ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ…

Κόστος και λειτουργικά «πονοκεφαλιάζουν» τη ΝΔ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2015 0:09

 

ΑΘΗΝΑ
Στο τούνελ της εσωκομματικής εσωστρέφειας φαίνεται πως θα συνεχίσει να βαδίζει η ΝΔ για ακόμη ενάμιση μήνα, μέχρι τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, όπου ελήφθη απόφαση μόνο για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά όχι για το πόσες κάλπες θα στηθούν και πού ή για το αντίτιμο που θα καταβάλουν όσοι θελήσουν να ψηφίσουν.
Σύμφωνα με «το Βήμα», στη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης, υπήρξαν πολλές στιγμές έντασης, ενώ οι φωνές ορισμένες στιγμές ακούγονταν έξω από το γραφείο που ήταν συγκεντρωμένα τα 13 μέλη της Επιτροπής, παρουσία και των εκπροσώπων των υποψηφίων, των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα.
Μετά από μεγάλη ένταση και διαξιφισμούς, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση -η οποία και υιοθετήθηκε- για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στις 22 Νοεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου.
Στην ουσία όμως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς η διαδικασία εκλογής έχει πολλά τεχνικά προβλήματα και θεωρήθηκε ότι χρειάζεται χρόνος. Και αυτό διότι οι εταιρείες που διεκδικούν να αναλάβουν τη διεξαγωγή των εκλογών επισήμαναν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα-μητρώο δεν θα είναι λειτουργικό πριν τις 12 Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εταιρείες που διεκδικούν το έργο και συνολικά το κόστος της εκλογής (ψηφοδέλτια, κάλπες, τερματικά κ.ά.) εκτιμάται στις 700.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό αναμένεται να εξασφαλιστεί από την κρατική επιχορήγηση και από το αντίτιμο που θα πληρώσουν όσοι ψηφίσουν. Και αυτό θα είναι το πεδίο της επόμενης μάχης στην ΚΕΦΕ. Για τα μέλη της ΝΔ το αντίτιμο θα είναι ενδεχομένως 2 ευρώ, αλλά το πρόβλημα αφορά στα μη μέλη, δηλαδή στους φίλους του κόμματος που θα θελήσουν να ψηφίσουν.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
«Θέλω να ξανακάνω τη ΝΔ μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην Αθήνα παρουσιάζοντας το σχέδιό του ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.
Στέλνοντας ενωτικό μήνυμα και στους συνυποψηφίους του, ζήτησε να έχουν μεταξύ τους ειλικρινή και πολιτισμένο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι αρκετά πλήρωσε η ΝΔ του διχασμούς.
Απευθυνόμενος στο εκλογικό σώμα τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής σε ανοικτή διαδικασία εκλογής.
«Θέλω να συνδιαμορφώσουμε με τους φίλους το μέλλον του κοινού μας σπιτιού», είπε και ανέλυσε το δικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης, «για να αντιπαρατεθούμε επιτέλους στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είναι κάποιος πατριώτης».
«Θέλω μια ΝΔ που δεν θα χωρίζεται σε σαμαρικούς, μητσοτακικούς, καραμανλικούς, μεϊμαρακικούς» είπε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτή τη ΝΔ μπορούμε να την κάνουμε πράξη».
«Δεν γίνεται ο νικητής πρόεδρος να διαγράφει τον ηττημένο. Όλοι οι υποψήφιοι να συμφωνήσουμε ότι θα στηρίξουμε το νικητή. Αυτό περιμένει ο κόσμος. Όλοι είμαστε στρατιώτες και ως στρατιώτες θα πορευτούμε όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» υπογράμμισε.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά πέντε «Α» για την επόμενη ημέρα του κόμματος και του τόπου: Ανανέωση, Ανάπτυξη, Αναδιάρθρωση του κράτους, Αριστεία και Αξιοπιστία.
Ο ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
«Μείζων στόχος της προεκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ δεν είναι μόνο η εκλογή αρχηγού, αλλά και η προάσπιση της ενότητας όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί» είπε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι «έχω πει από την αρχή ότι σε αυτή τη διαδικασία, στην οποία πιστεύω πολύ, μ' αρέσει η δημοκρατική διαδικασία. Είναι πολύ αμερικάνικου τύπου, ανοιχτή στην κοινωνία και την υποστηρίζω.
» Όμως, μείζων στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι μόνο η εκλογή αρχηγού, είναι και όταν θα τελειώσει αυτή η διαδικασία να είμαστε αγαπημένοι κι ενωμένοι. Γιατί, αν είναι να βγάλουμε αρχηγό και γίνουμε πέντε κομμάτια, δεν έχει νόημα.»
* Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε έκταση και στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την οποία είπε πως στην πρώτη του συνέντευξη θα πρέπει να ερωτηθεί εάν εξακολουθήσει να πιστεύει «ότι πρέπει να κλείσουν οι Σκουριές ή να εξακολουθεί να πιστεύει ότι δε πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις» αναφερόμενος στον ΟΛΘ.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Άνοιξε και εγκαινίασε προεκλογικό στρατηγείο στην καρδιά της Αθήνας ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Απ.Τζιτζικώστας, αλλά απογοήτευσε τους οπαδούς τους που αντί ομιλίας, να δώσει δηλαδή το πολιτικό στίγμα του, έκανε μία δήλωση και ένα απλό χαιρετισμό.
Και όμως τα εγκαίνια έγιναν δόξη και τιμή παρουσία γαλάζιων βουλευτών, πολιτευτών, στελεχών νομαρχιακών επιτροπών, μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, σχεδόν ολόκληρης της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας (εκλογική περιφέρεια του Αντ.Σαμαρά) και με τη συμμετοχή ενός... Μητσοτάκη και ενός... Ζουράρι.
Πρόκειται για τον Σπ.Μητσοτάκη πρώτο εξάδελφο του Κυρ.Μητσοτάκη που προσήλθε από τους πρώτους στα εγκαίνια του εκλογικού γραφείου του «Τζίτζι», όπως οι πάντες προσφωνούν τον περιφερειάρχη και υποψήφιο για την αρχηγία της ΝΔ: «Πιστεύω στον Τζιτζικώστα, θα μεγαλώσει την παράταξη», έλεγε.
Ένας ολόκληρος όροφος, στην οδό Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), νοικιάστηκε για να στεγάσει το στρατηγείο Νοτίου Ελλάδας του κ. Τζιτζικώστα. Αλλά μη νομίζετε ότι είναι ένα συνηθισμένο εκλογικό στρατηγείο, σαν αυτά τα μίζερα που είδαμε προσφάτως στις εκλογές, με μερικές σημαίες και προεκλογικά φυλλάδια. Καμία σχέση. Ολα από την είσοδο έως το τελευταίο δωμάτιο θυμίζουν αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Αυτοκόλλητες κονκάρδες που έγραφαν «Τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε», περιμένουν στην είσοδο του τρίτου ορόφου κάθε προσκεκλημένο. Προηγουμένως σε βάζουν και υπογράφεις, γράφεις και τη διεύθυνσή σου ώστε να υπάρξει ένας ενημερωμένος κατάλογος φίλων προς πάσα μελλοντική χρήση. Εν συνεχεία περνάς στο μπουφέ. Τυροπιτάκια, πιροσκί, κάθε είδους αναψυκτικά. Από τα μεγάφωνα ακούγεται ξένη μουσική, ο dj, πλήρως ενημερωμένος για ότι hot μουσική ακούγεται από τους νέους αυτή την εποχή.
* συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενοι σε σενάρια και δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ στην εσωκομματική διαδικασία, σχολίασαν: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε -και το επαναλαμβάνουμε- ότι ο Αντώνης Σαμαράς ό,τι θέλει να πει το λέει ο ίδιος και ουδείς εκφράζεται εκ μέρους του».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass