ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» ΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΥΠΕΚΑ: Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στη «Μικρή ΔΕΗ»

Βούλτεψη: Κανένα θέμα εντός κυβέρνησης*ΣΥΡΙΖΑ: προχωρούν σε νέα μνημονιακά εγκλήματα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2014 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:42
 
 
 
ΑΘΗΝΑ
Με βελτιώσεις, κυρίως φρασεολογικές, όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.
«Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγήν παρερμηνειών» τόνισε.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κόντρα στη «Μικρή ΔΕΗ» ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη.
«Αυτό θα διευκρινιστεί και στη Βουλή, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις» είπε.
Το θέμα με τη «Μικρή ΔΕΗ» ξεκίνησε από την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενέργεια που απαγορεύει τα μονοπώλια στην αγορά. «Η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015 και η ΔΕΗ πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
«Η κυρίαρχη θέση στην αγορά θα είναι το 70% και θα κάνουμε μια εταιρεία που θα έχει το 30%. Δηλαδή, δημιουργούμε μία νέα εταιρεία, ίδια με τη ΔΕΗ, αλλά μικρότερη. Αυτή η εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί από τη ΔΕΗ και τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:
    Διασφαλίζονται πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μετακινηθούν στη μικρή ΔΕΗ και εξακολουθούν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
    Οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνταν για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες.
    Η «Μικρή ΔΕΗ» δεν θα πάρει ένα πελατολόγιο - φιλέτο από τη ΔΕΗ αλλά οι πελάτες θα είναι ισομερώς και δίκαια κατανεμημένοι στις δύο επιχειρήσεις.
    Σε όσες περιοχές υπήρχε σχεδιασμός για νέο εργοστάσιο από τη ΔΕΗ όπως πχ η Φλώρινα, θα τεθεί πρόβλεψη για 'επενδυτικό πριμ', δηλαδή θα έχει προβάδισμα στον διαγωνισμό όποιος ενδιαφερόμενος δεσμευτεί για νέες επενδύσεις. Με άλλα λόγια θα υπάρξει ένα εύλογο τίμημα και δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η χρηματιστηριακή αξία.
    Τα ισχύοντα δικαιώματα των πελατών του δικτύου της ΔΕΗ θα μεταφερθούν ως υποχρεώσεις στον ιδιώτη.
    Η σύμβαση για την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα συζητηθεί στη Βουλή ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια.
ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΝΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δεν υπάρχει κανένα θέμα εντός κυβέρνησης από την πώληση του 30% της ΔΕΗ, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, στον απόηχο των ενστάσεων που εξέφρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ» και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» δεν συνιστά μνημονιακή δέσμευση, αλλά υποχρέωση της χώρας έναντι στην ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν μονοπωλιακές πρακτικές.
Απαντώντας στις βολές των συνδικαλιστών και των εργαζόμενων, η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως μετά τις επαφές των κυβερνητικών εταίρων δόθηκαν «εγγυήσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζόμενων» και «διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων», χωρίς να γίνουν απολύσεις.
Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κάνει σχέδια για τη ΔΕΗ χωρίς να είναι «υποχρεωμένη να τα υποβάλλει προς έγκριση στους συνδικαλιστές».
Η κ. Βούλτεψη επισήμανε ότι η ΔΕΗ θα εκσυγχρονιστεί και θα αναπτυχθεί με εξωστρέφεια στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει το δανεισμό της που γίνεται με την εγγύηση του Δημοσίου.
Σχετικά με σύσκεψη στο Μαξίμου, η κ. Βούλτεψη δήλωσε ότι συσκέψεις ανάμεσα στους αρχηγούς και σε στελέχη των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται στο πλαίσιο της ανάγκης για διαρκή επικοινωνία.
«Πολλά από αυτά που συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπάρχουν ήδη στο νομοσχέδιο ή στη σύμβαση του διαγωνισμού, ή αποτελούν προβληματισμούς των βουλευτών και των δύο κομμάτων» συνέχισε.
Κατέληξε, λέγοντας ότι στη σύσκεψη προήδρευε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος είχε συγκεντρώσει σκέψεις και προβληματισμούς της ΚΟ της ΝΔ.
ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ
Πάντως, οι συνδικαλιστές παραμένουν σε θέση μάχης με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να μεταφέρονται για την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Τη σχετική απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.
Το σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».
Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Νέα μνημονιακά εγκλήματα» της κυβέρνησης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα νομοσχέδια για τη μικρή ΔΕΗ και τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και τις παρεμβάσεις που αναμένονται στο ασφαλιστικό.
«Η κυβέρνηση έρχεται με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα από τις στημένες συνθέσεις των θερινών τμημάτων, να προχωρήσει στο νέο αντιδραστικό γύρο μνημονιακών προαπαιτουμένων. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια οιονεί αποικία χρέους των δανειστών, με την κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του μεσιτικού γραφείου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας:
«Το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των αιγιαλών, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος συνιστούν τα νέα μνημονιακά εγκλήματα στα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προχωρούν ακάθεκτοι, γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια τους, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, και δεν θα αφήσει τη χώρα έρμαιο στις ορέξεις των δανειστών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass