ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ «ΔΙΚΟΥΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

ΕΝΦΙΑλτης για την κυβέρνηση!

Δημοσίευση: 14 Νοε 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:12

 

ΑΘΗΝΑ

Σε "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση μετατρέπεται το ζήτημα με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, την τελευταία στιγμή, καθώς φέρεται να μην εγκρίθηκε από την τρόικα.

Τα "πυρά" έρχονται σωρηδόν, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές που προειδοποιούν ότι δεν θα το ψηφίσουν. Η τροπολογία κατατέθηκε χθες το μεσημέρι παρά τις οξείες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτή, μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς και οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ ως και τον Φεβρουάριο, καθώς και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

Μάλιστα, η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία ξεκαθαρίζει πως «από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη ή απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».

Η σχετική πρόβλεψη ικανοποιεί πλήρως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και ΕΕ τα οποία υποστήριζαν πως η υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των οφειλών του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα οδηγούσε μέσα στο τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου σε απώλειες εσόδων 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας μη εφικτό το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, κλειδώνει πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου) εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το πρώτο "αντάρτικο" εκδηλώθηκε από τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον κ. Χαρδούβελη για απαξίωση της Βουλής. Η απαξίωση αυτή "επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε, να θέλουν τώρα να τον ψηφίσουμε διαφορετικά. Αυτό τώρα δεν θα γίνει τουλάχιστον από τον ομιλούντα".

"Η ψήφος μου στην κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής", πρόσθεσε.

Την προσωπική διαμαρτυρία της και συναδέλφων της "για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών" εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απευθείας κατάθεση της τροπολογίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, από τις 70 έως 100 δόσεις στην Ολομέλεια.

Να ζητήσει συγγνώμη ο Γκίκας Χαρδούβελης και "επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του" είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος.

Αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

"Προφανώς εδώ υπάρχει θέμα", τόνισε, σημειώνοντας: "Χάσαμε επικοινωνιακά το όλο θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό".

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, εξέφρασε τη δυσφορία του μιλώντας για "πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση".

Ο ΧΡ. ΣΤΑΊΚΟΥΡΑΣ

Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

"Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72- 100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000- 1.500.

Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 -και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τις 10- 16 δόσεις", σημείωσε.

"Εφόσον δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, εάν δεν πληρωθούν, μπορούν να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση οφειλών", πρόσθεσε.

ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ;

Στο μεταξύ, το κλίμα είναι βαρύ στο υπουργείο.

Σύμφωνα με το Parapolitika.gr, την πρόθεσή της να παραιτηθεί εκφράζει από το απόγευμα της Τετάρτης, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς θεωρεί ότι επιχειρείται να της "φορτώσουν" τις αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες -όπως τονίζει- ελήφθησαν άνωθεν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ: "Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα", αναφέρει.

"Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων", προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

"Μεταξύ όλων των περίφημων τροπολογιών υπάρχει μία ξεχωριστή που αναδεικνύει τον μεγάλο πανικό της κυβέρνησης", είπε ο Θ. Δρίτσας,σημειώνοντας ότι "η συγκεκριμένη τροπολογία δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει".

Η ΔΗΜΑΡ

"Οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αποδεικνύουν ότι με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες δεν ασκείται πολιτική", αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

"Μπροστά στις πιέσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών εξαιρεί από τη ρύθμιση τους βεβαιωμένους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν εξαντλήσει ήδη τις φοροδοτικές τους ικανότητες".

ΟΙ ΑΝ.ΕΛ.

"Η Βουλή των Ελλήνων καλείται για ακόμη μία φορά να γίνει Βουλή της τρόικας και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ να πάρουν πίσω πρόσφατη ψήφο τους για τις 100 δόσεις και να υπερψηφίσουν τροπολογία - εντολή της τρόικας. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική κατάντια που απορρέει από τα μνημόνια", αναφέρει ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Η εξαίρεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εγείρει την αγανάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι "αποτελούν τον συνήθη στόχο της κυβέρνησης για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass