ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ!

Νέο «κούρεμα» 500 εκατ. στους δήμους

* Στο «κόκκινο» 40-41 δήμοι με απόκλιση άνω του 10% σε σχέση με τους στόχους

Δημοσίευση: 13 Νοε 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:11

Του Γιώργου Μακρή

Σε νέο «κούρεμα» της τάξης των 500 εκατ. ευρώ των κονδυλίων προς τους δήμους προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά όχι επειδή οι δήμοι εμφανίζουν έλλειμμα, αλλά επειδή εμφανίζουν μεν πλεόνασμα, όμως αυτό είναι μικρότερο από το προγραμματισμένο!

Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο προΐσταται, οι δήμοι εμφανίζουν μικρότερο από το προγραμματισμένο πλεόνασμα κατά 250 εκατ. ευρώ το 2014 και άλλα 150 εκατ. ευρώ (θα εμφανίσουν) το 2015. Ήδη, το έλλειμμα στο… πλεόνασμα αυξήθηκε (με νεότερα στοιχεία) στα 350 εκατ. ευρώ για το 2014, άρα έρχονται νέες περικοπές στην αυτοδιοίκηση με τα σενάρια που εξετάζονται να είναι δύο:

-Να δημιουργήσουν οι δήμοι έναν νέο κωδικό αποθεματικού στον οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν ένα ποσό ικανό για να καλυφθεί η απόκλιση του πλεονάσματος. Στον εν λόγω κωδικό τα χρήματα θα φαίνονται αλλά δεν θα μπορούν να «αντληθούν» μέχρις ότου επιτευχθεί το προγραμματισμένο πλεόνασμα.

- Να γίνουν περικοπές στην επιχορήγηση των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους – ΚΑΠ (πιθανόν να υπάρξει συνδυασμός των δύο σεναρίων).

Το ζήτημα είναι ποιοι δήμοι θα υποστούν τις περικοπές: όλοι ή οι 40-41 οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζουν απόκλιση άνω του 10% από τον στόχο του προϋπολογισμού τους με βάση τα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ;

Αποκαλύπτοντας όλα αυτά τα στοιχεία στη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Απ. Κοιμήσης ανέφερε ότι ο στόχος του πλεονάσματος έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε το Μεσοπρόθεσμο, από 513 εκατ. ευρώ σε 730 εκατ. ευρώ για το 2014 και σε 830 εκατ. ευρώ για το 2015, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι το προαναφερθέν μικρότερο πλεόνασμα δεν είναι «πραγματικό».

Κι αυτό, όπως εξήγησε, επειδή:

-Το Οικονομικό Παρατηρητήριο υπολογίζει στους προϋπολογισμούς των δήμων και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα αλλά έχουν μόνο υπογραφεί οι συμβάσεις.

-Στις δαπάνες των δήμων υπολογίζει και τα 55 εκατ. ευρώ που χορήγησε η κυβέρνηση στις περιφέρειες για να αποπληρώσουν οφειλές παρελθόντων ετών στη μεταφορά μαθητών.

-Επιπρόσθετα, συνυπολογίζει και την αύξηση κατά 30% στα προνοιακά επιδόματα που οφείλεται στην αύξηση των δικαιούχων λόγω της επιτάχυνσης της λειτουργίας των Κέντρων Αναπηρίας τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται, όμως, για μεταβιβαστικές πληρωμές και κακώς υπολογίζονται ως δαπάνες των ΟΤΑ.

«Πρόκειται για άνομες συμπεριφορές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ακολουθεί την εύκολη συνταγή, προχωρά σε οριζόντιες πολιτικές. Βάζει φταίχτες και νοικοκύρηδες στο ίδιο τσουβάλι. Να θυσιαστούν άλλοι φορείς του Δημοσίου που ενδεχομένως είναι άχρηστοι κι όχι η αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο κ. Απ. Κοιμήσης, επιφυλάσσοντας δυσάρεστη έκπληξη στον παριστάμενο υπουργό κ. Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Θ. Λεονταρίδη και τον υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο.

Ο κ. Αργ. Ντινόπουλος, στην αρχική του τοποθέτηση, είχε αποφύγει επιμελώς να κάνει την οποιαδήποτε (συγκεκριμένη) αναφορά στη χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό. «Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι και την ερχόμενη χρονιά θα απαιτηθεί προσπάθεια απ’ όλους», είχε πει επί λέξει τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθούν οι χρεωμένοι δήμοι.

Τελικά, στη δευτερολογία του, ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τα λεχθέντα του κ. Απ. Κοιμήση λέγοντας πως «αν υπήρξαν αποκλίσεις από το συνολικό προϋπολογισμό της αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε εκλογική χρονιά, που θα μπορούσε να είναι κατά μία έννοια η αιτία γιατί πριν τις εκλογές έγιναν κάποιες δαπάνες, ενώ για πρώτη φορά ως αυτοδιοίκηση ζήσαμε μια τόσο μεγάλη μεταβατική περίοδο που ήταν 4 μήνες (σ.σ. εννοεί από τις εκλογές μέχρι να αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές τον Σεπτέμβριο) κι ειδικά στους δήμους που υπήρξαν νέες δημοτικές αρχές ήταν λογικό να υπάρξουν τέτοια ζητήματα».

Ο κ. Αργ. Ντινόπουλος πρόσθεσε με νόημα πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξει συρρίκνωση των πόρων της αυτοδιοίκησης», φρόντισε δηλαδή να διαχωρίσει τη θέση του υπουργείου του από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα για την αναγκαιότητα λειτουργίας του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ ώστε, όπως σημείωσε, «να γίνεται έλεγχος που καταλήγουν τα 3 δισ. ευρώ τα οποία διατίθενται στην αυτοδιοίκηση από τα χρήματα των φορολογουμένων».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μείωση των εσόδων της αυτοδιοίκησης το 2014, μείωση που απέδωσε αφ’ ενός στο ότι ήταν εκλογική χρονιά κι αφ’ ετέρου στην επιβάρυνση των πολιτών με νέους φόρους καθώς και στο γεγονός ότι πολλοί δεν πληρώνουν αναμένοντας τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Εκτίμησε, όμως, ότι στους τελευταίους μήνες του 2014 τα έσοδα των ΟΤΑ θα αυξηθούν και συνέστησε μάλιστα στους δημάρχους να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα αυτό στις συζητήσεις τους με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Γ. Ντόλιος παρέθεσε επίσης και το εξής στοιχείο: το 2011 τα έσοδα των δήμων από ίδιους πόρους ανέρχονταν στο 60% του ύψους της επιχορήγησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσοστό που το 2012 ανέβηκε στο 90% και το 2013 αυξήθηκε στο 117%. Δηλαδή, πλέον τα έσοδα των δήμων από ίδιους πόρους είναι περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν από τον προϋπολογισμό.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνάντησης συμπεριλαμβάνονται ακόμη:

-Το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών προς τους δήμους να συνεργαστούν με ιδιώτες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. «Οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν στενά συνεργαζόμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση πράγματι να προσφέρουν. Είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε η αυτοδιοίκηση να δραστηριοποιηθεί», συνέστησε ο κ. Αργ. Ντινόπουλος.

-Η διαβεβαίωσή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος της εθελοντικής ενδοδημοτικής κινητικότητας (ήδη έχουν γίνει 2.950 μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων).

-Το μήνυμά του κ. Ντινόπουλου ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει. «Δεν είμαι ικανοποιημένος σε πολιτικό επίπεδο από το γεγονός ότι υπήρξαν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων οι οποίες ετάχθησαν εναντίον της αξιολόγησης. Ο νόμος για την αξιολόγηση είναι νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων κι αλίμονο αν δεν εφαρμόζουμε τους νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν», σημείωσε.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass