ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Νέα τραγωδία με τουλάχιστον 34 πρόσφυγες –μάρτυρες

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2015 0:09

 

ΑΘΗΝΑ

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, από την τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη, έντεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια) δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.

Από τα ξημερώματα το Λιμενικό μέσω του αριθμού 112 πήρε επείγον σήμα για λέμβο σε κίνδυνο, με αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών.

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma, ενώ πλωτά του λιμενικού έσπευσαν στο σημείο από τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν και να φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.

Στην περιοχή οι έρευνες συνεχίζονται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν πάνω στο ξύλινο σκάφος.

Πάντως, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τους διασωθέντες, προκύπτει ότι το σκάφος μετέφερε περισσότερους από 120 πρόσφυγες.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: "Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε.

Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης. Οφείλει να δρα με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά και δεσμευόμενη από τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν".

Αντίδραση από ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το σημερινό τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε.

Και το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Η αμηχανία και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ταυτόχρονα στη Μεσόγειο να χάνονται καθημερινά δεκάδες αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά. Τώρα είναι η ώρα, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, να εργαστούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα».

Αντίδραση από το Ποτάμι

«Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ' αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά», τονίζει το «Ποτάμι».

Στην ανακοίνωση του κόμματος προστίθεται ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική. Και η Ελλάδα ούτε καν αυτήν. Η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. Ούτε μονομερώς από ένα ή δύο πλούσια κράτη.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς και ένταξης των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες. Πρέπει να υπάρξει διακριτός και ευέλικτος μηχανισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές και θα συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφοράς και φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με το «Ποτάμι», «η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση. Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή εντόπισε το μέγεθος του προβλήματος και έβαλε το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Οι επεξεργασμένες προτάσεις μας παραμένουν σε κάποια κυβερνητικά συρτάρια. Το Ποτάμι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να μην γινόμαστε συνένοχοι της τραγωδίας των αθώων».

Αντίδραση Λαϊκής Ενότητας

"Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με θύματα πρόσφυγες πολέμου, αναδεικνύει το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής της «Ευρώπης – Φρούριο». Φανερώνει την υποκρισία των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της ΕΕ, που ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανθρώπινες εκατόμβες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εισηγούνται την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το κύμα των προσφύγων είναι συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων που ΕΕ και ΗΠΑ υποδαυλίζουν.

Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Οι πρόσφυγές πρέπει να μπορούν να περνούν με ασφάλεια από τη χώρα μας στη διαδρομή τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι ο προορισμός τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διάνοιξη ασφαλούς λωρίδας διέλευσης για τους πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης".

Νεκρός και 22χρονος Σύρος πρόσφυγας στον Αξιό

Νεκρός εντοπίστηκε 22χρονος Σύρος πρόσφυγας ο οποίος αγνοείτο από την περασμένη Δευτέρα στον Αξιό ποταμό, στην περιοχή των Ευζώνων, όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει κάθετα τον ποταμό, παρασύρθηκε από τα νερά.

Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε από αλβανικής καταγωγής βοσκό. Όπως έγινε γνωστό, η σορός του βρέθηκε σε παρόχθια περιοχή του Αξιού, κάτω από κορμό δένδρου, και σε απόσταση 1 με 1,5 χλμ από το αρχικό σημείο όπου είχαν χαθεί τα ίχνη.

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κιλκίς, όπου αναγνωρίστηκε από τον 20χρονο αδελφό του.

Ο 22χρονος Ουαλίντ είχε φτάσει μαζί με τον αδελφό του και άλλους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα, με σκοπό να ταξιδέψουν στην Ευρώπη –πιθανότατα- μέσω της «βαλκανικής οδού».

Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, η παρέα των Σύρων προσέγγισε από την πλευρά των Ευζώνων τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά δεν μπόρεσε να εισέλθει στο έδαφος της γειτονικής χώρας κι έτσι οι αλλοδαποί υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν προς την Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Σύρος στην προσπάθεια να κερδίσει χρόνο βούτηξε στα νερά του Αξιού, σε σημείο της ανατολικής όχθης του ποταμού, περίπου 200 μέτρα βόρεια από τη γέφυρα της Ειδομένης.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο 22χρονος δεν έκανε σωστή εκτίμηση του ύψους των υδάτων στο σημείο εκείνο, ενώ, την ίδια ώρα, ο αδελφός του κατέθεσε ότι ο Ουαλίντ γνώριζε κολύμπι.

*Μήνυμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, έστειλε από την Μυτιλήνη η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου η οποία ηταν επικεφαλής σύσκεψης για το μεταναστευτικό.

Εξάλλου στη Μυτιλήνη αναμένονται εντός της ημέρας δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να παραλάβουν μετανάστες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass