ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Για συντονισμό στο Αιγαίο μιλά τώρα η ΕΕ

* Διάσκεψη για το προσφυγικό στη Μάλτα

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2015 0:55

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για κοινές περιπολίες και ότι το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα.

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

» Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, εκεί είναι αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων» κατέληξε.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 9 Νοεμβρίου με αντικείμενο συζήτησης την προσφυγική κρίση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Δύο ημέρες μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών, στις 11 Νοεμβρίου, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στη Μάλτα για να συζητήσουν τρόπους ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

Νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, λόγω της επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσκάλεσε τους ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκε και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αυστριακή πλευρά, η οποία ισχυρίζεται ότι είχε την πρωτοβουλία μαζί με τη Γερμανία για τη Σύνοδο, στο επίκεντρο θα βρεθούν η λειτουργικότητα των hotspots για την καταγραφή των προσφύγων και λειτουργικές δράσεις επαναπροώθησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass