Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Χ. ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Χρέος η αποπομπή του αρνητή γενοκτονίας Ν. Φίλη

* «Καταδικάζουμε το επεισόδιο εις βάρους του κ. Κουμουτσάκου» * «Αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη συναντάμε από τους "Γκρίζους Λύκους"

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 0:41

 

Του Κ. Γκιάστα

«Την άμεση, αποπομπή του αρνητή της γενοκτονίας όχι μόνο από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από το κυβερνών κόμμα, ως το ελάχιστο χρέος προς την ανθρωπότητα» αιτήθηκε μεταξύ άλλων για τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, μέσω της «Ε», ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρήστος Τοπαλίδης. Ο δικηγόρος που ζει στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια, επέστρεψε χθες από την Αθήνα όπου βρέθηκε στο συλλαλητήριο το οποίο στιγματίστηκε από την άγρια επίθεση εις βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκου, ξεκαθαρίζοντας πως «οι δράστες δεν έχουν σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Ίσα - ίσα τα μέλη μας προσπάθησαν να προστατέψουν τον κ. Κουμουτσάκο. Είναι ξένοι προς εμάς».

Ο κ. Τοπαλίδης που είναι παράλληλα πρόεδρος των Ποντίων της Λάρισας και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων υπογράμμισε πως με τις κινητοποιήσεις τους παράλληλα απαιτούν την καταβολή των συντάξεων σύμφωνα με τις διαδοχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και την αποκατάσταση του κεφαλαίου που εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της γ’ Λυκείου.

Πιο αναλυτικά, ξεκαθάρισε πως: «Στη γενοκτονία έχουμε μια συστηματική, μεθοδευμένη με βιομηχανικό τρόπο φυσική εξόντωση των μελών μιας ομάδας. Δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός που στην προκειμένη περίπτωση είναι 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, θα μπορούσαν να είναι και πολύ περισσότεροι ή πολύ λιγότεροι. Αυτό που έχει σχέση είναι ο τρόπος της εξόντωσης. Ο ίδιος ο θεμελιωτής του όρου, Ραφαήλ Λέμκιν, αυτό που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα στον ΟΗΕ προκειμένου να ψηφιστεί η σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, ήταν τα παραδείγματα των Ελλήνων και των Αρμενίων στην πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι είναι γενοκτονία. Εδώ υπάρχει μια προσπάθεια υποβάθμισης σε εθνοκάθαρση, ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα εγκλήματα της γενοκτονίας είναι απαράγραπτα. Έχει πολλές συνέπειες αυτή η υποβάθμιση».

«ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ»

…«Μετά τη δήλωση του κ. Φίλη τα τουρκικά πρωτοσέλιδα πανηγύριζαν πως οι Έλληνες αλλάζουν την πολιτική τους θέση στο θέμα της γενοκτονίας και πως παραδέχονται πως δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση.

…«Στην Κοζάνη στο 11ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, ζήτησα την παραίτηση του κ. Φίλη ως αρνητή της γενοκτονίας λέγοντας πως αντίστοιχη επιχειρηματολογία για την άρνηση της γενοκτονίας αντιμετωπίζουμε μόνο από τους «Γκρίζους Λύκους».

* Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Τουρκία. Κάποιοι σχετίζουν τα δύο γεγονότα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

- Εμείς αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι πως το θέμα των ποντίων είναι ακανθώδες ζήτημα για την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας και για τη διεθνή αντιμετώπισή της λόγω των πυκνών φωνών αντίδρασης από την κοινωνία της. Η προσπάθεια υποβάθμισής της από το ίδιο το θύμα, είναι μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία. Αν το συνδυάσουμε και με το γεγονός της μετεκλογικής κατάστασης στην Τουρκία και την ηγεμονία του Ερντογάν που είναι ουσιαστικά ο εκφραστής του νεοθωμανισμού αντιλαμβάνεστε πως οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ

Για το επεισόδιο εις βάρος του κ. Κουμουτσάκου είπε: «Εγώ δεν έχω προσωπική εικόνα γιατί ήμουν εντός Βουλής που πήγαμε να επιδώσουμε το ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής και είχαμε αρκετά λεπτά συνομιλίας με την κ. Χριστοδουλοπούλου. Κατά τη διάρκεια αυτής ενημερωθήκαμε από τον κ. Βούτση για το περιστατικό. Το καταδικάσαμε αμέσως και εντός Βουλής και εκτός αυτής. Αποδοκιμάσαμε την πράξη αφού ως απόγονοι γενοκτονημένων προγόνων, δεν αποδεχόμαστε καμία μορφή και χρήση βίας προς οποιονδήποτε. Οι δράστες της επίθεσης δεν έχουν σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Ίσα - ίσα τα μέλη μας προσπάθησαν να προστατέψουν τον κ. Κουμουτσάκου. Είναι ξένοι προς εμάς. Θα συμβάλουμε και θέλουμε να ταυτοποιηθούν οι δράστες της επίθεσης αλλά ακόμα και να είχαν σχέση με τον χώρο μας δεν τους θέλουμε».

Εν κατακλείδι ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε: «Το αίτημα που προβάλλουμε για τη γενοκτονία δεν υπαγορεύεται από κάποια εθνικιστικά κίνητρα που προσπαθούν να μας προσδώσουν κάποιοι και μάλιστα μέσα από την προβοκάτσια στο Σύνταγμα καθώς στεκόμαστε συμπαραστάτες στα θύματα όλων των γενοκτονιών σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε ζητάμε επισταμένως από την Ελληνική Βουλή να αναγνωρίσει και τη γενοκτονία των Ασσυρίων.

Αυτό και μόνο υποδηλώνει πως η προσέγγιση η δική μας στο θέμα αυτό έχει μια αναφορά στην ξεκάθαρη έννοια διεθνούς νομιμότητας και σε κάθε έννοια ανθρωπιστικής αξίας που αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Αυτό που μας χρέωσαν διάφοροι τον «πυρρίχιο πατριδοκαπηλίας» το επιστρέφουμε ως μια «γκεμπελίστικη» τακτική που προσπαθούν με γενικεύσεις να απαξιώσουνε τη δυναμική του κινήματος και να απομονώσουμε τον οργανωμένο ποντιακό χώρο ο οποίος μάχεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας» ολοκλήρωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass