«Αρωμα» ευρωεκλογών στο συνέδριο της Ν.Δ.

Η επίθεση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση και η αυτοκριτική * Τι δηλώνουν στην «Ε» υπουργοί και υποψήφιοι ευρωεκλογών

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 17:00

ΑΘΗΝΑ (Του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Ρούστα)
Έντονο προεκλογικό χαρακτήρα ενόψει και των ευρωεκλογών είχε το 15ο Συνέδριο της Ν.Δ. που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, καθώς όλες οι ομιλίες, αλλά και οι πυκνές επαφές των «γαλάζιων» υποψηφίων στις εκλογές του Ιουνίου, αποσκοπούσαν στη συσπείρωση της κομματικής βάσης, ενώ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ότι η Ν.Δ. από αύριο Δευτέρα, ξεκινά την αντεπίθεσή της, στον δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Βέβαια συνέδριο χωρίς κάλπες δεν έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ωστόσο τα βλέμματα των ΜΜΕ ήταν στραμμένα στις εσωκομματικές ισορροπίες, μιας και οι ομάδες Καραμανλή, Σαμαρά, μετά τη σιωπηλή στάση των αρχηγών τους, θέλησαν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο συνέδριο.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο, ενώ δεν έλειψε η αυτοκριτική, κυρίως σε θέματα ασφάλειας των πολιτών. Υπενθύμισε δε, ότι «η Ν.Δ. υπερασπίζεται σταθερά και με συνέπεια τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται …κατά το δοκούν».
Κυρ. Μητσοτάκης
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους του κόμματος και στα γεγονότα που σημάδεψαν τις θητείες τους, επίσης στα γραφεία του κόμματος από τη Ρηγίλλης, στη Συγγρού μέχρι και σήμερα στην οδό Πειραιώς, ενώ υπενθύμισε «την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας την Ελλάδα του 2024 σε αναπτυξιακή τροχιά, η οποία αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειωμένη ανεργία».
Το συνέδριο είναι διπλά εορταστικό: συμπίπτει με τα γενέθλια της δημοκρατίας, συμπίπτει και με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, με τον μισό αιώνα ζωής του πολιτεύματος και με το ιωβηλαίο του κόμματος, που αποκατέστησε τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην οικονομία, η οποία όπως φαίνεται θα «παίξει» πολύ στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την θεωρεί «το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα αγκάθια της εποχής που είναι η εξελισσόμενη βία και παρανομία και το φαινόμενο του «bullying». Σχολιάζοντας δε την επικαιρότητα δήλωσε: «Όταν όμως μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμενη, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και λέμε: ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει. Και λέμε επίσης: ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές. Όμως, να προσθέσουμε και ένα ακόμα «ναι»: ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον Κυριάκο Βελόπουλο, κάτι που μαρτυρά πως η ΝΔ θέλει να προασπίσει τη δεξιά πλευρά της στις ευρωεκλογές, αφού βάσει δημοσκοπήσεων από κει προέρχονται οι όποιες φυλλορροές εμφανίζει. «Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας. Ένας εισαγόμενος αρχηγός ο οποίος, χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία, προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό «λεφτόδεντρο» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα. Δίπλα του ένας δεύτερος Πρόεδρος αρχίζει να «βάφει» το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία. Κάθε φορά που καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οι πολίτες την επιστρέφουν ως πεποίθηση δυσπιστίας προς τη δική τους προπαγάνδα και πρακτική. Το φάσμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν, όμως, και αρκετές ακραίες φωνές. Άλλες μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και άλλες εκτοξεύουν μόνο συνθήματα γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν. Το παζλ συμπληρώνεται από έναν τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας. Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης.
Τέλος ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «όσοι σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, να γνωρίζουν πως έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος «αψήφιστη». Άλλο θέλει να δηλώσει φεύγοντας από το χέρι του ψηφοφόρου και άλλη απάντηση του επιστρέφει τελικά με το αποτέλεσμα. Εκείνος, μπορεί να επιδίωκε ίσως να καταγράψει τη διαφωνία του με έναν επιμέρους χειρισμό, όμως αυτή η επιλογή λειτουργεί παραμορφωτικά».
*ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πρώτη ημέρα εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο Μέγαρο και το «ενσταντανέ» που κέρδισε τους φωτογράφους ήταν αυτό μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Οι δύο πρώην «γαλάζιοι» πρωθυπουργοί συναντήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου και αντάλλαξαν όχι μόνο θερμή χειραψία, αλλά και… θερμό εναγκαλισμό. Μάλιστα, οι δυο τους συνομίλησαν και για αρκετή ώρα πριν λάβουν τις θέσεις τους. Αντιθέτως μάλλον τυπική, αν όχι ψυχρή, ήταν η χειραψία που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στο Ζάππειο.
*ΟΝΝΕΔ
Ξεχωριστό τόνο στο Ζάππειο έδωσε η ΟΝΝΕΔ, με συνθήματα και βεγγαλικά, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ορφέας Γεωργίου «η ΟΝΝΕΔ σήμερα αριθμεί περί τα 100.000 ενεργά μέλη. Αριθμός ρεκόρ για πολιτική νεολαία αλλά και αριθμός ουσίας. Τα μέλη μας, οι άνθρωποί μας δεν είναι απλά ένας αριθμός. Είναι 100.000 άνθρωποι με ιδέες, με προτάσεις, με όρεξη να προσφέρουν για το καλό της Οργάνωσης, για το καλό της παράταξης, για το καλό της δικής μας γενιάς».
Να σημειωθεί ότι παρούσα στο γαλάζιο συνέδριο ήταν και η ΟΝΝΕΔ Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Μαϊμουλιώτη. Στη φωτογραφία διακρίνονται μαζί με τον Καραγιάννη Γιώργο (Γραμματέα ΔΑΠ ΝΔΦΚ Λάρισας), την Τζένη Κάκκα (στέλεχος ΟΝΝΕΔ) και τον Γρηγορίου Γιάννη (περιφερειάρχη ΟΝΝΕΔ Θεσσαλίας).
Χθες το απόγευμα σε μία από τις πολλές θεματικές ενότητες του Συνεδρίου μίλησε και ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων και ο μοναδικός Θεσσαλός στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Αχιλλέας Κέλλας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «Ε»
-Αδ. Γεωργιαδης
Ο Υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στην «Ε» για το 15ο γαλάζιο συνέδριο: «Το 2024 αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα επετειακό ορόσημο καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτά τα 50 χρόνια, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου και καθόρισε με τις σωστές επιλογές και τις κατάλληλες αποφάσεις την τύχη της πατρίδας μας. Η Νέα Δημοκρατία έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ισορρόπησε ανάμεσα στις συντηρητικές και τις φιλελεύθερες αξίες. Ανανεώθηκε σε πρόσωπα και ιδέες και υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, μισό αιώνα μετά, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ενωμένη και πιο ισχυρή από ποτέ. Και η Ελλάδα μας, με σταθερά βήματα και εντατική δουλειά, προχωράει μπροστά και επενδύει στο μέλλον. 50 χρόνια Νέα Δημοκρατία, 50 χρόνια στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Δημ. Παπαστεργίου
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε την «Ε»: Μισός αιώνας Νέας Δημοκρατίας. Μια διαδρομή ταυτισμένη με το μισό αιώνα Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Η παράταξή μας πιστή στις αρχές και στις αξίες του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εργάζεται καθημερινά για το μέλλον της χώρας μας. Για ένα κράτος ψηφιακό, για μια χώρα εξωστρεφή, για μια οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Διαχρονικά παραμένουμε η παράταξη της συνέπειας λόγων και έργων. Αυτή την αρχή εκτιμούν οι πολίτες, την άρθρωση της αλήθειας, τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, χωρίς προσμέτρηση του πολιτικού κόστους. Για αυτό και μας εμπιστεύονται. Μέσα στη πορεία των ετών, η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε συχνά να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Πάντα το έκανε, χωρίς συνθήματα, αλλά με λογική και με την καθοδήγηση των ειδικών. Όπως ακριβώς πράττουμε και με το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Οι μνήμες του Φθινοπώρου, τότε που βιώσαμε έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις καταστροφικές πλημμύρες, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων των Ελλήνων και πολύ περισσότερο σε εμάς των Θεσσαλών. Ως Κυβέρνηση δεσμευθήκαμε ότι η Θεσσαλία θα αναγεννηθεί με καλύτερες υποδομές από πριν, πιο δυνατή από πριν. Κι αυτό κάνουμε. Έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, ακούμε με προσοχή τις επιστημονικές συμβουλές και συντονισμένα εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας».
Βασ. Κοντοζαμανης
Ο πρώην Υφυπουργός Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε στην «Ε»: Η Νέα Δημοκρατία στέκεται περήφανα και αποτελεσματικά απέναντι στην κρισιμότητα της εποχής που βιώνουμε, η οποία έχει φέρει στο επίκεντρο της προσοχής μας πολυάριθμα και περίπλοκα ζητήματα. Η προστασία της Πατρίδας, η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, καθώς και η δέσμευση με τις αρχές του παραδοσιακού φιλελευθερισμού, είναι ταυτόχρονα προτεραιότητες αλλά και χρέος. Η πρωταγωνιστικότητα της Νέας Δημοκρατίας ανάγεται χρονικά αρκετά πίσω, καθώς φέτος γιορτάζουμε τα 50 της χρόνια. Οι πολίτες μπορούν να νιώθουν σίγουροι με την κυριαρχία της, και οι λόγοι είναι ασυζητητί πολλοί. Η Νέα Δημοκρατία θεμελιώνεται και δεσμεύεται με την προάσπιση των αξιών του πολιτεύματος και την υπεράσπιση της Πατρίδας και του Έθνους σε κάθε επίπεδο. Πρόκειται για ένα κόμμα που σέβεται και επαινεί τις αρχές, τις αξίες, και την ιστορική πορεία του ελληνισμού. Η δέσμευσή της στο φιλευρωπαϊκό ιδεώδες είναι επί του πρακτέου δέσμευση εξυπηρέτησης του συμφέροντος των πολιτών. Με σταθερά βήματα, συνέπεια και συνέχεια, η Ελλάδα κατορθώνει με τη Νέα Δημοκρατία να προστατεύσει το πολίτευμα, την παράδοση, και τις πατριωτικές ιδέες και αξίες μας. Πορευόμαστε λοιπόν προς τον δρόμο των ευρωεκλογών, υπό την ηγεσία του Προέδρου και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μένοντας προσηλωμένοι στις αξίες μας. Για μια ακόμα τεράστια νίκη. Για τα παιδιά μας. Για την Πατρίδα. Για την Ευρώπη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass