ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Συμφωνίες 6,5 δισ. με Κίνα

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2014 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:33
ΑΘΗΝΑ
Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κίνας και το περαιτέρω πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών εξέτασαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κομίζοντας συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Οι δύο άνδρες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, όπου ανταλλάχθηκαν θερμά λόγια.
Ο κ. Λι αναφέρθηκε στα φιλικά του αισθήματα απέναντι στην Ελλάδα και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με πολιτισμό και Ιστορία, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση".
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η χώρα του δεν εγκατέλειψε ποτέ τη σχέση συνεργασίας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι "η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής των ελληνικών ομολόγων, θα παροτρύνουμε τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τους κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και τους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα", προκαλώντας χαμόγελα στον Α. Σαμαρά.
"Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις", είπε.
Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
"Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.
"Εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας", είπε.
Και πρόσθεσε: "Θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες".
"Με τον φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Εφέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, ένα καινούργιο ρεκόρ, και απάντησε ότι "θα κοιτάξουμε, η δική μας αύξηση να είναι με έναν ρυθμό μετριοπαθή, διαφορετικά εδώ θα υπάρξει πρόβλημα με ενάμισι δισ. κινέζους", είπε.
Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις: "Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας".
* Από την πλευρά του, ο κινέζος πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων τον Μάιο, τονίζοντας παράλληλα ότι όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παραμένοντας «ένας μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής».
«Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα».
«Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε» είπε ο Λι Κετσιάνγκ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».
* Ο κινέζος πρωθυπουργός έφτασε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" χθες το μεσημέρι. Εκεί τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, συνοδεία υπουργών.
Κατόπιν οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα και ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Κίνας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου του κινέζου πρωθυπουργού στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος.
Αμέσως μετά ο κινέζος πρωθυπουργός μετέβη στο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό και ακολούθησε επίσκεψη του στη Βουλή.
Το βράδυ ο κ. Σαμαράς παρέθεσε επίσημο δείπνο στον κινέζο ομόλογό του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σήμερα Παρασκευή ο κ. Κετσιάνγκ θα επισκεφτεί μαζί με τον κ. Σαμαρά τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.
Το Σάββατο, Κετσιάνγκ και Σαμαράς θα επισκεφθούν το Ηράκλειο της Κρήτης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass