Η ανάγκη για αίμα παραμένει συνεχής

Χρειάζεται αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, δήλωσε ο υφ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2024 9:50

ΑΘΗΝΑ
Με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων αίματος σε εθνικό επίπεδο και την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ε.Ο.ΘΑ., του ΠΑΣΠΑΜΑ και της ΠΕΠΠΑΜΑ, στο Υπουργείο Υγείας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου των ελλείψεων μονάδων αίματος με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς καθώς και οι προσπάθειες για αύξηση των αιμοδοσιών.


«Η ανάγκη για αίμα παραμένει συνεχής. Η κάθε αιμοδοσία αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές και συμβάλλει στην υποστήριξη ασθενών που χρειάζονται αίμα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε συλλογικά για να αυξήσουμε τις μονάδες αίματος τόσο μέσα από την αύξηση των αιμοδοσιών όσο και από την αναδιοργάνωση του συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Οι ποσότητες αίματος, συνέχισε, «που συλλέγουμε ετησίως ως χώρα είναι επαρκείς, αναλογικά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά παρατηρούνται ελλείψεις στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών έχει γίνει εδώ και μήνες μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας των δεδομένων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ».
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με τη συγκεντροποίηση του αίματος σε Κέντρα Αίματος. «Το πρώτο μεγάλο βήμα θα γίνει άμεσα με τη συγκεντροποίηση και την κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του Νομού Αττικής από το ΕΚΕΑ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη σε όλη τη χώρα». Στόχος, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «είναι να αξιοποιούνται όλες οι μονάδες αίματος έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών που έχουν ανάγκη σε όλη τη διάρκεια του έτους».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass