινε μόνος σου άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το Συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα» είπε.
ΔΕΝ ΑΠΕΣΥΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε διαμηνύοντας ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητά της. «Το Συνέδριο ειναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να ‘καταψηφίσει’ την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη», είπε, αναφέροντας ότι υπήρξαν τρεις προτάσεις: Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό.
Ακολούθησε η πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παπά-Γ. Τσίπρα να μη στηθούν κάλπες και πως η δική της πρόταση ήταν να γίνουν για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό.
Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητά της και την πρότασή της πως η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη. «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε. Σε ανάρτησή της εξάλλου, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να πάψει να λειτουργεί διχαστικά.
ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος, αναφερόμενος στον Στ. Κασσελάκη, είπε ότι «Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών». «Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον τον προσβάλλουν», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, υπονοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να τερματίσει τη συζήτηση στην πρόταση του κ. Φάμελλου και όχι στη δική του.
Διευκρινίσεις Π. Ρήγα
Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το Συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο». Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου - Παππά - Γ. Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία.   Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).
Όλοι τώρα προσβλέπουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πίνγκ πονγκ
Μετά από ένα ατελείωτο πινγκ πονγκ, που ξεκίνησε από την Πέμπτη όπου ο Στ. Κασσελάκης πέταξε το γάντι ζητώντας να του βρουν υποψήφιο και να πάνε σε εκλογές, συνεχίστηκε το Σάββατο, όταν η Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι Κασσελάκη και δήλωσε παρούσα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά «καθαρές λύσεις» και εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου.
Άλλωστε Νίκος Παππάς η στάση του οποίου έπαξε καταλυτικό ρόλο καθώς διαθέτει επιρροή στα μέλη της ΚΕ, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους είχε επισημάνει: «Αν το σώμα αποφασίσει να μην πάμε σε εκλογές, σημαίνει ότι ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο Κασσελακη».
Η άγρια κόντρα Κασσελάκη-Γεροβασίλη
Χθες  ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε προετοιμασμένος για την τελική σύγκρουση προτάσσοντας το «όλα ή τίποτα».
Στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, που διακόπηκε αρκετές φορές από το έντονο χειροκρότημα των συνέδρων, ζήτησε «καθαρές λύσεις με νέα εντολή από τη βάση που θα του λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Τώρα είναι η ώρα, για όλα ή τίποτε. Μου ζητάτε να μην πάμε σε εκλογή, αυτό όμως δεν γίνεται» είπε ξεκινώντας.
Ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε την παρέμβαση Τσίπρα όπως και την υποψηφιότητα που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη ενώ επιτέθηκε στα στελέχη που δεν τον στηρίζουν τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε: «Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήλθαμε από όλη την Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ήρθαν εδώ και κάθονται στις πρώτες σειρές, δεν χειροκροτάνε και έφθασαν εδώ περνώντας από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε στην εσωκομματική δημοκρατία. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και δώστε καθαρές λύσεις τώρα. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο πρόεδρος να έχει ανοικτό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες. Και να προχωρήσουμε στις άμεσες καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Αυτό θα δώσει μέλλον στο κόμμα. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλλουν την κλεψύδρα ανάποδα στις ευρωεκλογές ενώ θα προσπαθώ να κλείσω πληγές ετών, δεν μπορώ να γίνω. Εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με τη θέλησή σας με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τραντάξει τα οφίτσια και να φέρει την αναγκαία δομική διεύρυνση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα κερδίσει τη διεφθαρμένη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτόν τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών σας ζητώ και την ίδια εξουσιοδότηση θα ζητήσω και για την Όλγα Γεροβασίλη αν κερδίσει εκείνη. Ώστε να έχει χρόνο και να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση και να έχει την ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης για μία σύγχρονη αριστερά που θα λύνει τα σύγχρονα προβλήματα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας αλλά με τα χέρια λυμένα όχι δεμένα. Νέος πρόεδρος, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, ανάσα δημοκρατίας, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε καίει σε ότι σου τρώει την ψυχή».
«‘Ακουσα την Πέμπτη τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος: ‘αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε συρρίκνωση να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που μας κρατάνε όρθιους, τα μέλη μας’. Δεύτερον άκουσα την Όλγα Γεροβασίλη ότι ‘οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα, άκουσα την πρόκληση του προέδρου δηλώνω παρούσα’. Σας καλώ να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε με αυτό που έχουμε απέναντι. Ο ιστορικός ηγέτης μας ζητά νέα κάλπη, η συντρόφισσα βάζει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητά ο νυν και ο πρώην πρόεδρος και να υπάρχει υποψήφιος και να μη γίνονται εκλογές; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από την απόφαση μη εκλογών και να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια».
Ακολούθως μπήκε στα διαδικαστικά: Ας δούμε τι ζητούν: Σήμερα είναι Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, σε έναν μήνα θα είναι 24 Μαρτίου, παραμονή εθνικής εορτής, άρα εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα δίχως αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από έναν μήνα διαφωνούντες στα κανάλια και μετά Πάσχα και μετά σε ευρωεκλογές για να μη μείνει τίποτε όρθιο».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».
Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.
«Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης. Ακολούθησε η ψηφοφορία όπου η πλειοψηφία αντέκρουσε την πρόταση για εκλογή προέδρου.
Μόλις μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση Φάμελλου και σηκώθηκαν οι κάρτες - και ενώ είχε διακοπεί η live σύνδεση του Συνεδρίου -ο Στέφανος Κασσελάκης , σήκωσε και εκείνος το χέρι του, ζήτησε τον λόγο και είπε: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».
*Σε ανάρτησή της, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι θα συμβάλει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενόψει ευρωεκλογών, ωστόσο επανέλαβε ότι «προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά».
«Το Συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το Συνέδριο στην πρόκληση του «βρείτε μου αντίπαλο».
*Μετά από τη θυελλώδη χθεσινή τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση το κόμμα να μην πάει σε εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ποτό το βράδυ σε μπαρ στην Αθήνα.

 

Μεγάλη ήττα για Τσίπρα

tsipras.jpg

Το θρίλερ είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία επετέθη εναντίον όλων, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του, λέγοντας παράλληλα «όχι» σε λευκή επιταγή τριετίας. Παρότι ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός υπέδειξε ως μόνη λύση τις νέες εσωκομματικές εκλογές, το Συνέδριο δεν τον άκουσε και υπό την έννοια αυτή, το χθεσινό αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα και ήττα για τον Αλ. Τσίπρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass