«Σύγκρουση» στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΠΥΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ *Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ *ΜΙΧ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ;

Δημοσίευση: 11 Απρ 2024 9:00

ΑΘΗΝΑ
Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εξαιτίας της απόφασής της να μην στηρίξει την αναθεωρημένη σύμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, προκαλώντας την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση.
«Είναι στο DNA μας η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δε χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν. Εμείς θα τη στηρίζουμε, κι εσείς ας μην υπερψηφίζετε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση μηδενιστική λογική, καθώς, όπως είπε, ενώ η χώρα λαμβάνει επιπλέον δισ. που δεν χρειάζεται να επιστραφούν, η αντιπολίτευση επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία. «Πώς είναι δυνατόν να παίρνει η Ελλάδα 18,2 δισ. ευρώ, που δεν χρειάζεται να τα επιστρέψουμε, για να στηρίξουμε κοινωνικά προγράμματα και αναβαθμίσεις νοσοκομείων και εσείς να μην το αναγνωρίζετε», όπως διερωτήθηκε.
Με το βλέμμα μάλιστα στην προσφυγή στην ευρωκάλπη, ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε μήνυμα στις ευρωεκλογές, η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σύμβαση που κυρώθηκε από την Ολομέλεια, η χώρα μας θα λάβει επιπλέον επιχορηγήσεις ύψους περίπου 793,67 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του REPowerEU, ενώ την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στο προσάρτημα στην δανειακή σύμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης, αυξήθηκε το ποσό που θα διατεθεί στη χώρα μας ως δάνεια με το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Ο ΣΩΚΡ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ
«Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται όχι η μεγάλη ευκαιρία, αλλά η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το Ταμείο.
Είπε ότι «δεν υπάρχει πλέον το πολιτικό σκηνικό του 41%» και πως «η κοινωνία έχει ισχυρή ανασφάλεια και έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», εκτιμώντας ότι «οι ευρωεκλογές θα φέρουν σίγουρα ανατροπές». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει προοδευτική διέξοδο και απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας», είπε.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και ότι ωφελούνται λίγοι και ισχυροί. «Θεωρείτε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σάς ανήκει. Το ίδιο γίνεται και με τη χώρα. Θεωρείτε ότι το 41% αποτελεί free pass για να διαχειριστείτε τα πάντα χωρίς καμιά λογοδοσία, χωρίς να κάνετε αποδεκτή καμιά πρόταση», είπε ο κ. Φάμελλος. Μίλησε για ελάχιστη διαβούλευση και για αδιαφάνεια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για την λογοδοσία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τον Ιούλιο του 2022. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά έργα και πως ούτε η Αυτοδιοίκηση μαθαίνει κάτι από αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρώτησε σε πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν οι πόροι, πόσοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν και με τι ποσοστό δανείου και επιχορήγησης ανά εργαζόμενο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαιώνιση των ολιγοπωλίων σε λίγους τομείς. Ζήτησε απ’ την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία προγράμματα που εξαγγέλλονται χωρίς να υλοποιηθούν εδώ και χρόνια: Εξοικονομώ-Επιχειρώ. Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Ενεργειακές κοινότητες. Εξοικονομώ. Ανέφερε ακόμη ότι υποχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τους στόχους ενεργειακής αναβάθμισης και κλιματικής ουδετερότητας, ότι το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
Ο κ. Φάμελλος είπε καταληκτικά ότι τα τελευταία πέντε χρόνια χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες παρότι υπήρχε καθαρός διάδρομος και πως η διαχείριση των πόρων απ’ την κυβέρνηση δεν απαντά στην οικονομική κρίση ούτε στα μεγάλα αδιέξοδα της ανθεκτικότητας.

Ο ΜΙΧ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ
Με ανάρτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Μιχάλης Κατρίνης απάντησε στις επικρίσεις της ΝΔ ότι δεν ψήφισε στη Βουλή για επιπλέον δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης «αναρωτιέται» γιατί το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» στον επιπλέον δανεισμό 5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως λέει η ΝΔ, δεν ψηφίσαμε την «επιπλέον χρηματοδότηση» της χώρας. Χρηματοδότηση για ποιούς, όμως; Ταμείο Ανάκαμψης για ποιούς, όμως;», υπογράμμισε ενώ υποστήριξε:
* Το 85% των δανειακών πόρων έχει δοθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 97% των επιχειρήσεων της χώρας.
* Τα 4,5 δις δανείων έχουν δοθεί σε 200 όλες και όλες επιχειρήσεις σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και 700.000 ενεργών επαγγελματικών ΑΦΜ με το 99% των επιχειρήσεων να αποκλείεται εξαρχής, αφού όλες και όλες 500 έχουν υποβάλλει αίτηση για τα δάνεια.
* Όταν δάνεια και εκταμιεύσεις παραμένουν «παρκαρισμένα» σε ενδιάμεσους φορείς και δεν διοχετεύοντει στην πραγματική οικονομία, με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προΰπολογισμού της Βουλής να επισημαίνουν την καθυστέρηση διοχέτευσης των πόρων.
* Όταν η αδιαφάνεια κυριαρχεί παντού, αφού κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται οι προκαταβολές, σε ποιούς υπεργολάβους κατευθύνονται οι πόροι, ποιά έργα απεντάχθηκαν, ποιοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι των χρημάτων.
Ένα Ταμείο Ανάκαμψης κομμένο και ραμμένο για επιχειρήσεις που έχουν 3 χαρακτηριστικά: Είναι πολύ λίγες, είναι πολύ μεγάλες, είναι πολύ φιλικές προς την ΝΔ», σχολίασε ο κ. Κατρίνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass