ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Η Ουγγαρία δέρνει, η Ευρώπη συζητά…

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2015 1:15

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Δακρυγόνα, ξύλο και τεθωρακισμένα περίμεναν τους πρόσφυγες στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Η Βουδαπέστη έθεσε σε εφαρμογή την πολιτική των «κλειστών συνόρων», μόνο που η πράξη  αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι η θεωρία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις σκηνές στα σερβοουγγρικά σύνορα. Η Ουγγαρία επιμένει ότι ότι τα σύνορα κλείνουν εντελώς για τις επόμενες 30 ημέρες, ωστόσο όλο και περισσότεροι είναι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν.

Ένταση επικρατεί και στην Κροατία και συγκεκριμένα στην πόλη Τόβαρνικ, όπου χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες προκειμένου να επιβιβαστούν σε τρένα για να μεταβούν στο Ζάγκρεμπ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι πρόσφυγες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ορισμένα άτομα κατέρρευσαν μέσα στην ένταση.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε στη συνέχεια, αλλά αργότερα πρόσφυγες έσπασαν ξανά τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν προς τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα γύρω χωράφια.

«Θέλουν να μας πάνε σε καταυλισμούς, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό» είπε ένας άνδρας στο πρακτορείο Reuters.

Περίπου εκατό μέλη των δυνάμεων καταστολής κρατούσαν το πλήθος μακριά από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς αρκετοί πρόσφυγες απειλούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι για το Ζάγκρεμπ, περπατώντας στις ράγες.

Η κυβέρνηση έστειλε λεωφορεία, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει την κατάσταση.

* Ο ευρωπαίος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως η άσκηση βίας και το ύψωμα τειχών δεν μπορεί να σταματήσει τα προσφυγικά ρεύματα, μιλώντας από τη Βουδαπέστη.

«Έχουμε ηθικό καθήκον να παρέχουμε προστασία» τόνισε, καλώντας την Ουγγαρία να συνεργαστεί με τους «28» στην προσφυγική κρίση -μία ημέρα μετά τις εικόνες στο φράχτη που προκάλεσαν την αντιδράσεις ακόμη και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την ουγγρική πρωτεύουσα, ο Δ.Αβραμόπουλος ανέφερε χθες πως «τα τείχη και η βία δεν είναι λύση».

«Η πλειονότητα όσων φτάνουν είναι Σύριοι. Πρόκειται για ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται την προστασία μας» τόνισε ο επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ

Μόλις τρεις μέρες έχουν απομείνει από την επίσημη έναρξη του Oktoberfest, της περίφημης γιορτής της μπίρας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόναχο και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο. Το γιορτινό κλίμα ωστόσο σκιάζει φέτος η προσφυγική κρίση. Εν αναμονή περίπου έξι εκατομμυρίων τουριστών, ο δήμαρχος βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να διαχωρίσει, από τον σταθμό κιόλας, πρόσφυγες και επισκέπτες.

Σύμφωνα με το γερμανικό Focus, η μεγάλη ανησυχία του δημάρχου Ντίτερ Ράιτερ είναι ότι η μαζική άφιξη τουριστών στην πόλη θα ολοκληρώσει το χάος που ήδη επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου έχουν φθάσει περί τους 20.000 πρόσφυγες και χιλιάδες ακόμη αιτούντες άσυλο αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα:

- Γερμανικό νοσοκομείο προειδοποίησε ότι σύροι πρόσφυγες τρώνε δηλητηριώδη μανιτάρια που τους θυμίζουν μανιτάρια που είχαν στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ήδη έχουν καταγραφεί 35 περιπτώσεις και οι Αρχές έχουν τοποθετήσει πινακίδες σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους στα αραβικά και τα κουρδικά.

- Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας που είχε διακοπεί εδώ και μία εβδομάδα άνοιξε ξανά, ενημέρωσε η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία OeBB.

- Φράχτες κατά μήκος των συνόρων της χώρας ζητά ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

…ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε χθες μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μιρό Τσεράρ: «Δοκιμαζόμαστε. Αυτή τη φορά πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν επιθυμούμε μία Ευρώπη, στην οποία ο καθένας να προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματά του στους ώμους του άλλου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας είπε ότι η χώρα του θα προστατεύσει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα. «Περιοριζόμαστε από τους κανόνες, τους οποίους σκοπεύουμε να τηρήσουμε με συνέπεια» σημείωσε.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια «πραγματική λύση» στη μεταναστευτική κρίση αντί μια αντιπαραγωγική συζήτηση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των αιτούντων άσυλο.

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργά (στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης), βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε εθελοντική βάση» ανέφερε ο Σομπότκα σε δήλωσή του.

Η Σλοβενία είναι η τελευταία μιας σειράς χωρών που επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία. Μάλιστα, ενημέρωσε την Κομισιόν ότι τα σύνορά της με την Ουγγαρία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η κίνηση της Σλοβενίας δεν συνιστά παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό -όπως και αυτά που ελήφθησαν από τη Γερμανία στις 13 Σεπτεμβρίου και την Αυστρία στις 15 Σεπτεμβρίου- είναι προσωρινής φύσης και επιβλήθηκαν για λόγους εσωτερικής ασφάλειας.

* Η Ευρώπη «έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί» και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη σκιά των σοκαριστικών σκηνών βίας στα ουγγρικά σύνορα που στιγματίζουν την Ένωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass